Jövő tavasszal kezdődnek meg azok a munkálatok, amelyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy igény szerint bármelyik háztartás legalább 30 megabites internethez juthasson.

Lezajlott a Szupergyors Internet Program (SZIP) beindulásához szükséges első pályázati forduló. A SZIP az egyik pillére annak a stratégiai tervnek, hogy Magyarországon 2018 végére minden magyar háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet.

Előbb végeznénk

A program neve némiképp csalóka, hiszen a vállalt 30 megabites letöltési sebesség már most sem számít jónak, és különösen nem lesz szupergyorsnak tekinthető két év múlva, amikor zárul a projekt. Ezt már csak az is mutatja, hogy jelenleg az interneteléréssel rendelkező háztartások közel négyötödében már most is legalább ekkora a sávszélesség. A hangsúly persze itt azoknak a területeknek a felzárkóztatásán van, ahová eddig nem építették ki a hálózatot a szolgáltatók (mert például fajlagosan túl sokba került volna).

Uniós szintű elvárás, hogy a tagországok 2020-ig egyrészről biztosítsák a teljes lefedettségű szélessávú internetelérést, másrészről meg kell valósítani, hogy a háztartások fele legalább 100 Mbit/s sebességű internetet használjon. Előbbit Magyarország mindenképpen a határidő előtt szeretné teljesíteni. Erről Orbán Viktor miniszterelnők még 2014 elején beszélt, amikor a kormány stratégiai megállapodást kötött az infrastruktúra-fejlesztésekben érdekelt Magyar Telekommal.

Tavasszal nekilátnak

Bár a pályázatok idén márciusi kiírásakor még az volt a terv, hogy a nyertesek az év második felében elkezdhetik az internethálózat bővítéséhez szükséges munkálatokat, most azonban már jövő tavaszról beszél a program lebonyolításáért felelős Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A kiírt 143 járásból végül 139-re érkezett összesen 234 ajánlat, azaz a régiók többségében nem volt érdemi versengés az elnyerhető fejlesztési támogatásért.

A 412 ezer háztartást érintő fejlesztésekben nyertes 27 cég többsége mikro-, kis- és középvállalkozás, a nagyok közül eredményesen pályázott a Magyar Telekom, az MVMNet és az Invitel is. A nyertesek együttesen 47,4 milliárd forint kedvezményes beruházási hitelhez jutottak. A pályázók többnyire 30-90 százalék közötti támogatást igényeltek, az átlag 70 százalék volt. Emellett a teljes programra még 68 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás is rendelkezésre áll.

Ezzel párhuzamosan folynak a GINOP pályázatban nem szereplő, hazai finanszírozású Közép-magyarországi régió fejlesztési előkészületei is, amelynek munkálatai előreláthatólag októberben startolnak – közölte Debreceni Győző, a KIFÜ programvezetője.

Mindenkinek jó lesz?

A program hatásai leginkább azt a körülbelül 1 millió háztartást érintik, amelyek eddig egyáltalán nem rendelkeztek hozzáféréssel (ezek közel felét még a SZIP élesedése előtt önerőből vállalták a szolgáltatók). A KIFÜ úgy gondolja, hogy ezen felül mindenki más is profitálhat ebből, mert a piacbővülésnek köszönhetően várhatóan mérséklődnek az árak.

A két dolog azonban nem feltétlenül áll szoros kapcsolatban egymással, hiszen a távközlési szolgáltatások esetében a legfontosabb, hogy lokálisan legyen verseny, ami rákényszeríti a szolgáltatókat az árak mérséklésére. Önmagában attól, hogy Jászárokszállás peremén is bevezetik a vezetékes netet, még nem fog a zalaegerszegi előfizetés díja automatikusan csökkenni. De ne legyen igazunk...

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.