Az iOS 12.2-es bétájában már a weboldalak sem férhetnek hozzá automatikusan a mobil eszközök gyorsulásmérőjéhez és giroszkópjához. A végleges kiadásban ez még változhat.
Hirdetés
 

A felhasználók adatainak védelmével indokolta az Apple azt az (elvileg) iOS 12.2-ben debütáló újdonságot, hogy a mobil Safariban megnyitott weboldalak és webalkalmazások is csak felhasználói engedéllyel férhetnek hozzá a készülék szenzoraihoz, nevezetesen a gyorsulásmérőhöz és giroszkóphoz – írja az ArsTechnica. A lap szerint a korlátozás elsősorban a webalapú kiterjesztett és virtuális valóság (augmented reality/virtual reality – AR/VR) alkalmazásokat befolyásolja majd.

Elvileg tudatosabb felhasználót kíván

A módosítás önmagában nem radikális. Mindössze arról van szó, hogy a hozzáférés alapértelmezetten tiltott, de a felhasználó a beállításokban ezt módosíthatja. Ha ezt nem teszi meg, akkor lényegében elvesznek számára a böngészőben futó AR/VR tartalmak. Ez meglehetősen széles kört érint, mert kiiktatja többek között azokat a 360 fokos videókat, melyek például egy lakásbelsőt mutatnak be (ingatlanközvetítő oldalakon egyre gyakoribb, hogy a lakásokat ilyen módon mutatják meg a potenciális vásárlóknak).

Van azonban egy probléma: és ez maga a készüléktulajdonos. Az ArsTechnica – a DigiDayre hivatkozva – azt írja, hogy egyelőre még az sem tiszta, hogy ha a végleges iOS-ben is alapértelmezett marad a hozzáférés tiltása, a tartalmak fejlesztői milyen módon jelezhetik a teendőket, és kérhetik a felhasználót az engedély megadására. Ennek hiányában ugyanis a tartalmak nem nagyon érnek célba, hiszen a DigiDay szerint kicsi az esély, hogy például az iPhone-tulajdonosok többsége magától módosítja majd az alapbeállítást.

Az már más kérdés, hogy a beállítás megmarad-e az iOS 12.2 végső kiadásában is, vagy egyáltalán milyen formában védi meg a felhasználó szenzoradatait az Apple, hiszen a cégnél is fontos AR-fejlesztések folynak. Több éve dolgoznak egy AR-szemüvegen, ami akár jövőre piacra is kerülhet. Mindehhez érdekes adalék az a Bloombergen megjelent hír, hogy a napokban távozott a cégtől Avi Bar-Zeev, aki a szemüveget fejlesztő csapatot irányította, de a lap szerint emellett semmi sem utal arra, hogy az AR-fejlesztések leálltak volna.

Érzékeny adat egy giroszkópból?!

A mobil eszközök esetében az az érdekes kettősség alakult ki, hogy míg egy natív appnak külön kell engedélyezni, hogy bármely szenzorhoz hozzáférjen (használja az adatait), addig a weboldalak ezt a hozzáférést automatikusan megkapják, lényegében a felhasználó tudta nélkül. A webes szabványok szerint ugyanis a giroszkópból vagy a gyorsulásmérőből származó információ sem számít érzékenynek.

Csakhogy kutatók a közelmúltban kiderítették, hogy a szenzoradatokból finom, a készülék tulajdonosát egyértelműen azonosító profilt lehet készíteni. Egy ilyen profil birtokában pedig bármely készülék netes tevékenységét nyomon lehet követni.

Konzumer tech

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.