A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.

Eredeti formájában mindössze pár hetet ért meg a Microsoft 365 újítása, a Productivity Score. Az Ignite-on bemutatott és november közepén élesített újdonság olyan nagy felháborodást váltott ki, hogy a Microsoft tegnap bejelentette: a funkció csak szervezeti szinten méri a produktivitást, az egyéni alkalmazáshasználatra nem ad adatokat.

A Productivity Score szolgáltatást már a preview (ezt láthatta az Ignite közönsége) bemutatása után szétcincálták az adatvédelmi szakértők és aktivisták: orwelli rémálomról, a totális megfigyelés lehetőségéről írtak – részben joggal. A funkció ugyanis eredetileg azzal akarta átláthatóbbá tenni a Microsoft 365-öt használó szervezetek működését, hogy több mint hetven mutató alapján munkavállalói szinten havi összesítésben értékelte a csomagban lévő alkalmazások használatát. Így egy munkahelyi vezető lényegében beosztottjai minden percét végigkövethette volna: mikor kapcsolták be kamerájukat a virtuális meetingeknél, milyen gyakran küldtek mailt, hányszor nyitották meg és módosították a megosztott dokumentumokat, a csoportos csetben mennyire voltak aktívak stb.

Bár a funkció bemutatása után azonnal jöttek a kritikák, a Microsoft 365-ért felelős alelnök, Jared Spataro megvédte a Productivity Score-t azzal, hogy számos biztonsági funkciót tartalmaz, így megfelel a privacy-követelményeknek.

Visszavesznek belőle...

A magánélet védelmének szószólóit azonban Spataro nem tudta megnyugtatni, így most a Microsoft módosított a funkción: nem lehet lekérni belőle az egyes felhasználókra vonatkozó adatokat. belátták, hogy ilyen módon ezekkel az információkkal vissza is lehet élni. Mint a The Register írja, a funkció megítélése még a vállalaton belül sem volt egységes. Voltak olyan javaslatok is, hogy inkább a telemetriai adatokból induljanak ki, és ne az alkalmazottak tevékenységét monitorozzák.

A Productivity Score mostani módosítása nem ezt az utat követi, de mint Jared Spataro tegnapi posztjából kiderül, minden olyan lehetőséget eltávolítottak a mérőeszközből, amely segíthet az alkalmazottak egyéni monitorozásában. A kommunikáció, a megbeszélések, a tartalmi együttműködések, a csapatmunka stb. hatékonyságáról csak szervezeti szinten ad adatokat a funkció. Ennek megfelelően módosították a riportfelületet is.

Bár a Microsoft 365-ből közvetlenül nem lesznek elérhetők, az egyéni teljesítmény monitorozására alkalmas adatok ott vannak a Microsoft felhőjének mélyén (ez nem feltétlenül baj, de jó, ha tisztában vagyunk vele). Aki nagyon kíváncsi, bizonyos egyéni teljesítményadatokhoz eddig és ezután is hozzájuthat, igaz, némileg  bonyolultabban. Léteznek olyan API-k, amiken keresztül mindenféle személyekre lebontott adatokat lehet kinyerni a Microsoft Graph-ból.

Cloud & big data

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.