Váratlanul bejelentette a laptopcsalád frissítését az Apple. Régi dizájnba épített csúcsgépét a világ legjobbjának nevezi – nem véletlenül.

Tegnap jelentette be az Apple a frissített MacBook Pro család új modelljeit. Erősebb és kezesebb gépek lettek, de a dizájn maradt. A csúcsgép 8 magos processzort kapott.

Középpontban a teljesítmény

Bár azt lehetett tudni, hogy az Apple dolgozik a laptopok frissítésén, még a lelkes rajongókat is meglepte a tegnapi bejelentés, hogy megjelentek az új modellek. Az Apple ugyanis jellemzően a fejlesztői konferenciájára, a nagyjából két hét múlva kezdődő Apple Worldwide Developers Conference-re szokta időzíteni az újdonságai bemutatását. Az új modellekhez már az ár is megvan. Mi tagadás: olcsóbbak nem lettek.

A frissítésben a teljesítményre helyezték a hangsúlyt. Ezt emelte ki az Apple hardverekért felelős marketingvezetője is a gépek beharangozójában: az új gépek rugalmas eszközei lesznek a teljesítményre éhes fejlesztőknek és grafikusoknak is. Arra, hogy a dizájn maradt, valószínűleg nem panaszkodik majd senki: bár a laptopok három éve kapták meg jelenlegi formájukat, ma is frissnek hatnak.

A teljesítménynövekedést mindenekelőtt az Intel 8. és 9. generációs processzorai biztosítják. A két új 13 hüvelykes kijelzőjű modell a 8. generációs négymagos Intel Core i5-öt, a két 15 hüvelykesnél pedig a 9. generációs 6 magos Core i7 és 8 magos Core i9 a választási lehetőség. Az Apple áprilisi belső tesztjeire hivatkozva azt írja, hogy a 6 magos CPU-val szerelt gépek 40 százalékkal, míg a 8 magossal szereltek 100 százalékkal nagyobb teljesítményt biztosítanak, mint a 4 magossal szereltek. Utóbbi modellekbe maximum 32 gigabájt DDR4-es memória pakolható.

Szintén a teljesítmény szolgálja a gyors SSD tároló. A 13 hüvelykesekbe maximum 2 terabájtos, a nagyobb gépekbe maximum 4 terabájtos kapacitású háttértár kerülhet (maximális olvasási-írási sebességük 3,2/2,2 Gb/s).

És néhány apróság…

Az új modellek bemutatásánál kiemelik a képernyőt is, ami a cég szerint az eddigi legjobb Retina kijelzőjük. A LED-es háttérvilágítású kijelzők ún. True Tone technológiát használnak, amely azt biztosítja, hogy a kijelző fehéregyensúlya automatikusan igazodik a környezet fényeinek színhőmérsékletéhez. Ezzel a módszerrel a kijelzőn megjelenő képek sokkal élethűbbek lesznek.

A negyedik generációs Butterfly billentyűzeten is javítottak. Módosították az anyagösszetételét, amitől a cég ígérete szerint stabilabbá válik a gépelés. Az új gépek akár egy napig is bírják egy feltöltéssel. Az Apple szerint többek között video- és hangvágáshoz, grafikai munkákhoz, 3D-tervezéshez, szimulációk futtatásához is jól használhatók.

Mindennek azonban ára van - szó szerint. Az új 13 hüvelykes modellek Amerikában 1800, illetve 2000 dollárért (kb. 530-590 ezer forint) kaphatók. A 15 colos modellek 2400, illetve 2800 dollárba kerülnek (700-820 ezer forint). Magyarországon jóval drágábbak, a 13 hüvelykesek 680, illetve 760 ezer forintba kerülnek. A 15 hüvelykesek közül a 6 magos gépet 890 ezerért, a 8 magosat pedig bő egymillióért lehet hazavinni.

Konzumer tech

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.