Az Európai Bizottság őszi statisztikája szokás szerint az egy évvel korábbi állapotokat mutatja be.
Hirdetés
 

Az Európai Bizottság az IHS Markit és a Point Topic közreműködésével idén is közzétette a kontinens 31 országára (az uniós tagállamokra plusz Norvégiára, izlandra és Svájcra – vonatkozó szélessávú felmérését, ami az előző év június végi statisztikáit foglalja össze. Az uniós számokat mindenki kimazsolázhatja a hivatkozott dokumentumból, a magunk részéről a hazai viszonyokra vonatkozó lényegesebb megállapításokat gyűjtöttük össze.

A jelentés Magyarországot két szempontból emeli ki az EU mezőnyében. Egyrészt Németország, Szlovákia és Izland mellett nálunk tapasztaltak két számjegyű éves növekedést a a VDSL-lefedettség tekintetében (ami mellesleg így is az uniós átlag alatt van). Másrészt a németek, a britek vagy a csehek mellett a magyarországi LTE-lefedettség a háztartások nagyobb százalékát érinti, mint ahány helyen rendelkezésre állnak a HSPA hálózatok.

Jön fel a vidék, hasít a mobil net

Magyarország a teljes szélessávú otthoni lefedettséget tekintve hajszálnyival, 0,3 százalékkal az uniós átlag alatt volt, ami a jelentés szerint egy év alatt 0,5 százalékpontos javulást jelent. A vezetékse szélessávú elérések 95,6 százalékos aránya nem változott érdemben, a vidéki háztartások hozzáférése viszont 1,4 százalékpontos növekedéssel már 98,7 százalékos volt, ebből 85,9 százalék a vezetékes szélessáv – ez ugyancsak az EU átlaga alatti érték.

Az NGA szélessávú hozzáférések ezzel szemben újabb 2,4 százalékpontos növekedéssel már a háztartások 80,6 százalékában érhetők el, 4,7 százalékponttal meghaladva az uniós átlagszintet. Vidéken a bővülés egészen magas, 9,8 százalékpontos volt, ahol így a 46,9 százalékos lefedettség még jobban, 7,7 százalékponttal áll az EU-s középérték fölött.
 


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016


A mobil szélessáv tekintetében sem állunk rosszul, az átlagos uniós 96 százalékhoz képest a magyarországi LTE-lefedettség 98,6 százalékos volt – ez egyébként 3,6 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. A HSPA 98,3 százaléka nem jelent érdemi változást az előző jelentéshez képest, de így is partiban van a teljes Európai Unió 98 százalékos szintjével.

A fenti értékek gyakorlatilag teljes lefedettséget jelentenek, így a távközlési szolgáltatók már itt is a negyedik generációs LTE-A fejlesztésekre fókuszálnak. Érdekes ugyanakkor az egyes operátorok részben eltérő lefedettségi jellemzőivel súlyozott statisztika is, mivel ennek alapján a magyar felhasználók 92,4 százaléka vehetett igénybe LTE alapú szolgáltatásokat.
 


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016


A dokumentum a vezetékes szélessávú hozzáférést megyékre lebontva is bemutatja: ennek alapján Északnyugat-Magyarország, Budapest és Pest megye, illetve Baranya a legjobban ellátott területek. Nem meglepő, hogy Budapest az NGA szélessávú lefedettség tekintetében is vezet 93 százalékkal; itt a sereghajtó Somogy megye, ahol a háztartások 63 százaléka kapcsolódhat új generációs hozzáférési hálózatokra.

A kutatás Magyarországhoz rendelt teljes adattáblája a következőképpen fest:


forrás: EC Broadband Coverage in Europe 2016

Közösség & HR

Jönnek az 5G frekvenciák, mire számíthatnak a hazai szolgáltatók?

Készülnek már a szolgáltatók az 5G-korszakra. Az ehhez szükséges frekvenciák értékesítése is egyre több országban indul el. A téma hazai vonatkozásairól egy éve beszélgettünk Dr. Vári Péterrel, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettesével. Hol tartunk most?
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.