Az amerikai hatóságok összehangolt nemzetközi akció keretében kapcsolták le a bűnözőt, aki saját maga közel 100 millió dollárt keresett a hálózattal, ügyfelei pedig sok milliárd dolláros kárt okozhattak a segítségével.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a múlt héten jelentette be egy 35 éves kínai állampolgár letartóztatását, akit az FBI szerint jó eséllyel a valaha felderített legnagyobb botnet üzemeltetésével vádolnak. A vonatkozó sajtóközlemény alapján Yunhe Wan és bűntársai kamu VPN-szolgáltatásokat hirdető popup-ablakokat használtak rosszindulatú programok terjesztésére, amelyekkel a Windows rendszerű otthoni számítógépek millióit fertőzték meg "közel 200 országban" – ez nem rossz teljesítmény, ha abból indulunk ki, hogy az ENSZ jelenleg a Vatikánnal és Palesztinával együtt is 195 országról tud világszerte.

A bűnözök az internetre csatlakozó eszközökkel egy kiterjedt proxy-szolgáltatást hoztak létre, ami valódi felhasználók IP-címe mögé rejtette a hozzáféréssel rendelkezőket. Wan és társai abból csináltak pénzt, hogy más kiberbűnözőknek árulták ezeket a hozzáféréseket a "911 S5" néven hivatkozott hálózathoz, akik a minisztérium szerint számítógépes bűncselekmények egész sorára, köztük pénzügyi csalásokra, személyazonosság-lopásra, sőt gyerekek kizsákmányolására is igénybe vették azt. A botnet 2014-es indulása óta 99 millió dollárt termelhetett a hatóságok becslése alapján.

Mások még többet kerestek rajta

Wan a mai árfolyamon 35 milliárd forintnak megfelelő bevétel nagyját ingatlanokra, autókra és órákra költötte, amivel a közleményben idézett minisztériumi tisztviselő szerint már-már filmes forgatókönyvet idézett. A mostani ügyben azonban akár 65 évnyi börtönbüntetés is kinéz neki, miután lefoglalták tőle mások mellett Ferrari, BMW és Rolls Royce típusú járműveit, több mint egy tucat hazai és nemzetközi bankszámláját, több mint két tucat kriptovaluta-pénztárcáját, illetve 21 lakását és befektetési céllal vásárolt ingatlanait is az Egyesült Államokban, Thaiföldön, Szingapúrban és más országokban.

A beszámolók szerint a Wan elleni vádemelés egyik legszembetűnőbb állítása mégis az, hogy a 911 S5 botnet segítségével külföldieknek is lehetőségük volt munkanélküli amerikai állampolgárnak kiadni magukat a koronavírus-járvány idején, ezek a szereplők pedig együttesen közel 6 milliárd dollárnyi COVID-támogatást nyúltak le az amerikai államtól. Az ügy további alakulását ezen felül nagyban befolyásolják majd azok a vádak is, amelyek értelmében a hálózatot internetes zaklatásra, terrorfenyegetésre és gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok továbbítására is felhasználhatták.

Biztonság

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.