Az Európai Unió nagyobb részesedést követel magának a kínai távközlési hálózatok kiépítésében, és az egyet nem értés akár kereskedelmi háborúba is torkollhat – írja a Financial Times.

Az Európai Unió nagyobb részesedést követel magának a kínai távközlési hálózatok kiépítésében, és az egyet nem értés akár kereskedelmi háborúba is torkollhat – írja a Financial Times.

Ez a feltétele ugyanis annak, hogy megszüntessék a két vezető kínai szállító, a Huawei és a ZTE-ellen állami szubvenció ügyében indított eljárást. Kínai diplomaták ugyanakkor irracionális követelésnek minősítették Brüsszel azon elvárását, hogy az unió hálózati berendezés szállítóinak a részesedése a távol-keleti ország piacán érje el a 30 százalékot – állítják a brit üzleti napilap meg nem nevezett forrásai.

Vádalku köttetik?

A követelést az EU kereskedelmi ügyekkel foglalkozó biztosa, Karel De Gucht fogalmazta meg a kínai diplomaták előtt, jelezvén, hogy cserébe Brüsszel csendben megszüntetné a kínai cégek – mindenekelőtt a két meghatározó távol-keleti szállítónak számító Huawei és a ZTE – ellen elindított uniós eljárást a nekik nyújtott feltételezett állami támogatásokról. Mindkét kínai cég jelen van a magyar piacon is: a Huawei a Vodafone Magyarország, míg a ZTE a Telenor Magyarország hálózatmodernizációját hajtotta végre.


A megoldást tovább nehezíti, hogy De Gucht ragaszkodik hozzá, a Huawei és a ZTE 29 százalékkal emelje exportárait. Az eddigi szópárbaj új szintre emelkedhet a napokban, miután a kínai szakértők személyesen találkoznak De Guchttal Brüsszelben.

Peking szubvencionál

A vita középpontjában Brüsszel azon a szilárd meggyőződése áll, hogy Peking állami pénzekkel tömi a helyi technológiai cégeket, ami lehetővé teszi számukra, hogy európai riválisaiknál alacsonyabb áron kínálják hálózati eszközeiket. Az ázsiai szállítókkal szemben egyébként nem csak Európában fogalmaznak meg hasonló vádakat, sőt az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették a túlzott állami befolyást.

Könnyen elfajulhat az EU és a Google vitája
Beszállítóit is Magyarországra hozná a Huawei

Ugyanakkor Markus Ederer, az EU Kínába akkreditált nagykövete igyekezett megnyugtatni mindkét oldalt, szerinte Brüsszel nem akar kereskedelmi háborút. Ederer jelezte, hogy Európa a Világkereskedelmi Szervezet előírásait tartja szem előtt, és további tárgyalásokat kezdeményez a kínai vezetéssel – olvasható a china.org oldalon. A diplomata felhívta rá a figyelmet, hogy a dömpingeljárás alá vont esetek Kína teljes exportjának kevesebb, mint az egy százalékát képviselik.

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.