A táblagépekről korábban sokan azt gondolták, hogy pillanatok alatt feleszik a PC-ket. Ugyan utóbbiak valóban szenvednek, de ebből a tabletpiac nemigen profitál.

Kijött az IDC legfrissebb, a tavalyi utolsó negyedévet, illetve 2017 egészét feltérképező jelentése a táblagépes szektorról. Bár a felszín alatt a különböző gyártók között éles verseny és nagy mozgások tapasztalhatók, a szegmens egésze meglehetősen stabilan teljesít. Már abban az értelemben, hogy immár 13. negyedéve folyamatosan romlanak a globális eladási számok.

Mindig van lejjebb

A tavalyi ünnepi periódusban 49,6 millió készülék talált gazdára, ami messze elmarad az amúgy éves összevetésben még nagyobb buktát hozó 2016-os utolsó negyedév 53,8 milliós eredményétől. Ami az éves összesítést illeti, ott nagyjából ugyanez a helyzet látszik. 2017-ben 163,5 millió táblagépet forgalmaztak, ami 6,5 százalékkal gyengébb, mint az azt megelőző évben elért 174,9 milliós volumen.

 

Tabletes eladások 2017 - IDC
Infogram

A helyzetet némiképpen árnyalják a lecsatolható billentyűzettel együtt árult, jellemzően prémium kategóriás eszközök (például iPad Pro). Ezek a különleges táblagépek szerepelnek a fenti kimutatásban, ám ha külön megnézzük az eredményeiket, akkor teljesen más trendet látunk.

Ez a réspiac egyelőre valóban marginálisnak tűnik, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben eladott majdnem 50 milliós mennyiségből mindössze 6,5 millió volt leválasztható klaviatúrás modell. Ugyanakkor a kategória nem csökken, hanem nő. A karácsonyi szezonban 10,3, a teljes tavalyi évet nézve 1,6 százalékos volt a bővülés az egy évvel korábbi eredményekhet képest. Utóbbiból azért látszik, hogy itt sem lesz könnyű tovább haladni, hiszen 2016-ban még 24 százalékos volt a szegmens éves növekedési üteme.

Sétálva hasít az Apple

Ami a gyártók versenyét illeti, ott volt bőven mozgás. Az éllovas Apple ezt például úgy érte el, hogy 2016-os eladási számait csak szerényen tudta megfejelni. Ám mivel a teljes piac sokat esett, így Cupertino valósággal bebetonozta vezető pozícióját. Ráadásul a Samsungnál nem alakultak ennyire jól a táblagépes dolgok. A dél-koreai gyártó nagyjából a piaci átlaggal megegyező visszaesést szenvedett el.

2017 nagy nyertese lett viszont az Amazon, amit különösen az ünnepi szezonban elért kiugró eladásainak köszönhet. Az abszurd olcsón árult egyszerű, de használható modelljeit valósággal szétkapkodták. Az biztos, hogy az Amazon nem nyer azon, ha 40 dollárokért szabadul meg a készletétől, ám a cég nem is ebből, hanem a táblagépeken keresztül bonyolított vásárlásokból szeretne megélni. Az Amazon a tavalyi utolsó negyedévben 7,7 millió tableten adott túl, és ezzel történelemi tettet végrehajtva második helyre jött fel a gyártói rangsorban.

Mobilitás

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.