A Xiaomi futott bele egy csúnya blamázsba. Nem verték nagy dobra, de a Redditen megírta egy érintett felhasználó.

Elképesztő helyzeteket hozhatnak a különböző netre kapcsolt eszközök, ha elkavarodnak. A Redditen írta meg egy felhasználó azt az élményét, hogy amikor távolról rá akart nézni a lakására, amelyben egy a netre kapcsolt Xiaomi kamera rögzítette a történéseket, egy számára teljesen idegen lakás képe jelent meg a képernyőjén. Látta például egy idegen ház tornácát, valamint egy fotelben ülő/alvó férfit és egy ágyban fekvő csecsemőt is.

A felhasználó egy Xiaomi Mijia 1080p okosotthon kamerát használt, ami a Google Nest Hubon keresztül kommunikált a külvilággal. Kétségtelenül nem a legizmosabb kameráról van szó, a felhasználót mellékelte az adatlapot is, ami szerint a viszonylag friss kiadású kamera 25 euróért (kb. 8200 forint) beszerezhető az AliExpressen.

A Google azonnal reagált

Az Andoid Police szinte azonnal kiszúrta a reddites posztot. Mint írják, a közelmúltban több probléma is volt okosotthon rendszerekbe kapcsolt biztonsági kamerákkal, de a a Reddit-posztban közzétett affér különösen aggasztó.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a Mija 1080p kamerák teljesen véletlenszerűen szórták a képeket a Nest Hubon keresztül. A képek dátum- és időbélyege alapján más időzónákból, azaz földrajzilag igencsak távoli helyekről is mutatott képeket a Redditen Dio-V néven publikáló felhasználónak. Mivel az Andoid Police úgy ítélte meg, hogy a képek bizonyító erejűek, értesítették a Google-t.
 

Xiaomi camera is showing stills from other cameras on my Google home hub! from r/Xiaomi


A Google szóvivője az Andoid Police-nak küldött válaszában azt írta, hogy ismerik a problémát, és felvették a kapcsolatot a Xiaomival is, hogy mielőbb orvosolhassák azt. Gyors intézkedésként azonnal letiltották a Xiaomi-kamerák hozzáférését mind a Google Home rendszeréhez, mind a Google Assistanthoz – írta az Engadget.

Gyorsítótár-kezelési probléma áll a háttérben

A Xiaomi is gyorsan válaszolt az Engadget megkeresésére. Mint írták, gyenge hálózati kapcsolatnál problémák merülhetnek fel a steraming minőségének javítani hivatott gyorsítótár frissítésénél, aminek következtében a kamera hibásan továbbít állóképeket. Ugyanakkor a Xiaomi szerint ez a probléma mindössze (és pontosan!) csupán 1044 felhasználót veszélyeztetett, de csupán néhánynál okozott érzékelhető anomáliát. A hibát egyébként azonnal javították is.

Akárhány embert is érintett a Xiaomi-kamera problémája, jól mutatja, hogy mennyire nem kiforrott ez a szegmens. Pedig a piac valóban robbanás előtt áll globálisan, így Európában is. Éppen ezért nagyon is fontos lenne, hogy a szállítók teljesen transzparenssé tegyék a technológiáikat a felhasználók felé, hogy a lehetséges kockázatokat mérlegelve tudjanak dönteni ilyen eszközök használatáról.

Biztonság

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.