Kevesen dolgoznak azokon a szombatokon, amikor egy későbbi hosszú hétvégék miatt kell bemenni a munkahelyre. Az MTA Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézete a mobilok aktivitását vizsgálta.
Hirdetés
 

Alig nagyobb a mobilforgalom az olyan szombatokon, mikor egy hosszú hétvégés munkanap helyett kell dolgozni, mint egy átlagos hétvégén – derült ki a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földrajztudományi Kutatóintézetének (MTA CSFK) legújabb kutatásából.

A kutatás célja, hogy a mobiltelefonok cellaadatainak földrajzi információja alapján feldolgozzák a hazánk területén egy napon belül zajló mozgásokat. A kutatási adatokból az intézet 2019 végéig készít egy bárki által szabadon használható térképes lekérdezőfelületet, amelyen mindenki megnézheti a várostérségben zajló valós mozgásokat. Az MTA CSFK egy spin-off céget is létrehozott a kutatás tudományos eredményeinek piaci hasznosítására.

A kutatóintézet a mobilcellákra építette az adatgyűjtést. Az ország területét mintegy 45 ezer mobilcella van. Ezek a mobilállomás hatósugarát jelző, szabálytalan alakú sokszögek, ún. mobilcella-poligonok. A mobilcellák térképi adatait kapcsolták össze az adott térben mérhető mobilos aktivitással (hívás, sms, adatforgalom), így mérni tudták a népesség mozgását, illetve az adott térben lévő népesség nagyságát. Az adatgyűjtés az MTA CSFK közleménye szerint teljesen anoniman zajlik, csupán mennyiségi számokat tudnak megfigyelni a kutatók.

Munkás szombatokon is pihenünk?

A kutatók megvizsgálták, hogy a ledolgozandó szombati munkanapok hogyan befolyásolják a várostérség népességét, hányan mennek a főváros körüli hétvégi házakhoz, telkekhez, kirándulóhelyekhez, illetve ilyenkor hogyan használjuk a telefonunkat.

A 2017. november 1. és 2018. május 30. közötti időszakban hétköznap átlagosan 157 millió, míg hétvégén vagy ünnepnapon 121 millió kommunikációs esemény történt a Telekom hálózatán. Ebben az időszakban két olyan szombati munkanap is volt. Mindkét napon kb. 140 millió esemény történt. Ez egy átlagos normál szombati forgalomnak felel meg (szombatonként az események száma 120 és 144 millió között mozog).

Sem a használt készülékek száma, és az egy készülékre eső események száma sem mutat eltérést. A munkás szombatokon átlagosan 35 esemény jutott egy készülékre, míg a munkátlan szombatokon ez a szám 34. Ami a készülékek számát illeti: a legkevesebb készülék, kb. 3,6 millió, március 15-én, a négynapos hétvége első napján volt használatban, míg a legtöbb, 4,2 millió darab, 2017. december 15-én, pénteken.

Persze azt azért túlzás lenne állítani, hogy senki sem dolgozik ilyenkor. A budapestiek az eseményforgalmi adatok alapján sokkal nagyobb arányban dolgoznak: a dolgos szombatokon ugyanis az átlagos szombati 10 százalékos forgalom-visszaeséssel szemben 6 százalékos csökkenést mértek a kutatók. A várostérségben ugyanakkor a szombaton jellegétől függetlenül (munkás vagy szabad) átlagosan 11-12 százalékkal növekedett az eseményforgalom.

A készülékmozgásokat is figyelték

Március 15-én – ez volt a négynapos hétvége első napja – a Telekom rendszeréből eltűnt közel 8 ezer budapesti, akik egy átlagos hétvégén nem hagyták volna el a fővárost. Az ingázók száma pedig több mint 50 ezer fővel esett vissza egy átlagos hétvégéhez képest. A készülékek helyadataiból azonban kiderült, hogy ez a tömeg azonban nem jelent meg vidéken, ahol az átlagos hétvégékhez képest is 100 ezerrel kevesebb készülék volt használatban. Ez arra utal, hogy a felhasználók jelentős tömege vagy vagy be sem kapcsolta telefonját, vagy külföldre utazott a nemzeti ünnepen. A felhasználóknak nagyjából a tizede tehette le a telefonját azon a napon.

A hétvége többi napján helyreállt a rend. A fővárosi készülékek jelentős része már másnap megjelent a hálózatban, de akkor már vidéken.

Hasonló érdekességekkel szolgált az idei, keddi május 1. miatt kialakult második négynapos hétvége is. A készülékadatok szerint a hétvége első napján, szombaton kb. 50 ezeren utaztak vidékre, további 22 ezer készülék pedig a Budapest és térsége közötti forgalomban jelent meg (vélhetően kirándulók), ám a hétvége többi napján ez a forgalom eltűnt.

Az adatokból azt is nyomon lehetett követni, mikor indult meg a visszaáramlás a fővárosba: az utolsó napon mintegy 50 ezer olyan készülék volt, amely vidéki és fővárosi bázisállomáshoz is csatlakozott ugyanazon a napon.

Mobilitás

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.