A Microsoft insider tesztelői már próbálgathatják az Android appokat Windows 10 képernyőn tükröző szolgáltatást. Desktopról vezérelhetők az androidos alkalmazások.

Tavaly októberben a New York-i rendezvényén beszélt először a Microsoft az új Surface-ek bemutatója kapcsán arról, hogy olyan szolgáltatást fejleszt a Windows 10-hez, amellyel az androidos telefonok appjait lehet kezelni a Windows 10-es gép képernyőjéről. Akkor be is mutatták, hogy a PC-n lehet nézegetni és szerkeszteni a telefonnal készül képeket, sms-eket lehet olvasni és megválaszolni stb.

Akkor még nem árulták el, hogy a szolgáltatás mikor kerül be a Windows 10-be, de szakértők úgy értelmezték a bemutatót, hogy azt a Microsoft a 19H1-es frissítésével élesíteni szeretné. És igazuk is lett, ugyanis az insider tesztelők számára már elérhető a tükrözés.

Csak az Android kijelzőjét tükrözi

A tegnap kiadott insider preview (build 18356) leírása már tartalmazza is a szolgáltatást, amely még nem tökéletes, de elég sok lehetőséget ad. Lényegében a telefon kijelzőjét jeleníti meg úgy a Windows képernyőjén – kijelzőt a képernyőben –, hogy a telefonon futó alkalmazásokkal interakcióba lehet lépni a PC-ről. A folyamatok tehát telefonon zajlanak, csak az irányítás kerül a Windowsra, azaz kicsit olyan az egész, mint egy speciális remote desktop.

A szolgáltatást az insider tesztelők számára is csak fokozatosan teszi elérhetővé a Microsoft. Először a Surface Gót használók próbálhatják ki. A telefonok oldaláról alapkövetelmény az Android 7-es (Nougat) verziója (a készüléktípusok közül a Micorosoft elsősorban a Samsung Galaxy S8-as és S9-es szériáját említi). Mivel a készülékek között a szolgáltatás Bluetooth-on kommunikál, értelemszerűen az is kell a PC-n és a telefonon is, és a szolgáltatás használata előtt össze is kell kapcsolni a két eszközt.

Amire már jó...

A szolgáltatással már most lényegében minden telefonos alkalmazás kezelhető billentyűzettel és egérrel. Persze az eltérő irányítási mód miatt kicsit át kell szoktatni az agyat, hogy bár a telefon kijelzőjén (kijelző a kijelzőben) dolgozunk, nem használhatjuk az érintőkijelzőn megszokott vezérlési technikákat.

Lehet szerkeszteni fotókat, csetelni a telefonon lévő csetprogramokkal, használhatók a közösségi oldalak telefonos appjai, sms-eket lehet fogadni és küldeni stb. A szolgáltatásnak az adja a létjogosultságát a Microsoft szerint, hogy így a felhasználónak utazás közben, amikor például dolgozik a laptopján, nem kell még egy készüléket a keze ügyében tartania, mert átveheti a PC képernyőjén a telefonjának a kezelését is.

A szolgáltatás még közel sem tökéletes. Vannak olyan korlátai, melyekkel együtt lehet élni, de olyanok is, melyek miatt egyelőre inkább játék, mint valós alternatíva. Egyrészt ott van az eszközkorlátozás: még elég kevés készülékkel használható.

Ezeket még javítani kell…

A Microsoft tételesen fel is sorolja azokat az ismert problémákat, melyek még megoldásra várnak. Ezek között vannak apróságok. Például a PC-n képernyőjére nem vihető át a telefon szemkímélő blue light beállításai. (A blue light szűrő technológiának az a szerepe, hogy csökkentse a kijelzők által kibocsátott káros kék fény mennyiségét.) Szintén megoldandó feladat, hogy bár az audiolejátszás elindítható a PC képernyőjéről, a hang nem a PC-ről, hanem a telefon hangszórójából szól.

Ennél komolyabbak az irányítással kapcsolatos problémák. Az még megszokható, hogy egyelőre csak egérrel és billentyűzettel lehet vezérelni a telefon tükrözött kijelzőjén az alkalmazásokat, érintéssel nem. Ennek azonban van egy olyan következménye is, hogy vannak azonban olyan appok, melyek emiatt használhatatlanok lesznek tükrözés módban, mert nem támogatják az egérrel történő vezérlést. A Microsoft példaként két játékot (Pokémon Go, Merge Dragons), valamint a Feedly RSS-olvasót említi.

Szintén az irányítást nehezíti, hogy a szolgáltatás mereven kezeli a virtuális billentyűzet és a fizikai billentyűzet közötti váltást. Ha ugyanis úgy állítjuk be a virtuális billentyűzetet, hogy automatikusan tűnjön el, amikor jelen van egy fizikai billentyűzet, az minden esetben eltűnik, amikor a telefon a vele Bluetooth-on összekapcsolt PC hatótávolságán belülre kerül. Egyáltalán nem veszi figyelembe, hogy milyen állapotban van a kijelzőn futó app vagy folyamat, tehát akkor is eltűnik, ha valaki épp aktívan használja.

Mobilitás

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.