Az OLED a kulcsszó: mélyebb fekete, vékonyabb kialakítás, alacsonyabb fogyasztás. De vajon hajlított is lesz?

Három, különböző méretű iPhone modell jelenik meg jövőre, egy 4,7 és két 5,5 inches képátlóval bíró példány közül választhatnak majd az Apple-rajongók 2017-ben. Utóbbiak közül a prémium változat hajlított kialakítással bír majd (képünk illusztráció), állítja a Nikkei Asian Review egy, az Apple terveit ismerő, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Míg a másik két modell a megszokott síkképernyős változat lesz, a harmadik esetében azonban a Samsung prémiumkategóriás készülékeihez hasonló kialakítással bír majd, állítják a távol-keletiek. A dél-koreai vállalat ezzel a külsővel ki tudta emelni az egyébként egy kaptafára készülő versenytársak közül legdrágább telefonjait; az S7 Edge például márciusi bemutatkozása óta az eladási listák élén trónol.

Erre a lendületre pedig az Apple-nek is szüksége lenne. Az iPhone-okat már két negyedév óta sújtja a visszaeső eladások trendje, és habár ez a nemsokára debütáló új generáció megjelenésével biztosan megtörik, a jövő év első felében ismét bekövetkezhet az értékesítési lejtmenet. Ennek elkerüléséhez új, izgalmas képességekkel kell(ene) felvértezni az iPhone-okat, melyek igazán lényeges változást nem, inkább csak ráncfelvarrást kaptak az elmúlt pár évben.

A hajlíthatóság csak egy pozitívum

A jövőre debütáló új Apple okostelefonok két, hagyományos kijelzővel bíró változata a szokásos LCD-t kapja majd meg, állítja a Nikkei Asian Review. A harmadik azonban az első olyan iPhone lesz, ami OLED megjelenítővel rendelkezik. Ezeket a kijelzőket a gyártók – mint amilyen a Samsung is – kifejezetten a prémiumkategóriás modellek számára készítik.

Az OLED-nek számos előnye van a megszokott LCD-vel szemben. Egyrészt vékonyabb kialakítást tesz lehetővé, fényesebb megjelenítés mellett, ráadásul a folyadékkristályos kijelzőknél rugalmasabb felépítésű. Emellett energiatakarékosabb, ami igazi áldás az egy töltéssel többnyire még mindig csupán egyetlen napig üzemképes okostelefonok világában. Ráadásképpen élénk színmegjelenítésre képes, a fekete megjelenítése pedig ezen kijelzőn van a legközelebb ahhoz, amilyennek a fekete színt valójában látjuk.

Ironikus, hogy ha igaznak bizonyul az ázsiaiak értesülése, akkor várhatóan a nagy rivális Samsung lesz az egyetlen gyártó, aki el tudja kellő mennyiségű OLED kijelzővel látni az Apple-t 2017 során. Ettől persze még lehet, hogy végül nem lesz hajlított kijelzőjű az iPhone: ahogy a hasonló iparági pletykák esetében lenni szokott, úgy az Apple most sem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Útkeresés

A telítetté váló okostelefon-piac minden gyártót sújt, érdekes módon azonban különbözőképpen reagálnak a helyzetre. Amint azt korábban írtuk, a jövőre érkező iPhone-ok külsejének változásáról már májusban beindult a pletyka. A telefon különlegessége a kijelzője lesz, ami a teljes előlapot be fogja borítani, vagyis gyakorlatilag el fog tűnni a káva, azaz a kijelző kerete, valamint az alul és felül található csíkok is. Erről bővebben itt olvashat.

Eközben viszont a Samsung felújított, de olcsóbban kínált okostelefonokkal nyomulna. Ezzel a vállalat két legyet ütne egy csapásra. A programot ugyanis úgy képzelik, hogy azokat a készülékeket fogják felújítani és értékesíteni, melyeket a Dél-Koreában és az USA-ban meghirdetett upgrade programhoz csatlakozók adnak le egy év után. A leadott telefonok megkapják a szükségesnek ítélt felújítást, majd alacsonyabb áron újra a piacra kerülnek. További részletek itt.

Mobilitás

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.