Az Európai Bizottság 561 millió eurós büntetést rótt a szoftvercégre, miután az a korábbi megállapodás ellenére sem készült el időben a böngészőválasztást segítő Windows-képernyővel.
Az Európai Unió három évvel ezelőtt indított eljárást a Microsoft ellen, és a versenyszabályok megsértésével vádolta a társaságot, amiért az a Windows operációs rendszerekbe alapértelmezett böngészőként az Internet Explorert telepíti. Az EU e kapcsán született 2009-es trösztellenes döntése kimondta, hogy 2010 márciusától a Microsoft köteles a Windows telepítése során egy olyan képernyővel szolgálni, ahol a felhasználó eldöntheti, hogy a 12 legnépszerűbb böngésző közül melyiket választja, kiküszöbölve így azt a lehetőséget, hogy a Microsoft aránytalan és jogosulatlan üzleti előnyre tegyen szert.

A Windows 7 SP1 volt a ludas  A rendelkezés szerint a redmondiaknak öt éven keresztül gondoskodniuk kell róla, hogy a szóban forgó böngésző választó megjelenjen a Windows ez alatt az időszak alatt megjelenő verzióiban, amit a Windows 7 SP1-es verziójából a Microsoft egyszerűen kifelejtett. A mulasztás 2011 májusától kezdve egészen 2012 júliusáig fennállt, így ez alatt az idő alatt 15 millió Windows-felhasználó nem élvezhette a szabad böngészőválasztás örömét, az EU pedig ez alapján a szám alapján számolta ki a büntetés összegét.Erről a böngészőválasztó képernyőről van szó

Az EU már tavaly nyáron megkezdte nyomozását az ügyben, és októberben az is egyértelművé vált, hogy a MS szabályt szegett. A büntetés mértékét azonban csak most tették közzé: 561 millió eurót, átszámítva több mint 167 milliárd forintot kell fizetnie a szoftvercégnek. Várhatóan nem ettől fog csődbe menni a Microsoft, mivel ez az összeg a vállalat 2012-es nyereségének három százalékát teszi ki, és ez a szám már annak figyelembe vételével született meg, hogy a cég a vizsgálat folyamán készségesen együttműködött az EU hivatalos szerveivel. 

Nincs vita  A Microsoft egy hivatalos közleményben reagált a történtekre és egy pillanatig sem vitatja a döntést: Sőt, a szövegben teljes mértékben felelősséget vállalnak a problémát okozó technikai hibáért, és egyben bocsánatot kérnek a történtek miatt. Ezen kívül kifejtik, hogy minden szükséges információt átadtak az Európai Bizottság számára az üggyel kapcsolatban, és arról is biztosítják az EU-t, hogy megtették a szükséges lépéseket a szoftverfejlesztés területén annak érdekében, hogy az ilyen, vagy ehhez hasonló hibákat a jövőben elkerülhessék.

Régóta titkolta az Internet Explorer réseit a Microsoft? 
Microsoft: tudjuk, hogy sokan utálják az Internet Explorert!
Veszélyben a Microsoft védelmi vonalai

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.