A vezetékmentes akkumulátortöltés tempóján is javít az almás vállalat új mobil operációs rendszere, emellett elhozza az Apple Play Cash fizetési rendszer használatát is a telefonokba.

A hét végén vált elérhetővé az iOS legújabb kiadása; a 11.2-es változat orvosolja az új iPhone-ok egyik fontos hiányosságát. Az őszi modellekkel jelent meg a vezetékmentes töltés lehetősége, ám ennek tempója bőven hagyott kívánnivalót maga után. Meghallgatta az Apple a felhasználói panaszokat, és – úgy tűnik – szoftveresen orvosolható volt a probléma. A vállalat állítása szerint az update telepítésével felpörögnek az elektronok, gyorsabban töltődik fel az okostelefon akkumulátora a korábbihoz képest.

Különösen akkor szembetűnő a változás, ha a felhasználó harmadik féltől származó – tehát nem hivatalos Apple – töltőt használ erre a célra, állítja a cég. Ezek jellemzően az összes Qi vezetékmentes töltőt jelentik; tekintve, hogy az Apple saját, AirPower névre keresztelt eszköze csak 2018-ban fog megjelenni.

Átutalás üzenetküldéssel

Szintén fontos változás, hogy a legalább iPhone 6-ot birtokló felhasználók esetében elérhetővé vált az Apple Pay Cash szolgáltatása. Ez tulajdonképpen egy, a végletekig leegyszerűsített pénzküldési lehetőség: bárki használhatja, akinek barátai és ismerősei elérhetők az iMessage-en keresztül. Alig bonyolultabb, mint egy egyszerű üzenet elküldése; az Apple Pay Cash pedig a Walleten keresztül kezelhető.

Sajnos egyelőre nem mindenki számára vehető igénybe. Az Apple ugyanis csak a 18 éven felüli, USA-beli lakcímmel rendelkezőknek tette elérhetővé. Számukra viszont mostantól pofonegyszerűen működik: csevegést kell kezdeményezni az iMessage-en keresztül a kívánt személlyel, két ikon megérintését követően pedig be kell írni a küldeni tervezett pénzmennyiség összegét. Ezt követően akár üzenetet is hozzá lehet fűzni, de anélkül is útjára indulhat a digitális utalás (egy azonosításra azért még szükség van a procedúra lezárása előtt).

Az egész folyamat tehát hasonlóan működik, mint a PayPal Venmo szolgáltatása.

Apró, de zavaró hibák

Ugyan a fenti két változás a legfontosabb az iOS 11.2-es kiadásában, de emellett még számos tekintetben igyekezett jobbá tenni a felhasználói élményt az Apple. Az update telepítése például fejleszti a kamerastabilizációt videózás közben, elhozza a valós idejű szöveg (real-time text, RTT) támogatását a hallásukban korlátozottak számára, és fejleszti a VoiceOver stabilitását a Messages, Settings, App Store és Music alkalmazásokban. A Podcastsben pedig megjelent a sorozatokat darálva (az epizódokat egyhuzamban) nézők kedvence: az app automatikusan lejátssza a következő részt az adott műsorból (ha az elérhető).

Számos hibajavítást is tartalmaz az új frissítés. Megszűnik például az a hiba, amikor a Settings megnyitásával üres képernyő tárult a felhasználó szeme elé, de az iCloud tárhely telítettsége esetén a friss fényképek törlésének elérhetetlenségét is javították a fejlesztők. Korábban néha nem jelent meg térkép a Find My iPhone-ban – az Apple ezt a hibát is kiiktatta, ahogyan a főképernyőn megjelenő ikonok összekeveredésének és a Messagesben a legfrissebb üzeneteket átfedő billentyűzet problémáját is.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.