Az amerikai hírközlési hatóság vezetője reagált a Google és a Verizon javaslatára, amely a cégek állítása szerint garantálná a net semlegességének megőrzését. Julius Genachowski két komoly pont esetében további részleteket szeretne kidolgozni.

Ugyan az utóbbi hetek internetes szabályozással kapcsolatos történései de jure az USA területére korlátozódnak, ám az ország befolyásából adódóan világszinten is komoly tétje van az internetszolgáltatók, az internetből élő vállalatok és a nemzeti hírközlési hatóság (Federal Communications Commission - FCC) között zajló iszapbirkózásnak.

A gonosz Google

Majdnem napra pontosan egy hónappal ezelőtt a The New York Times arról adott hírt belső forrásokra hivatkozva, hogy a Google az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltatóval, a Verizonnal készül megállapodni saját oldalainak felgyorsított eléréséről. Az esetleges megállapodás híre nagy port kavart, hiszen ez a modell teljesen aláássa a net eddigi alappillérét az adatforgalom semlegességét. Az eredménye pedig nehezebben elérhető tartalom és drágább internet lehet.

Az értesülést csípőből hamisnak nyilvánították az érintett cégek, majd alig pár nap múlva közös javaslattal álltak elő az amerikai internetes szolgáltatások szabályozásával kapcsolatban. A Google és a Verizon vezetői szerint ez a tervezet pontosan a net semlegességének fenntartását biztosítja.

Beépített kiskapuk

A közös javaslat szerint az internetszolgáltatók valóban nem blokkolhatnának vagy lassíthatnának bizonyos webes tartalmakat mások rovására, ugyanakkor nyitva hagyja a kiskaput „megkülönböztetett online szolgáltatások” nyújtására. Ráadásul a szabályozás egyáltalán nem terjedne ki a vezeték nélküli internetet szolgáltató cégekre. Utóbbi piac mechanizmusa ugyanis magától megoldja a fenti problémát.

Nos, az FCC elnöke, Julius Genachowski szerint ez nem teljesen kerek így. Tegnap közzétett álláspontja szerint a Google-Verizon beadványát két fontos ponton kellene pontosítani ahhoz, hogy egyáltalán tárgyalási alap lehessen.

Az ördög a részletekben...

Az egyik a már említett speciális szolgáltatások köre, ami megfelelő szabályozói gátak hiányában akkora kiskapu lehet, hogy azon az egész amerikai távközlési szektor átbújhat. Az FCC szeretné konkretizálni, mit is kell érteni megkülönböztetett szolgáltatáson.

A másik, szintén nem jelentéktelen ügy a szabályozás kiterjesztésének kérdése a vezeték nélküli piacra. Genachowski itt javaslatokat vár a szereplőktől azzal kapcsolatban, hogy „hogyan, milyen mértékben és mikor” legyenek a vezeték nélküli internetszolgáltatók is bevonva a szabályozásba.

A vezeték nélküli szolgáltatókat tömörítő CTIA nem késlekedett. A szervezet elnöke máris közölte: nagyon örülnek annak, hogy az FCC felismerte a vezeték nélküli piac különleges helyzetét, és a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy meggyőzzék a hatóságot arról, hogy a szabályozás az esetükben teljesen szükségtelen.

Ne próbáld, tedd!

A net semlegességét zászlajára tűző Free Press jogvédő csoport más irányból kritizálta Genachowskit. Felszólították az FCC-t, hogy fejezze be a téma halogatását és a diplomáciai manőverezést, inkább álljanak neki, és készítsenek egy jól működő törvénytervezetet, ami megvédi a fogyasztókat a nagyvállalatok gátlástalan üzleti magatartásától. „Nem további kérdésekre, válaszokra van szükség” – fogalmazták meg tömören véleményüket.

Amint az látszik, az FCC-nek nagyon eltérő álláspontokat kellene egymáshoz közelítenie. Hogy ez mikorra és melyik oldal elégedettségére fog lezárulni, az egy újabb kérdés, ami megválaszolásra vár.

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.