Az egyik legrégebbi hazai informatikai vállalkozás az áprilisi közgyűlés döntése alapján 4iG Nyrt. néven működik tovább.

Egyedi szoftverfejlesztő kisvállalkozásként indult 1990-ben a most 4iG-vé keresztelt FreeSoft, amely az elmúlt közel negyedszázad alatt többszöri vállalatfelvásárlás révén széles portfolióval rendelkező informatikai holdinggá nőtte ki magát. 

A legutóbbi éves jelentése a csoportot az egyik legnagyobb független, magyar IT-cégként, és szoftvermegoldás szállítóként jelöli meg, amely számos szolgáltatást és terméket ajánl a vállalatirányítás (ERP), a tartalomkezelés (ECM), az üzleti intelligencia (BI), a banki szoftverek és az egyedi szoftverfejlesztés területén. Emellett a szoftverek működéséhez szükséges hardverek és hálózati eszközöket is kínálják alapszoftverekkel, valamint IT-infrastruktúra üzemeltetéssel együtt.

Tíz éves a budapesti tőzsdén

A társaság az egyike volt azon kevés hazai informatikai vállalkozásnak, amely hajlandó volt a tőzsdei megmérettetésre is. A cég 2004. szeptember óta van jelen a Budapesti Értéktőzsdén. Ezt követően – ugyancsak a beszámoló szerint – az árbevétele megtízszereződött, a létszám pedig a hétszeresére növekedett. A csoport jelenleg négy leányvállalatból áll: az Axis üzleti alkalmazások bevezetésével, egyedi szoftverfejlesztéssel és tartalomkezeléssel foglalkozik; a BankSoft területe a banki szoftverek bevezetése, fejlesztése; a HUMANsoft területe hardver- és szoftver-viszonteladás, valamint a rendszerintegráció, a  hálózatmenedzsment és az  IT outsourcing. Legfrissebb szerzeménye az Eco.Net Hungaryként ismert, ma FreeSoft-IBA néven futó integrált üzleti alkalmazásokkal foglalkozó vállalkozás.

A társaság április 24-én tartott közgyűlésén több fontos döntés is született, egyebek mellett a névváltás, ami után a csoportot ma már 4iG Nyrt.-nek hívják. Az ennek kapcsán kiadott közlemény szerint az új elnevezés 4i része a holding tevékenységét hivatott fémjelezni: International, Innovative, IT, Investment, a G betű pedig a Group rövidítése, amely a leányvállalatok csoportjára utal.

Megújult a menedzsment is, az új cégvezető Somlyai Gábor, aki 2011. óta a Humansoftot irányította.

A közgyűlésről kiadott közlemény szerint az utóbbi időszak piaci konszolidációja, üzleti stratégiaváltásai, valamint új befektetők érkezése megerősítették a mára 278 főt foglalkoztató vállalatcsoportot, amely konszolidált csoportszintű árbevételét 2013-ban több mint 31 százalékkal , így meghaladta a 11 milliárd forintot. A nettó eredmény közel félmilliárd forint.

Somlyai Gábor a Humansoft helyett az egész csoportot irányítja

Az új cégvezető tervei között a nemzetközi piacokon való újbóli megjelenés is szerepel. A társaság pénzügyi kimutatásai szerint az árbevételnek csak kis hányada, 2013-ban 238 millió forint származott exportból.

Felvásárlásokkal is bővült

A kilencvenes évek elejétől Vaspál Vilmos vezetésével alakult kisvállalat még egyedi alkalmazások és migrációs eszközök fejlesztésével foglalkozott. Projektjeit akkoriban UNIX, Windows NT és VMS operációs rendszereken, valamint Oracle és más relációs adatbázis-kezelők alapjain valósította meg. Az ezredforduló után készültek el a fejlesztők az Egységes Kormányzati Iratkezelő Rendszer (KIR) elnevezésű elektronikus nyilvántartó alkalmazással, amelyet a cég sikeresen értékesített számos kormányzati intézménynek.

A társaság másik nagyobb fejlesztése az e-Start. Ez az Oracle vállalatirányítási rendszerének magyar kis- és középvállalatokra paraméterezett változata, amit az Oracle Hungaryval közösen dolgozott ki.

Az ezredfordulót követve jelentősen átalakult a FreeSoft vevői köre, az addig domináns államigazgatást és az állami vállalatok mellett egyre több piaci szereplő is megjelent köztük, beleértve nemzetközi megrendelőket is.  A társaság 2003-ban részvénytársasággál alakult, majd egy évvel később a tőzsdére lépett.

A tőzsdére lépést egy sor vállalatfelvásárlás követte. A FreeSoft 2005 januárjában megszerezte a webfejlesztéssel foglalkozó Big Fish Internettechnológiai Kft. 100 százalékát, majd a mobil technológiákra épülő üzleti alkalmazásokat fejlesztő Mooltech Informatikai Szolgáltató Kft.-t. Márciusban pedig megvásárolta az Axis csoportot. Két évvel később került a tulajdonába a Dell-disztributorként komoly hardverportfólióval rendelkező HUMANsoft Kft., míg 2008 áprilisában a BankSoft Kft.-t vásárolta fel. Legutóbbi szerzeménye az Eco.Net, amely 2012. végén került a FreeSoft tulajdonába.

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.