Katasztrofális hatása lehet egy olyan napkitörésnek, amit a 19. század közepén már megtapasztalt a világ, állítja egy amerikai kutató.

Százhatvankét éve, 1859. szeptember 1-én világszerte apokaliptikus jelenségek ejthették rémületbe eleinket: az iránytűk vadul forogtak összevissza, Kolumbia egyenlítői vidékein is észlelték a sarki fény jelenségét, ami északabbra olyan erős volt, mintha éjfélkor hajnalodott volna. Pedig mindössze annyi történt, hogy egy rendkívül erős napkitörés óriási mennyiségű töltött részecskét "vágott" a Föld mágneses teréhez.

A világ számos pontján felmondták a szolgálatatot a távírdák, egy bostoni távírász még arról is beszámolt, hogy náluk a sarki fénnyel működnek a berendezések. Valójában az történt, hogy a Földet eltaláló nagy mennyiségű töltött részecske elektromos áramot indukált a távírókábelekben. (Tudománytörténeti érdekesség, hogy a jelenséget egy angol amatőr csillagász, Richard Carrington sörfőzdés észlelte és írta le. Tiszteletére Carrington-eseménynek is nevezik a rendkívüli erősségű napkitöréseket.)

Az ilyen erős hatású naptevékenység bekövetkeztének valószínűsége ritka. Csillagászok szerint mintegy 500 évente várható olyan erősségű kitörés (vagy koronakidobódás), amit a 19. század közepén Carrington megfigyelhetett.

Egy 1989-es eset alapján aztán arról is fogalmat alkothattunk, milyen hatása lenne egy a 19. századihoz hasonló izmosabb napkitörésnek a modern technológiákra. Az év március elején egy masszívabb, de a 130 évvel korábbit meg sem közelítő napkitörés okozta intenzív (sarki) fényjelenség miatt esett pánikban az USA egyes északi államainak lakossága. Sokan azt hitték, hogy atomtámadás érte őket, és az okozza a rendkívüli látványt. A kanadai Quebecben tartományban azonban nem csak a fény okozott ijedelmet: pillanatok alatt összeomlott a teljes elektromos hálózat, és 6 millióan maradtak áram nélkül.

Köztudott, de vajon fel is készültünk rá?

Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a napkitörés hatással lehet az informatikai rendszerekre, hálózatokra, internetre. A Wikipedia magyar nyelvű Napkitörés szócikke ezt írja: "A protonok áramlása magreakcióba lépne a légkör oxigén és nitrogén atomjaival. Ennek eredménye nagysebességű neutronáramlás lenne, ami elérhetné a földfelszínt is. Ennek következménye a számítógépes rendszerek összeomlása, mert a memóriákban lévő aktuális tartalom felülíródna."

Most egy amerikai kutató újra feltette ezt a (közel sem lejárt) lemezt. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatatója, Sangeetha Abdu Jyothi a SIGCOMM nevű, adatkommunikációval foglalkozó konferencián tartott előadásában azt vizsgálta, milyen hatása lenne egy Carrington-eseménynek az internetre mint globális kritikus infrastruktúrára. Jyothi valós adatkészletekkel modellezte a napkitörések lehetséges hatását (tanulmánya itt [PDF] olvasható), és kimutatta például, hogy a kontinenseket összekötő tengeri kábelekre nagyobb veszélyt jelentenek a Carrington-események, mint a szárazföldi kábelekre.

A tenger alatti kábeleknél bizonyos távolságonként (kábeltől függően 50-150 km) be kell építeni jelerősítő repeatereket. Mivel azonban ezeknek a kábeleknek a földelése a körülmények miatt nem tökéletes, bár az optikai kábelre kisebb veszélyt jelent a napkitörés, a repeaterek elektronikája tönkremehet, ami az egész tenger alatti adatátvitelt megszakíthatja. De a műholdas internet- és GPS-hálózatok sem úszhatnának meg egy napkitörést.

Ezen az internet rugalmassága sem segít

Az internet működésének egyik kulcsa a rugalmasság, miáltal egy útvonal lezárulása esetébe az adatcsomagok képesek alternatív útvonalon is célba jutni. De ez csak részben igaz. Ha a fő útvonala és csomópontok jelentős része lebénul, az egész hálózat működése instabillá válik. Ha az internet olyan alapvető elemei, mint a Border Gateway Protocol és a Domain Name System, meghibásodnának, annak olyan hatása lenne, mintha egy zsúfolt nagyvárosban hirtelen eltüntetnék az összes fontos csomópontból a közlekedési lámpákat és táblákat.
 

Egy rövid animció arról, mit élhetett át a Föld 1859-ben

Bár vannak országok, ahol az üzemeltetőknek egy esetleges napkitörésre is kell készíteniük forgatókönyveket, egy a Wirednek nyilatkozó szakértő szerint az ilyen eseményekre való felkészülést háttérbe szorítják a szélsőséges időjárási események vagy a kibertámadások. Utóbbiak veszélyeiről ugyanis már majdnem mindenkinek vannak személyes élményei.

Mivel a napkitörések IKT rendszerekre gyakorolt hatásáról nagyon kevés az adat, szélsőségesek a várakozások is: egyesek szerint apokaliptikus következményei lennének, mások szerint szinte észre sem vennénk.

Ha azonban 1859-ben a bostoni távírdák is önálló életre keltek, mi történne ma a sokkal érzékenyebb kommunikációs hálózatokkal?

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.