A tervek szerint az októberben érkező 86-os kiadás az összes vegyes tartalmat blokkolja. Ez a hiperhivatkozásokat is érinti.

Bejelentette a Google, hogy az októberben érkező 86-os Chrome-kiadástól kezdődően minden olyan tartalom letöltését blokkolni fogja, amely HTTPS-oldalakban jelenik meg, de a nem biztonságos HTTP-n keresztül érkezik. Ez az ún. vegyes tartalmak tartalmazó oldalakat fogja érzékenyen érinteni.

A vegyes tartalmak olyan weboladalak, amelyeknél magát a HTML oldalt a biztonságos HTTPS-kapcsolaton keresztül tölti be a böngésző, de az oldalba beágyazott egyéb tartalmak (kép, videó, stíluslap, szkrip stb.) már egy nem biztonságos, HTTP-kapcsolaton keresztül érkeznek. A böngészők egyébként már általánosan figyelmeztetnek a nem biztonságos kapcsolaton keresztül érkező tartalmakra.

A Chrome biztonsági csapatának egyik tagja a döntést azzal magyarázta a Twitteren, hogy minden nem biztonságos kapcsolaton keresztüli letöltés gyengíti a magánélet védelmét és a biztonságot, mivel egy esetleges támadó láthatja, hogy mit tölt le a felhasználó, sőt akár le is cserélheti a letöltés tartalmát rosszindulatú kódra.

Step by step – háromnegyed év alatt

A terv szerint első lépésként a márciusban megjelenő 81-es verziójú Chrome egyelőre konzolüzenettel figyelmeztet minden vegyes tartalom letöltésre. Az egy hónappal később érkező 82-es kiadás a nem biztonságos kapcsolaton keresztül letöltődő végrehajtható fájlok (pl. exe) esetében már riasztás is megjelenik.

A júniusra tervezett 83-as kiadásban viszont már blokkolja a vegyes tartalomban a végrehajtható fájlokat, illetve figyelmeztet a nem biztonságos kapcsolaton jövő archívumok (.zip) és lemezképeket (.iso) jelenlétére. A 84-es kiadás már ez utóbbiakat is blokkolni fogja, és riaszt szinte minden más tartalom esetében. Ekkor azonban a kép, hang, videó és szöveges formátumú tartalmaknál még csak konzolüzenetet küld a böngésző. Utóbbiaknál a riasztás csak a 85-ös verziótól, azaz szeptembertől lép érvénybe.

Októbertől, a 86-as verzióban azonban már minden vegyes tartalmat blokkolni fog a Chrome (lásd az ütemterv-táblázatot).

A böngésző iOS-es és androidos változatban egy verzióval később lépnek érvénybe ugyanezek az intézkedések.

A vegyes tartalmak blokkolásának ütemterve
(Kattintson a képre, és nézze meg nagyobb méretben)

(Forrás: Chromium Blog)


A vállalati felhasználóknak azonban lesz egy kiskapu: a blokkolás ugyanis központilag feloldható lesz, ha a InsecureContentAllowedForUrls házirendben központilag megadnak kivételeket, ahonnan HTTP kapcsolat esetén is érkezhetnek tartalmak. A végfelhasználók a blokkolást csak egyedileg oldhatják fel: a címsorban a veszélyre figyelmeztető ikonra kattintva engedélyezhetik az adott oldalon a vegyes tartalmak letöltését.

A tisztán HTTP-s oldalaknál marad az eddigi rend

Mint a The Register megjegyzi, az intézkedés felemás. A HTTP-oldalaknál ugyanis marad az a riasztási szisztéma, amit a Chrome 70-es verziójában tett alapértelmezett beállítássá a Google.

A lap idézi egy fejlesztő twitteres bejegyzését, aki a figyelmeztetéssel egyetért, de a teljes blokkolást nem tartja jó ötletnek, különösen a nem végrehajtható fájlok esetében. Szerinte ez megnehezíti a régi tartalmak felhasználását, mivel korlátozza a hiperhivatkozások használatát, és ő maga hiába törekszik a maximális biztonságra, nem tud HTTPS-t varázsolni egy olyan webhelyen, ami nem az ő tulajdona – írta a fejlesztő a bejegyzésében.

A tervezett riasztási ablak


Azt egyébként a Chrome biztonsági szakértője is elismeri, hogy az internet óriási részét adják a soha nem frissülő statikus tartalmak. A Google nem szeretné ezeket elzárni a felhasználók elől, és keresik is a megoldást, de az nem egyszerű feladat.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.