A tervek szerint az októberben érkező 86-os kiadás az összes vegyes tartalmat blokkolja. Ez a hiperhivatkozásokat is érinti.

Bejelentette a Google, hogy az októberben érkező 86-os Chrome-kiadástól kezdődően minden olyan tartalom letöltését blokkolni fogja, amely HTTPS-oldalakban jelenik meg, de a nem biztonságos HTTP-n keresztül érkezik. Ez az ún. vegyes tartalmak tartalmazó oldalakat fogja érzékenyen érinteni.

A vegyes tartalmak olyan weboladalak, amelyeknél magát a HTML oldalt a biztonságos HTTPS-kapcsolaton keresztül tölti be a böngésző, de az oldalba beágyazott egyéb tartalmak (kép, videó, stíluslap, szkrip stb.) már egy nem biztonságos, HTTP-kapcsolaton keresztül érkeznek. A böngészők egyébként már általánosan figyelmeztetnek a nem biztonságos kapcsolaton keresztül érkező tartalmakra.

A Chrome biztonsági csapatának egyik tagja a döntést azzal magyarázta a Twitteren, hogy minden nem biztonságos kapcsolaton keresztüli letöltés gyengíti a magánélet védelmét és a biztonságot, mivel egy esetleges támadó láthatja, hogy mit tölt le a felhasználó, sőt akár le is cserélheti a letöltés tartalmát rosszindulatú kódra.

Step by step – háromnegyed év alatt

A terv szerint első lépésként a márciusban megjelenő 81-es verziójú Chrome egyelőre konzolüzenettel figyelmeztet minden vegyes tartalom letöltésre. Az egy hónappal később érkező 82-es kiadás a nem biztonságos kapcsolaton keresztül letöltődő végrehajtható fájlok (pl. exe) esetében már riasztás is megjelenik.

A júniusra tervezett 83-as kiadásban viszont már blokkolja a vegyes tartalomban a végrehajtható fájlokat, illetve figyelmeztet a nem biztonságos kapcsolaton jövő archívumok (.zip) és lemezképeket (.iso) jelenlétére. A 84-es kiadás már ez utóbbiakat is blokkolni fogja, és riaszt szinte minden más tartalom esetében. Ekkor azonban a kép, hang, videó és szöveges formátumú tartalmaknál még csak konzolüzenetet küld a böngésző. Utóbbiaknál a riasztás csak a 85-ös verziótól, azaz szeptembertől lép érvénybe.

Októbertől, a 86-as verzióban azonban már minden vegyes tartalmat blokkolni fog a Chrome (lásd az ütemterv-táblázatot).

A böngésző iOS-es és androidos változatban egy verzióval később lépnek érvénybe ugyanezek az intézkedések.

A vegyes tartalmak blokkolásának ütemterve
(Kattintson a képre, és nézze meg nagyobb méretben)

(Forrás: Chromium Blog)


A vállalati felhasználóknak azonban lesz egy kiskapu: a blokkolás ugyanis központilag feloldható lesz, ha a InsecureContentAllowedForUrls házirendben központilag megadnak kivételeket, ahonnan HTTP kapcsolat esetén is érkezhetnek tartalmak. A végfelhasználók a blokkolást csak egyedileg oldhatják fel: a címsorban a veszélyre figyelmeztető ikonra kattintva engedélyezhetik az adott oldalon a vegyes tartalmak letöltését.

A tisztán HTTP-s oldalaknál marad az eddigi rend

Mint a The Register megjegyzi, az intézkedés felemás. A HTTP-oldalaknál ugyanis marad az a riasztási szisztéma, amit a Chrome 70-es verziójában tett alapértelmezett beállítássá a Google.

A lap idézi egy fejlesztő twitteres bejegyzését, aki a figyelmeztetéssel egyetért, de a teljes blokkolást nem tartja jó ötletnek, különösen a nem végrehajtható fájlok esetében. Szerinte ez megnehezíti a régi tartalmak felhasználását, mivel korlátozza a hiperhivatkozások használatát, és ő maga hiába törekszik a maximális biztonságra, nem tud HTTPS-t varázsolni egy olyan webhelyen, ami nem az ő tulajdona – írta a fejlesztő a bejegyzésében.

A tervezett riasztási ablak


Azt egyébként a Chrome biztonsági szakértője is elismeri, hogy az internet óriási részét adják a soha nem frissülő statikus tartalmak. A Google nem szeretné ezeket elzárni a felhasználók elől, és keresik is a megoldást, de az nem egyszerű feladat.

Biztonság

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.