A piac az elmúlt negyedévben is növekedett, de a növekedés nem egyenletes, és egyelőre a korábban hájpolt termékkategóriák sem hasítanak.

A Gartner és az IDC néhány nap különbséggel adta ki a viselhető eszközökről (wearables) szóló adatait és előrejelzéseit, amelyek ismét a piac növekedéséről és a növekedés legújabb csatornáiról szólnak. Az IDC szerint az idei harmadik negyedéves szállítások 21 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ami 32 millió eladott terméket jelent a tavaly július és szeptember között jegyzett 26 millióhoz képest. Ezt elsősorban az ázsai és csendes-óceáni térségben (mínusz Japán) tapasztalható fellendüléssel magyarázzák, miközben az amerikai piacon enyhe visszaesést tapasztaltak, Európát pedig meg sem említik a jelentés összefoglalójában.

A Gartner az egész évet tekintve 178 milliós szállítási volument jósol, szemben az előző évi 140 millióval. A piackutató úgy látja, hogy a legjobban menő terméktípusnak az okosóra számít, ami a 2019-re prognosztizált növekedés nagy részét is adja; ezzel szemben ötéves távlatban látványosan felfutnak a fülben hordott eszközök (hearables), amelyekből az ideinél majdnem ötször többet adhatnak majd el. Ilyenek lennének a Google beszédfordításra képes Pixel Buds fülesei, a felhasználók fizikai állapotát monitorozó halláserősítők, vagy praktikusan bármelyik füldugó, amibe sikerül belepréselni a digitális asszisztensek működéséhez szükséges számítási kapacitást.
 

forrás: IDC, 2018. november


Az optimista előrejelzések elsőre két helyen is ellentmondásosak. Egyrészt olyan adatokat közölnek, amelyek alapján a növekedés egyetlen nagy gazdasági régiónak köszönhető, miközben a nyugati piacokról azt állítják, hogy már nem az új vásárlók, hanem a már aktív, régebbi eszközeiket újabbakra cserélő, felfelé váltó vásárlók határozzák meg. Másrészt a korábbi jóslatok alapján ma már a fél világnak okos ruházatban kellene járnia, aminek egyelőre nem sok jelét tapasztalhatjuk. Mint ahogy az ember-gép interakció forradalmi változásainak sem, amelyeket néhány évvel ezelőtt ugyanezek a kutatások már 2018-ra valószínűsítettek.

Az egyes gyártók rangsorát a harmadik negyedév végén a Xiaomi vezette, amely tavaly ilyenkor még a Fitbithez hasonlóan 3,6 millió darab eszközt szállított. Azonban míg a kínaiak 90 százalék fölötti éves növekedést produkáltak, addig at IDC adatai szerint a Fitbit eladásai néhány százalékkal csökkentek 2018-hoz képest. A lista második helyére az Apple jött be, a 4,2 milliós tétel bő másfélszer több az előző évinél. Ezt a Huawei és a Samsung követi a maga 2 milliót közelítő volumenével, míg a többi gyártó összesített teljesítménye ezúttal már nem érte el a teljes mennyiség felét sem, a tavalyi 52 százalék helyett az idei 32 millió eszköz 43 százalékát tette ki.
 

forrás: Gartner, 2018. november


Az ilyen összehasonlítás persze nem sokat mond, ha figyelembe vesszük az egyes termékek közti különbségeket: az okosórákat tekintve például az Apple és a Samsung életmód-termékeit ugyanabba a kategóriába sorolják, mint a többi, karóra formára hajazó egészségügyi műszert. Az előrejelzésekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az évek óta töretlen optimizmus most sem hiányzik a jóslatokból, de ezeknek kívülállóként egyre nehezebb hitelt adni. Vegyük mondjuk az úgynevezett "okos ruházatot", ami hosszú ideje az elemzések slágertémája, a szállítások aktuális bővülése mégis csak araszol évről évre. A Gartner ehhez képest most is azt jelzi, hogy a 2017-es 4,12 millió, a 2018-as 5,65 millió és a 2019-re várt 6,94 millió darab eladott okos ruházati kiegészítőből 2022-re már majdnem 20 millió lesz. 

Piaci hírek

Történelmi változás a hírfogyasztási szokásokban

Egy kutatócégnél első ízben fordult elő, hogy a hírfogyasztási szokások vizsgálatánál a közösségi média beelőzte a nyomtatott sajtót.
 
Minden erőfeszítésük ellenére az adatközpontok üzemeltetői nem tudták meggyőzni a szervezeteket arról, hogy kritikus fontosságú adataikat ki merjék tenni külső szolgáltatókhoz. A hiperkonvergens megoldások kora végleg pontot tett erre.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.