2019 tavaszától a Mastercard Magyarországon is elérhetővé teszi a biometrikus (például arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő) hitelesítést.

A Mastercard szerdai bejelentése szerint a jövő év áprilisától a fizetési szolgáltatóval együttműködő magyar bankok is elérhetővé teszik a társaság biometrikus azonosítási technológiáit, így az ujjlenyomat-, hang- vagy arcfelismeréssel (praktikusan egy szelfivel) történő hitelesítést. A Mastercard Identity Check nevű szolgáltatáscsomag elvileg a világ 37 országában érhető el, és megfelel az idén január 13-ától hatályban lévő PS2D uniós irányelvnek is.

A PS2D az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, amely a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődését és az új, nem feltétlenül banki hátterű szolgáltatók piacra lépését segítené elő. Az irányelv által meghatározott szabályozástechnikai standardok és iránymutatások része az úgynevezett erős ügyfélazonosítás (SCA), amely az ügyfelek védelmét biztosítja a számlainformációs és fizetési szolgáltatásoknál, és ami pont a Mastercard technológiájához hasonló megoldások bevezetéséről szól.

A legtöbben már szívesen váltanának

A Mastercard közleménye a vállalat az Oxfordi Egyetemmel közösen készített kutatását idézi, amely szerint a vásárlók 93 százaléka előnyben részesíti a biometrikus fizetést a hagyományos, PIN-kódos megoldással szemben, és a banki szakemberek is majdnem ugyanilyen arányban nyitottak ezekre a szolgáltatásokra. Kissé hihetetlen, de a Mastercard szerint a hagyományos megoldásokkal (például az SMS-jelszóval) szemben a biometrikus hitelesítés 70 százalékkal csökkenti annak valószínűségét, hogy a vásárló megszakít egy fizetési folyamatot.

Az mindenesetre biztos, hogy a digitális eszközökön egyre többen használnak a biometrikus megoldásokat, kezdve akár a noteszgépekről ismerős ujjlenyomat-olvasókkal. A közleményben a Mastercard Europe elnöke is kifejti, hogy a biometrikus technológiák a fogyasztók elvárásaihoz alkalmazkodnak, akik digitalizálódó életformájukhoz ezeket a fizetési megoldásokat keresik, rajtuk keresztül pedig a kereskedők és bankok egyre jobb és biztonságosabb vásárlási élményt nyújthatnak nekik.

Az a kitétel a televíziós vásárlási műsorablakokat idézi, hogy "a már meglévő online hitelesítési megoldások könnyen elriaszthatják a vásárlót", akinek szerencsére nem kell többé a jelszavakra és kódokra támaszkodnia. (Ahogy az új gyümölcscentrifugák is véget vetnek az eddigi rémálomnak, innentől egy narancs kifacsarása után nem borítják a konyha falát a gyümölcscafatok és a levágott ujjak.) Az viszont mindenképpen igaz, hogy a biometrikus biztonsági megoldások egyre kényelmesebbek és egyre szélesebb körben terjednek el, így a biztonsági szempontokon túl is teljesen kézenfekvő a fizetési szolgáltatásokra való alkalmazásuk.

A Mastercard Identity Check a következő országokban válik elérhetővé: Ausztrália, Ausztria, Bahrein, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Csehország, Dánia, Egyiptom, Finnország, Németország, Hong Kong, Magyarország, Izland, Izrael, Japán, Kuvait, Libanon, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Norvégia, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.

Mobilitás

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.