Az MIT kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a gépi intelligencia utasítások nélkül, pusztán megfigyeléssel képes komplex feladatok elvégzésére.
Hirdetés
 

A direkt lekódolástól a hibákon keresztüli tanulási folyamatig több módja is van annak, hogy egy gépet rávegyünk valamely feladat elvégzésére. A Massachusetts Institute of Technology tudósai most viszont valami különlegessel álltak elő. Rendszerükben a gép az alapján hoz "intuitív" döntéseket, hogy előtte milyen példát mutattak neki.

Ezt kéne megcsinálni

A Planning with Uncertain Specifications névre keresztelt megoldás lényege, hogy a szokásos jutalmazási módszer helyett a robot a lineáris időbeli logika segítségével "bízik meg" bizonyos kimenetelekben és jut döntésre azzal kapcsolatban, hogy mit és milyen sorrendben kell végrehajtania, hogy elérje azt az állapotot, amit bemutattak neki. 

Ahhoz, hogy a robot a megfelelő eredményre jusson, a kutatók egy sor kritériumot állíthatnak fel. Ezek a kritériumok segíthetnek finomhangolni a robot működését. Például veszélyes anyagokkal való munkánál a biztonság az első számú szempont, míg egy hagyományos futószalagos feladatnál inkább a konzisztens minőség.
 


A fenti videóban a bemutatóra használt feladatot hajtja végre a robotkar, ami egy asztal felterítése. A példák között vannak trükkösebbek is. Egyes tárgyakat letakarva az algoritmus elgondolkodik egy pillanatra és úgy dönt, hogy mondjuk a villa hiányában nem kell teljesen leállni, hanem felteríti a többi eszközt a megfelelő helyre. Majd amint előbukkan az evőeszköz, befejezi a terítést a villa áthelyezésével, azaz a gép emberi jellegű improvizációra is képes volt.

A kutatók összesen 20 ezerszer ismételtették meg a robottal a feladatot, amely mindössze 20 esetben hibázott, azaz a pontos végrehajtások aránya 99,9 százalékos lett. Ez különösen annak fényében tűnik az eddigi módszereknél sokkal hatékonyabbnak, ha figyelembe vesszük, hogy az MIT projektje még mindig nagyon kezdeti fázisban van.

Merre tovább?

A távlati célok között szerepel annak elérése, hogy a rendszer ne csak megfigyeléssel tanuljon, hanem képes legyen reagálni a feladat végrehajtása közben kapott visszajelzésekre, például szóban kiadott javító utasításra, a munkájával kapcsolatos kritikai megjegyzésekre. Természetesen ettől még nagyon messze van a csapat, de a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy minket figyelő robotokkal tudunk majd kivltani például összetett otthoni munkákat. A vasárnapi ebédre készített csirkepörkölt robotizálása persze nem holnap lesz.

Cloud & big data

Otthoni kiküldetésben

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?
 
Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.