Itthon is figyelmeztettek a katari vébé-applikációk adatbiztonsági kockázataira, amelyeket a NAIH szerint egy kifejezetten erre a célra használt, fényesre pucolt telefonon érdemes futtatni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azt javasolja a katari labdarúgó-világbajnokságra utazóknak, hogy lehetőség szerint külön telefont használjanak a helyben kötelezővé tett applikációk telepítéséhez. A hatóság kedden közölte az MTI-vel, hogy értesüléseik szerint minden 18 év feletti külföldinek, aki a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságra utazik, két mobilalkalmazást kell telepítenie a telefonkészülékére: a mérkőzések követéséhez és a helyi metró ingyenes használatához kiadott hivatalos világbajnokság-alkalmazást (Hayya) és egy Covid-követő alkalmazást (Ehteraz).

Mint kiderült, az iOS és Android rendszerek alatt is működő programok rendkívül széles jogosultságokat kérnek a készülékekhez, lehetővé téve az eszközök és a felhasználói viselkedés megfigyelését és nyomon követését. A NAIH ezért fokozott körültekintésre szólítja fel az az appokat telepítő utazókat, és célszerűnek tartja, hogy azokat egy erre a célra szolgáló telefonon futtassák, amelyen nem végeznek telefonbeszélgetéseket, internetezést vagy elektronikus levelezést, és nem is tárolnak rajtuk személyes adatokat, telefonszámokat, képeket vagy hangfájlokat sem.

Nem azért csinálták, hogy ne használják

Aki ezt nem tudja megtenni, annak azt javasolják, hogy csak közvetlenül indulás előtt telepítsék az alkalmazásokat, és azokat azonnal töröljék, amint visszatérnek Magyarországra. Ez utóbbi esetben indokolt a telefonon tárolt személyes adatok eltávolítása még a programok beszerzése előtt, tekintettel arra, hogy azokhoz a katari hatóságok is hozzáférést nyernek az alkalmazások telepítésével. Érdekesség, hogy a hírekben már a világbajnokság kezdete előtt is megjelentek hasonló figyelmeztetések, kiadott ilyet többek között a német, a norvég vagy a francia adatvédelmi hatóság is.

Valószínűleg ezekre vonatkoznak a NAIH által hivatkozott, "több európai adatvédelmi hatóság által végzett szakértői technikai elemzések". A dolog súlyát egyébként az is jelzi, hogy a megfigyelés a norvégok szerint nem elméleti lehetőség, hanem bárkinek, de különösen a kiszolgáltatott csoportok képviselőinek számolniuk kell vele. Bár a felhívások már jóval a vébé indulását megelőzően hozzáférhetőek voltak, a felidézésük is fontos dolog, és a magyar hatóság intései hasznosak lesznek mindazoknak, akik csak ezután utaznak Katarba, hogy bekapcsolódjanak a december közepéig zajló eseményekbe.

Biztonság

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.