A 20206-os build legfontosabb újdonsága lesz, hogy a beszédfelismerő része kis túlzással még a kiabálást is át tudja írni majd szöveggé.

Kijött a Windows 10 következő, 20206-os buildjének előnézete sok apróbb és egy jelentősebb újítással. Az új kiadásra nagyon felturbózták a hangfelismerést. A Voice Typing nevű szolgáltatás a Windows-diktafon erősen megújított változata.

Ami a legszembeötlőbb, hogy a Microsoft modernizálta a program felületét, a saját ismertetője szerint úgy alakította át, hogy érintőképernyőről is jól lehessen használni. A Microsoft állítja, hogy a Voice Typing támogatja az automatikus központozást. Felismeri akár a kérdő- és felkiáltójeleket is – a tesztbeszámolók szerint ezen persze még van mit javítani. Tény ugyanakkor, hogy már egy tagmondatnak (vessző) vagy egy kijelentő mondatnak a végét (pont) azonosítani is komoly feladat lehet, ehhez képest egy helyesen elhelyezett kérdő- vagy felkiáltójel igazán forradalmi előrelépés.

Kipróbálták: angolul már elég jó

A szolgáltatás jelenleg csak a nagyobb világnyelveken érhető el: öt angol, két francia és két spanyol dialektus mellett a brazíliai portugált, a németet, az olaszt, a japánt és az egyszerűsített kínait érti. A Voice Typing alapértelmezésben azt a nyelvet használja, amire a billentyűzet be van állítva. A funkció előfeltétele, hogy a rendszer csatlakozzon a nethez.

A diktálás közben az alapvető parancsokat (megállítás/szünet, törlés, kiválasztás) hanggal is ki lehet adni. Az mindenképpen segítség, hogy egy parancs nem egy kifejezéshez van kötve, a megállításra és a szünetre például nyolc lehetőség közül is választhatunk (három a szünetre, öt a megállításra).

Összességében a felhasználói vélemények alapvetően pozitívak. A The Register újságírója szerint a Voice Typing ha nem is tökéletesen, de használhatóan írt át egy interjút Wordbe. Azzal azonban számolni kell, hogy a preview-ban lévő funkcióról van szó, tehát az átlagosnál gyakrabban léphetnek fel egyedi, olykor nem is feltétlenül reprodukálható hibák.

Maga a Microsoft is figyelmeztet arra, hogy az új szolgáltatás összekapcsolása más Office-alkalmazásokkal még közel sem tökéletes, időnként leállhat az átírás. Ilyenkor egy újraindítás segít. A funkció egyébként annyira friss, hogy még a fejlesztői insider program tagjai között is fokozatosan, a hibák javítása után teszik elérhetővé.

Szépül-épül a felület is

Az új kiadás egyéb újdonságai inkább a kezelőfelület korszerűsítéséről szólnak. Továbbra is az a fő irány, hogy a billentyűzet-egér vezérlést összehangolják az érintőképernyős vezérléssel. Most ez utóbbi kapott nagyobb hangsúlyt.

Átdolgozták például a virtuális billentyűzetet. A Microsoft szerint itt az esztétikai szempontokat is figyelembe vették. De vannak praktikus változtatások is: optimalizálták a gombok méretét, az elrendezését stb. Végre megoldották azt, ami az iOS-en jó ideje elérhető: a virtuális billentyű szóköz gombjának lenyomva tartásával lehet mozgatni az egérkurzort. És persze a virtuális billentyűn már önálló gombot kapott Voice Typing funkció is.

Akit részletesebben is érdekelnek az újdonságok, itt böngészhet a Microsoft ígéretei között.

Hirdetés
Piaci hírek

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.