Mobilinternetre elsőként a Telenor jelentett be szuperolcsó alapcsomagokat, kezdetnek mindjárt hármat. A feltöltőkártyával kezdőknek is van ajánlatuk.

Augusztus elsejétől élnek az új jóléti alapcsomagok, miután a mobilszolgáltatók közül elsőként a Telenor is csatlakozott a Digitális Jólét Program (DJP) keretében idén januárban meghirdetett, de végül július elsejével elindított kormányzati kampányhoz. A Telenor mobilos Digitális Jólét Alapcsomag tarifáira olyan magánszemélyek fizethetnek elő, akik sem jelenleg, sem az előző 12 hónapban nem rendelkeztek aktív mobilinternet-előfizetéssel.

Az uniós átlagnál többen nem láttak itthon még világhálót

A jóléti csomagok kedvezményeit és tarifáit, a program előírásai szerint két évig kell biztosítania a szolgáltatónak. A kedvezményes tarifákat használók ez alatt az időtartam alatt válthatnak át hagyományos lakossági díjcsomagra.

Örülök, hogy a Telenor lehet az első magyar mobilszolgáltató, amely Digitális Jólét Alapcsomag tarifákat vezet be. Ezzel azok számára kívánunk lehetőséget adni, akik még sosem használtak internetet a mobiltelefonjukon – emelte ki az ebből az alkalomból tartott tájékoztatón Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Deutsch Tamás, a DJP-ért felelős miniszterelnöki biztos szerint az intézkedés alapvető célja, hogy a világháló a jövőben mindenki számára legyen hozzáférhető. Magyarországon a lakosságnak jelenleg a 19 százaléka tartotta magát eddig teljes mértékben távol az információs szupersztrádától. Hozzátette, ez ma még rosszabb, mint a 14 százalékos uniós átlag, de jó jel, hogy az ötlet felmerülése óta eltelt mintegy másfél évben 6 százalékponttal nőtt az internetezők száma, elsősorban a mobilnetnek köszönhetően.  

Az nem kétséges, hogy a jövőben is lesznek olyanok, akiket nem érdekel az internet, vagy nem éreznek magukban ehhez megfelelő késztetést. A szociális alapcsomagokat elsősorban azoknak szánják, akik nyitottak a digitális világra, de anyagi helyzetükhöz képest még mindig drágának tartják az internetezést. Ezt a potenciális előfizetői tábort a program januári beharangozóján nagyjából 200-220 ezerre becsülte Deutsch Tamás.

A programban résztvevő szolgáltatóknál a potenciális előfizetőknek önbevallásos úton kell igazolniuk, hogy (legalább) az előző évben nem volt sem vezetékes, sem mobilinternetes csomagjuk. A szolgáltatók a havidíjon felül semmi egyéb díjat, beleértve a belépési díjat sem számolhatnak fel. A szociális mobil alapcsomagokat legalább 4G-szintű hálózaton kell biztosítania  szolgáltatónak.

A digitális jólét alapcsomagot a kormány állami védjegyként kezeli, ezért nem kér használati díjat, a szolgáltatók pedig a programhoz pályázat útján önkéntesen csatlakozhatnak. Deutsch Tamás elmondta, hogy július elseje óta közel huszan pályáztak, ebből hattal már szerződtek is.

Választható opciók, havidíjjal, vagy feltöltéssel, hanggal, vagy anélkül

És akkor lássuk, mit is takarnak az első szociális mobilnetcsomagok, amelyek közül kettő havidíjas, egy pedig feltöltőkártyás konstrukciójú. A havidíjasok közül van olyan, amely az 500 MB belföldi adatforgalom mellett 50 perc belföldi hívásidőt tesz lehetővé havi 2490 forintért, kétéves hűségszerződéssel. Havidíjas az a csomag is, amely kétéves szerződéssel, havi 2190 forintért csak mobilnetet nyújt. A 2 gigabájt belföldi adatforgalom mellett szabad az sms-ezés is.

Digitális Jólét 600 MB-os adatjegy a neve annak a feltöltőkártyás változatnak, amiben havi 990 forintért 600 megabájtnyit mobilnetezhetnek a Telenor prepaides ügyfelei. Az összeget a kártyás egyenlegből vonja le a szolgáltató. Az adatkeret kimerülése után a Telenor a szolgáltatást a számlázási ciklus végéig felfüggeszti.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.