Közel 900 millió dollárért a cégé lesz a Xoom, amely elsősorban az USA-ban élő emigránsok pénzét továbbítja az otthon maradottaknak.

Alig néhány nappal az előtt, hogy a PayPal és az eBay szétválna, előbbi jelentős erősítést kap útravalónak. A Xoom pénzküldő szolgáltatás részvényeire 32 százalékos prémiumot fizetnek, így az üzlet nagyságrendje eléri a 890 millió dollárt.

A gazdasági bevándorlók választása

A 2001-ben alapított Xoom elsősorban közvetlen pénzküldési szolgáltatást nyújt, de ezt megspékeli néhány, kifejezetten az Egyesült Államokban élő emigránsok számára vonzó lehetőséggel. A cég 2013 elején lépett tőzsdére, legutóbbi üzleti évében pedig 7 milliárd dollárnyi pénzt mozgatott meg. A legfrissebb negyedéves jelentésben 44,4 millió dollár bevételt jelentettek, ami 24 százalékkal jobb eredmény, mint az egy évvel korábbi. A cég forgalmát leginkább a devizaátváltások generálják, hiszen míg maga a küldés díja nem túl magas, a pénzt a középárfolyamhoz képest 3-4 százalékkal rosszabb feltételekkel váltja át a Xoom.

A közel másfél évtizedes múltú szolgáltatással csak az USA-ból lehet pénzt küldeni a jelenleg 37 országból álló fogadói listára. A célországok közül a legnépszerűbb Mexikó, Kína és India, de sokan utalnak a Fülöp-szigetekre és Brazíliába is. Ebből a toplistából is kitűnik, hogy a Xoomot valóban az USA-ban élő emigránsoknak találták ki. A pénz bankszámla helyett több országban készpénzes felvevőpontokra is érkezhet, de arra is van lehetőség, hogy az Egyesült Államokból töltse fel valaki, mondjuk Hondurasban élő rokona mobiltelefonjának egyenlegét. Néhány országban még a közüzemi számlákat is ki lehet egyenlíteni akár a Xoom mobilos alkalmazásával is.

Vásárlás válás előtt

Az ügyletnek külön jelentőséget ad, hogy alig néhány hét múlva, egészen pontosan július 20-án megtörténik a korábban bejelentett levállás az eBay-ről. Az online aukciós portál 2003-elején vásárolta fel a PayPalt, amelynek első körben a webes vásárlások gördülékennyé tétele volt a feladata. Az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások azonban egyre jelentősebb szeletét tették ki az eBay forgalmának, így egy idő után a kezdeti szinbiózisból kényelmetlen kényszerházasság lett. Jól mutatja a váltás szükségességét, hogy a legutóbbi negyedévben a PayPal bevételei meghaladták az aukciós oldal forgalmát.

A legfrissebb számok szerint az idei második negyedévben 2,1 milliárd dollár bevétel származott a pénzügyi szolgáltatásokból, ami 14 százalékos éves növekedést jelent. De ennél is dinamikusabban bővült az átmenő pénzforgalom mennyisége, illetve a lebonyolított tranzakciók száma. Az új, immár ismét önálló cég a nyilatkozatok alapján külön szolgáltatásként kínálja majd a Xoom megoldásait, ugyanakkor nyilván igyekeznek majd kihasználni a lehetőséget, és megpróbálják a jelenlegi PayPal-tábort a Xoom felhasználóinak egy részével bővíteni.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.