A hanghívásokra is kihat a mobil szélessáv gyors ütemű terjedése, derül ki az NMHH legfrissebb adataiból.
Hirdetés
 

A hazai okostelefon-használók közel 80 százaléka használ 4G-s adatkapcsolatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly ősszel készült országosan reprezentatív felmérése szerint. Ez a hanghívásokra is kihatott: 2017-hez képest a duplájára nőtt azok aránya, akik a hagyományos telefonálás helyett vagy mellett internetes beszélgetéseket bonyolítanak a telefonjukon.

A felmérés időpontjában Magyarországon több mint 5,5 millió okostelefon-használó volt, vagyis a csecsemőktől az aggastyánokig több mint fél okostelefon jut egy lakosra. Az okostelefonok terjedési ütemét jól mutatja, hogy a 2010-es évek elején még csak minden huszadik ember – többségében vezető beosztású, fiatal, technika iránt fogékony és az átlagnál jobban kereső férfi – rendelkezett ilyen eszközzel, de 2013-ban már tíz emberből három. Jelenleg a 13 éven felüli népesség kétharmadának van legalább egy okostelefonja, amit ma már valóban okoseszközként is használnak.

 
NMHH: Okostelefon-használók aránya Magyarországon a 14 évnél idősebbek körében
Infogram


Átrendezte a netes piacot

A kutatás szerint tavaly már tíz okostelefonból nyolchoz volt mobilnet-előfizetés is. Ugyanakkor a telefont az okostelefon-tulajdonosok 92 százaléka használja netezésre (például wifin keresztül). 4G-s előfizetéssel 2016-ban a válaszadók 28 százaléka rendelkezett, tavaly viszont már 54 százalékuknak ilyen mobilnetje volt, amihez értelemszerűen 4G-képes készülék is kell. A 4G-s készülékkel rendelkezők háromnegyedének 4G-s az előfizetése is.

A legfrissebb adatokat a korábbi felmérésekkel összevetve kiderül, hogy az okostelefonok a szolgáltatók 4G-s fejlesztéseivel karöltve átrendezték a netes piacot. Így ugyanis az anyagilag és a földrajzi ellátottság szempontjából kedvezőtlenebb helyzetű családok is hozzájuthattak olcsó, 10-15 ezer forintos okostelefonokkal alap netcsomaggal egy alapszintű szolgáltatáshoz. Ez visszavetette a például stickes, a wifi-hotspotos és a tabletes mobilinternetezést, ami nem tudott jelentősebb piacot találni magának, és az egész évtized alatt megrekedt 5-10 százalékos szinten.

 
NMHH: Internet-ellátottság típus szerint a magyar háztartások arányában
Infogram


Az évtized közepén a vezetékes internet terjedése is lelassult. Az utóbbi néhány évben viszont az látható. hogy a vezetékes és a mobilnet egymást erősíti. Bár nem gyarapodott a nettel ellátott háztartások száma, mégis folyamatosan nőtt mind a mobilnetes, mind a vezetékes internetelőfizetések mennyisége. Ez annak tudható be, hogy ahol már okostelefonon interneteztek, ott egy idő után a vezetékes internetet is bevezették – és ez fordítva is igaz. A mobilnettel rendelkező háztartások aránya egyébként még mindig gyorsan nő: 2016-os 40 százalék volt, 2018-ban viszont már 58 százalék.

Hosszabb távon betehet a hangszolgáltatásoknak

A felhasználók már megtanulták, milyen lehetőségeket ad egy okostelefon: egyre többen használják ki, hogy lényegében egy netre kötött számítógép van a kezükben. A 2017-es kutatáshoz képest szinte minden, a kérdőívben szereplő tevékenységre jóval nagyobb arányban válaszolták azt a megkérdezettek, hogy használják hozzá a telefonjukat.

 
NMHH: Okostelefonnal végzett tevékenységek a 14 évesnél idősebbek körében
Infogram


A leggyakoribbak (70 százalék vagy magasabb arány) az internetes keresés, a közösségi oldalak használata, az email és az írásos cset. Szintén magas arányban, tízből hatan mobilon tájékozódnak a várható időjárásról, néznek filmeket és videókat, öten olvasnak újságot és hárman vásárolnak online piactereken.

A leggyorsabban azonban a hagyományos hanghívások kiváltására alkalmas programok használata terjed: 2017-ben még csupán a válaszadók 26 százaléka használt ilyen appokat (Skype, Viber stb.), tavaly viszont már 54 százalékuk említette.

Konzumer tech

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.