A szolgáltató részvényei nem viselték túl jól az előfizetői tábor apadásáról szóló híreket.

Hatalmas "vérengzést" hozott a Wall Streeten tegnap az, hogy a Netflix héten közzétett negyedéves jelentéséből kiderült, a streamingszolgáltató felhasználói tábora a várt 2,5 milliós növekedés helyett 200 ezres csökkenést produkált az év első három hónapjában.

A kedden még 350 dollár környékén járó részvények szerdára 220 dollár közelébe zuhantak. A nagyjából 37 százalékos bukta a cég tőzsdei történetének legfeketébb napjaként értékelhető. A tegnapi eset kiváló példája annak, mennyire ingatag lábakon áll egy olyan technológiai vállalkozás megítélése, ahol a befektetők szinte kizárólag a felhasználói létszám bővülését és az ebből fakadó növekedési potenciált figyelik.

A Netflix - több más hasonló szolgáltatóval együtt - nagyot nyert a világjárványon. Az otthonukba kényszerített emberek rákaptak a netes mozizásra, így a cég jobbnál jobb eredményekkel tudta elkényeztetni a részvényeseket. A koronavírus enyhülése, az infláció világszinten tapasztalható megugrása, illetve Oroszország ukrajnai inváziója ugyanakkor véget vetett a diadalmenetnek.

Radikalizálódnak

Ahogy tegnap mi is beszámoltunk róla, a csalódást keltő adatokra a Netflix radikális lépések bejelentésével igyekezett reagálni. Ennek egyik fele a jelszómegosztás korlátozásáról szól. Mostanáig ugyanis a cég jótékonyan eltűrte, hogy a fiókadatok megosztásával sokan jogosulatlanul élvezték szolgáltatását. A lazaságnak azonban rövid időn belül vége lehet: a várhatóan jövőre élesedő szigorúbb rendszertől a Netflix azt reméli, hogy a nagyjából 100 millióra taksált "ingyenélők" legalább egy része átterelhető lesz fizetős csatornákra.

Talán ennél is komolyabb irányváltást jelent a cégnél a reklámokkal kapcsolatos hozzáállás változása. A hirdetésmentességre korábban kiemelten büszke Netflixnél ugyanis szinte biztosan érkezik egy olcsóbb, de cserébe reklámokkal dúsított előfizetői konstrukció. Ez szintén a bevételi forrásokat gazdagíthatja azzal, hogy olyanok is hajlandóak lesznek csatlakozni, akiket a normál, egyébként az utóbbi években folyamatosan és jelentősen emelkedő havi díjak elriasztanának.

A tőzsde első reakcióját látva azonban mindebben egyelőre kevéssé hisznek a befektetők.

Konzumer tech

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.