A kísérleti módszer hozzájárulhat ahhoz, hogy sokkal kisebb és gyorsabb processzorok kerüljenek helyhiánnyal küzdő mobil eszközeinkbe.

Brit kutatók egy csoportja jelentős előrelépést ért el az elsőként 2004-ben előállított grafén mesterséges hajtogatásával. Az origamizásként leírt technológiával olyan lehetőség nyílhat meg a számítástechnikában, amely ugrásszerű fejlődést hozhat a csipek méretében és teljesítményében.

A csodálatos grafén

A University of Sussex szakemberei amerikai és görög kollégáikkal együttműködve a nanotechnológia területén gyakran emlegetett grafénnak igyekeznek a gyakorlatban is hasznosítható felhasználást találni. A grafén tulajdonképpen egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg, melyet méhsejtrácsos elrendezésben álló szénatomok alkotnak. Különlegességét az is jelzi, hogy a grafén izolált előállítására alkalmas módszert kidolgozó tudósok 2010-ben fizikai Nobel-díjat kaptak.

A mostani kísérletek során különböző méretű hurkokat képeztek az egyébként kétdimenziós anyagon, amely így képes volt bizonyos elektromos jellemzőket mutatni. Utóbbi praktikusan azt jelenti, hogy az anyag tranzisztorként képes viselkedni. Innen pedig már csak egy ugrás szükséges ahhoz, hogy mindezt a csipgyártás szolgálatába állíthassuk.

A csapat munkáját felügyelő Alan Dalton professzor szerint a nanoanyagok használatával a jelenleg használatos csipeket lényegesen kisebb és ezerszer gyorsabb változatokkal válthatjuk majd fel. Erre pedig nagy szükség van, mert az iparág olyan fizikai korlátokhoz érkezett el, amelyeket egyelőre nehezen tudnak leküzdeni. Az eddig alkalmazott eljárással ugyanis már nem nagyon lehet sűríteni a lapkákon sorakozó tranzisztorokat.

Az origamiként hajtott graféncsíkokból álló újfajta mikrocsipek akár százszor kisebbek is lehetnek, ami értelemszerűen óriási lökést adhatna a kisebb informatikai eszközöknek azáltal, hogy képességeiket úgy lehet megsokszorozni, hogy még lényegesen több hely is marad.

Akár még lehet is belőle valami

Bár a grafént 2004-es előállítása óta az alapkutatás és a mérnöki fejlesztőmunka népszerű témájává vált és számtalan projektben igyekeztek kihasználni különleges tulajdonságait, az anyag igazán jelentős áttörést egyelőre nem hozott. (Az egyik említést érdemlő eredményt kínai tudósok szállították, akik a napelemek felületére felvitt grafénnel elérték, hogy azok sötétben, illetve esőben is termeljenek elektromos áramot.)

A University of Sussexben folytatott kutatásokkal kapcsolatban azonban nagyon bizakodóak a szakemberek. A kutatók feladata most az, hogy minél többet megtudjanak az anyag változtatásával létrejövő különböző elektronikus és mechanikai tulajdonságokról, és remélik, hogy legfeljebb egy éven belül képesek lesznek bemutatni egy működő áramkört is.

Piaci hírek

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.