A táblagépekről korábban sokan azt gondolták, hogy pillanatok alatt feleszik a PC-ket. Ugyan utóbbiak valóban szenvednek, de ebből a tabletpiac nemigen profitál.

Kijött az IDC legfrissebb, a tavalyi utolsó negyedévet, illetve 2017 egészét feltérképező jelentése a táblagépes szektorról. Bár a felszín alatt a különböző gyártók között éles verseny és nagy mozgások tapasztalhatók, a szegmens egésze meglehetősen stabilan teljesít. Már abban az értelemben, hogy immár 13. negyedéve folyamatosan romlanak a globális eladási számok.

Mindig van lejjebb

A tavalyi ünnepi periódusban 49,6 millió készülék talált gazdára, ami messze elmarad az amúgy éves összevetésben még nagyobb buktát hozó 2016-os utolsó negyedév 53,8 milliós eredményétől. Ami az éves összesítést illeti, ott nagyjából ugyanez a helyzet látszik. 2017-ben 163,5 millió táblagépet forgalmaztak, ami 6,5 százalékkal gyengébb, mint az azt megelőző évben elért 174,9 milliós volumen.

 

Tabletes eladások 2017 - IDC
Infogram

A helyzetet némiképpen árnyalják a lecsatolható billentyűzettel együtt árult, jellemzően prémium kategóriás eszközök (például iPad Pro). Ezek a különleges táblagépek szerepelnek a fenti kimutatásban, ám ha külön megnézzük az eredményeiket, akkor teljesen más trendet látunk.

Ez a réspiac egyelőre valóban marginálisnak tűnik, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben eladott majdnem 50 milliós mennyiségből mindössze 6,5 millió volt leválasztható klaviatúrás modell. Ugyanakkor a kategória nem csökken, hanem nő. A karácsonyi szezonban 10,3, a teljes tavalyi évet nézve 1,6 százalékos volt a bővülés az egy évvel korábbi eredményekhet képest. Utóbbiból azért látszik, hogy itt sem lesz könnyű tovább haladni, hiszen 2016-ban még 24 százalékos volt a szegmens éves növekedési üteme.

Sétálva hasít az Apple

Ami a gyártók versenyét illeti, ott volt bőven mozgás. Az éllovas Apple ezt például úgy érte el, hogy 2016-os eladási számait csak szerényen tudta megfejelni. Ám mivel a teljes piac sokat esett, így Cupertino valósággal bebetonozta vezető pozícióját. Ráadásul a Samsungnál nem alakultak ennyire jól a táblagépes dolgok. A dél-koreai gyártó nagyjából a piaci átlaggal megegyező visszaesést szenvedett el.

2017 nagy nyertese lett viszont az Amazon, amit különösen az ünnepi szezonban elért kiugró eladásainak köszönhet. Az abszurd olcsón árult egyszerű, de használható modelljeit valósággal szétkapkodták. Az biztos, hogy az Amazon nem nyer azon, ha 40 dollárokért szabadul meg a készletétől, ám a cég nem is ebből, hanem a táblagépeken keresztül bonyolított vásárlásokból szeretne megélni. Az Amazon a tavalyi utolsó negyedévben 7,7 millió tableten adott túl, és ezzel történelemi tettet végrehajtva második helyre jött fel a gyártói rangsorban.

Mobilitás

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.