2019 tavaszától a Mastercard Magyarországon is elérhetővé teszi a biometrikus (például arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal történő) hitelesítést.

A Mastercard szerdai bejelentése szerint a jövő év áprilisától a fizetési szolgáltatóval együttműködő magyar bankok is elérhetővé teszik a társaság biometrikus azonosítási technológiáit, így az ujjlenyomat-, hang- vagy arcfelismeréssel (praktikusan egy szelfivel) történő hitelesítést. A Mastercard Identity Check nevű szolgáltatáscsomag elvileg a világ 37 országában érhető el, és megfelel az idén január 13-ától hatályban lévő PS2D uniós irányelvnek is.

A PS2D az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, amely a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődését és az új, nem feltétlenül banki hátterű szolgáltatók piacra lépését segítené elő. Az irányelv által meghatározott szabályozástechnikai standardok és iránymutatások része az úgynevezett erős ügyfélazonosítás (SCA), amely az ügyfelek védelmét biztosítja a számlainformációs és fizetési szolgáltatásoknál, és ami pont a Mastercard technológiájához hasonló megoldások bevezetéséről szól.

A legtöbben már szívesen váltanának

A Mastercard közleménye a vállalat az Oxfordi Egyetemmel közösen készített kutatását idézi, amely szerint a vásárlók 93 százaléka előnyben részesíti a biometrikus fizetést a hagyományos, PIN-kódos megoldással szemben, és a banki szakemberek is majdnem ugyanilyen arányban nyitottak ezekre a szolgáltatásokra. Kissé hihetetlen, de a Mastercard szerint a hagyományos megoldásokkal (például az SMS-jelszóval) szemben a biometrikus hitelesítés 70 százalékkal csökkenti annak valószínűségét, hogy a vásárló megszakít egy fizetési folyamatot.

Az mindenesetre biztos, hogy a digitális eszközökön egyre többen használnak a biometrikus megoldásokat, kezdve akár a noteszgépekről ismerős ujjlenyomat-olvasókkal. A közleményben a Mastercard Europe elnöke is kifejti, hogy a biometrikus technológiák a fogyasztók elvárásaihoz alkalmazkodnak, akik digitalizálódó életformájukhoz ezeket a fizetési megoldásokat keresik, rajtuk keresztül pedig a kereskedők és bankok egyre jobb és biztonságosabb vásárlási élményt nyújthatnak nekik.

Az a kitétel a televíziós vásárlási műsorablakokat idézi, hogy "a már meglévő online hitelesítési megoldások könnyen elriaszthatják a vásárlót", akinek szerencsére nem kell többé a jelszavakra és kódokra támaszkodnia. (Ahogy az új gyümölcscentrifugák is véget vetnek az eddigi rémálomnak, innentől egy narancs kifacsarása után nem borítják a konyha falát a gyümölcscafatok és a levágott ujjak.) Az viszont mindenképpen igaz, hogy a biometrikus biztonsági megoldások egyre kényelmesebbek és egyre szélesebb körben terjednek el, így a biztonsági szempontokon túl is teljesen kézenfekvő a fizetési szolgáltatásokra való alkalmazásuk.

A Mastercard Identity Check a következő országokban válik elérhetővé: Ausztrália, Ausztria, Bahrein, Belgium, Brazília, Kanada, Chile, Kolumbia, Csehország, Dánia, Egyiptom, Finnország, Németország, Hong Kong, Magyarország, Izland, Izrael, Japán, Kuvait, Libanon, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Norvégia, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.

Mobilitás

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.