Az Európai Bizottság 561 millió eurós büntetést rótt a szoftvercégre, miután az a korábbi megállapodás ellenére sem készült el időben a böngészőválasztást segítő Windows-képernyővel.
Az Európai Unió három évvel ezelőtt indított eljárást a Microsoft ellen, és a versenyszabályok megsértésével vádolta a társaságot, amiért az a Windows operációs rendszerekbe alapértelmezett böngészőként az Internet Explorert telepíti. Az EU e kapcsán született 2009-es trösztellenes döntése kimondta, hogy 2010 márciusától a Microsoft köteles a Windows telepítése során egy olyan képernyővel szolgálni, ahol a felhasználó eldöntheti, hogy a 12 legnépszerűbb böngésző közül melyiket választja, kiküszöbölve így azt a lehetőséget, hogy a Microsoft aránytalan és jogosulatlan üzleti előnyre tegyen szert.

A Windows 7 SP1 volt a ludas  A rendelkezés szerint a redmondiaknak öt éven keresztül gondoskodniuk kell róla, hogy a szóban forgó böngésző választó megjelenjen a Windows ez alatt az időszak alatt megjelenő verzióiban, amit a Windows 7 SP1-es verziójából a Microsoft egyszerűen kifelejtett. A mulasztás 2011 májusától kezdve egészen 2012 júliusáig fennállt, így ez alatt az idő alatt 15 millió Windows-felhasználó nem élvezhette a szabad böngészőválasztás örömét, az EU pedig ez alapján a szám alapján számolta ki a büntetés összegét.Erről a böngészőválasztó képernyőről van szó

Az EU már tavaly nyáron megkezdte nyomozását az ügyben, és októberben az is egyértelművé vált, hogy a MS szabályt szegett. A büntetés mértékét azonban csak most tették közzé: 561 millió eurót, átszámítva több mint 167 milliárd forintot kell fizetnie a szoftvercégnek. Várhatóan nem ettől fog csődbe menni a Microsoft, mivel ez az összeg a vállalat 2012-es nyereségének három százalékát teszi ki, és ez a szám már annak figyelembe vételével született meg, hogy a cég a vizsgálat folyamán készségesen együttműködött az EU hivatalos szerveivel. 

Nincs vita  A Microsoft egy hivatalos közleményben reagált a történtekre és egy pillanatig sem vitatja a döntést: Sőt, a szövegben teljes mértékben felelősséget vállalnak a problémát okozó technikai hibáért, és egyben bocsánatot kérnek a történtek miatt. Ezen kívül kifejtik, hogy minden szükséges információt átadtak az Európai Bizottság számára az üggyel kapcsolatban, és arról is biztosítják az EU-t, hogy megtették a szükséges lépéseket a szoftverfejlesztés területén annak érdekében, hogy az ilyen, vagy ehhez hasonló hibákat a jövőben elkerülhessék.

Régóta titkolta az Internet Explorer réseit a Microsoft? 
Microsoft: tudjuk, hogy sokan utálják az Internet Explorert!
Veszélyben a Microsoft védelmi vonalai

Egy holland kutató 25 dolláros kütyüvel hekkelte meg Elon Musk Starlinkjét

A Las Vegas-i Black Haten mutatta be a módszert. Az űrnet teljes javítására még várni kell, de kárenyhítés már történt.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.