Az Európai Bizottság 561 millió eurós büntetést rótt a szoftvercégre, miután az a korábbi megállapodás ellenére sem készült el időben a böngészőválasztást segítő Windows-képernyővel.
Az Európai Unió három évvel ezelőtt indított eljárást a Microsoft ellen, és a versenyszabályok megsértésével vádolta a társaságot, amiért az a Windows operációs rendszerekbe alapértelmezett böngészőként az Internet Explorert telepíti. Az EU e kapcsán született 2009-es trösztellenes döntése kimondta, hogy 2010 márciusától a Microsoft köteles a Windows telepítése során egy olyan képernyővel szolgálni, ahol a felhasználó eldöntheti, hogy a 12 legnépszerűbb böngésző közül melyiket választja, kiküszöbölve így azt a lehetőséget, hogy a Microsoft aránytalan és jogosulatlan üzleti előnyre tegyen szert.

A Windows 7 SP1 volt a ludas  A rendelkezés szerint a redmondiaknak öt éven keresztül gondoskodniuk kell róla, hogy a szóban forgó böngésző választó megjelenjen a Windows ez alatt az időszak alatt megjelenő verzióiban, amit a Windows 7 SP1-es verziójából a Microsoft egyszerűen kifelejtett. A mulasztás 2011 májusától kezdve egészen 2012 júliusáig fennállt, így ez alatt az idő alatt 15 millió Windows-felhasználó nem élvezhette a szabad böngészőválasztás örömét, az EU pedig ez alapján a szám alapján számolta ki a büntetés összegét.Erről a böngészőválasztó képernyőről van szó

Az EU már tavaly nyáron megkezdte nyomozását az ügyben, és októberben az is egyértelművé vált, hogy a MS szabályt szegett. A büntetés mértékét azonban csak most tették közzé: 561 millió eurót, átszámítva több mint 167 milliárd forintot kell fizetnie a szoftvercégnek. Várhatóan nem ettől fog csődbe menni a Microsoft, mivel ez az összeg a vállalat 2012-es nyereségének három százalékát teszi ki, és ez a szám már annak figyelembe vételével született meg, hogy a cég a vizsgálat folyamán készségesen együttműködött az EU hivatalos szerveivel. 

Nincs vita  A Microsoft egy hivatalos közleményben reagált a történtekre és egy pillanatig sem vitatja a döntést: Sőt, a szövegben teljes mértékben felelősséget vállalnak a problémát okozó technikai hibáért, és egyben bocsánatot kérnek a történtek miatt. Ezen kívül kifejtik, hogy minden szükséges információt átadtak az Európai Bizottság számára az üggyel kapcsolatban, és arról is biztosítják az EU-t, hogy megtették a szükséges lépéseket a szoftverfejlesztés területén annak érdekében, hogy az ilyen, vagy ehhez hasonló hibákat a jövőben elkerülhessék.

Régóta titkolta az Internet Explorer réseit a Microsoft? 
Microsoft: tudjuk, hogy sokan utálják az Internet Explorert!
Veszélyben a Microsoft védelmi vonalai

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.