Egy új javaslattervezet szigorúan tiltaná, hogy a titkosítási megoldásokba hátsó ajtót építtethessenek a nyomozó hatóságok.

Még életbe sem lépett a GDPR (General Data Protection Regulation), de egymást érik az újabbnál újabb uniós kibervédelmi tervezetek. Miután alig egy hete elkészült az Európai Bizottság javaslata, amely megkönnyítené a nyomozó hatóságoknak, hogy akár más EU-s tagállamból is hozzájussanak digitális adatokhoz, előkerült egy újabb javaslat, ami viszont épp hogy ezt nehezítené.

Az Engadget fedezte fel azt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága által jegyzett javaslatot (pdf), amely kötelezővé tenné, hogy végpontok közötti titkosítással kelljen védeni a személyes adatokat. Az pedig kifejezetten megtiltaná, hogy a hatóságok kikényszeríthessék hátsó kapuk építését a titkosítási megoldásokba.

Az államok szeretnek mindent látni

Ha az elmúlt évek történéseit nézzük, nagyon is időszerű lenne EU-s szinten szabályozni a kérdést. Bő egy éve Magyarországon is felröppentek olyan hírek, hogy a Belügyminisztérium olyan terrorellenes javaslatcsomagot dolgozott ki, amely büntető törvénykönyvi tényállássá tenné, ha valaki titkosított kommunikációt biztosító szolgáltatást vesz igénybe.

A britek konkrét lépéseket is tettek – idézi fel az Engadget. Tavaly ősszel fogadták azt a törvényt (Investigatory Powers Act), amelynek értelmében a cégeknek lehetőség szerint el kell távolítani az elektronikus védelmet, ha a hatóságoknak egy nyomozás érdekében hozzá kell férniük titkosított adatokhoz. Az USA-ban tavaly két szenátor nyújtott be egy törvényjavaslat volt, amely kötelezte volna az amerikai cégeket backdoor beépítésére a titkosításokba.

Bár ezek a javaslatok végül elbuktak – a britekét , láthatólag erős igény lenne arra, hogy valamilyen módon a hatóságok teljes hozzáférést kapjanak az állampolgárok elektronikus kommunikációjához.

A mostani EU-s javaslat egyértelművé teszi, hogy a titkosítás jó, mert garantálja az uniós polgárok személyes adataihoz fűződő jogait. A beépített backdoorok pedig egyértelmű biztonsági kockázatot jelentenek.

A backdoor az állam kezében is veszélyes

A biztonsági kockázatot az sem enyhíti, ha a backdoorhoz csak az állami szervek férnek hozzá. Egyrészt transzparencia hiányában nincs garancia arra, hogy ezt az eszközt csak jóra használják, másrészt ha létezik biztonsági rés, azt bármikor megtalálhatják kiberbűnözők is. Jól mutatja ezt a WannaCry esete, amely egy olyan windowsos hibára épült, amit az NSA fedezett fel, és valószínűleg használt is – és bölcsen elfelejtette értesíteni óla a Microsoftot.

Bár hosszú az út, amíg az Európai Parlament javaslatából EU-s szintű szabályozás lesz, és addig még sokat puhulhat a szöveg, a tervezet miatt adatvédelmi téren komoly konfliktusai lehetnek az EU-nak azokkal az országokkal, melyek nagyon mást gondolnak az adatvédelemről. Első helyen mindjárt itt van az Egyesült Államok és az Unióból távozni készülő Nagy-Britannia.

A nemzetközi politikai színtéren is folyó vita ugyanakkor közel sem csak az államok túlhatalmáról szól. Sokkal inkább a magánélet védelme és a biztonság iránti igény közötti, egyre nehezebben megteremthető egyensúlyról. Ez a vita több éve tart, és hol a biztonság, hol a magánélet védelme kerekedik felül. Az USA-ban például egy évvel azután, hogy elbukott a backdoor beépítésére vonatkozó javaslat, a szenátusban engedélyezték a titkosított kommunikációt biztosító nyílt forráskódú Signal alkalmazást az ott dolgozóknak.

A IT-biztonsági szakértők többséges abban egyetért, hogy a titkosítás tiltása nem alkalmas a biztonság növelésére, sőt veszélyes.

Biztonság

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.