Tavaly több mint megduplázódott a versenyszerű internetes játékba ömlő éves befektetői tőke, de az összeolvadásokat és felvásárlásokat is kapacitálta a különleges helyzet.

A profi szinten zajló internetes játékok szegmense a korábbi években is egyre nagyobb közönséget és így pénzt vonzott, ám a koronavírus miatti bezárkózási kényszer ezt a folyamatot csak felerősítette.

Ömlik a pénz

A témában szakértőnek számító tanácsadó cég, a Quantum Tech Partners rendszeresen készít összeállítását a szegmensben zajló üzleti folyamatokról. A 2020-as eseményeket összefoglaló friss tanulmányuk szerint tavaly 2,3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a területen érdekelt cégekhez. Ez értékben 116 százalékos erősödést jelent a tavalyelőtti számokhoz képest. Párhuzamosan a forrásbevonások száma is jelentősen emelkedett, ám itt a 2019-es 123 ügyletről "csak" 200-ra szaporodott a mennyiség, azaz egy-egy megállapodás átlagosan lényegesen magasabb összeget mozgatott meg.

 

Tőkebevonások alakulása negyedévenként az esport piacán (Forrás: Quantum Tech Partners)

 

Ahogy a fenti grafikonból is szépen kirajzolódik: a befektetőknél úgy jött meg az étvágy, ahogy a vírus egyre komolyabb problémákat okozott a világban. A legaktívabb időszaknak a nyári hónapok bizonyultak, miközben az a periódus normál esetben a legcsendesebb szokott lenni. A nagy nekibuzdulást aztán év végéhez közeledve kicsit ki is kellett pihenni, az ünnepi negyedévben jelentősen mérséklődött az aktivitás.

Mindenki helyezkedik

Mivel a terület még messze nem tekinthető kiteljesedett, érett piacnak, így az sem véletlen, hogy tavaly a felvásárlások és összeolvadások (M&A) is egymást érték. Majdnem minden hétre jutott egy komolyabb üzlet, hiszen a szektorban összesen 50 ilyen jellegű megállapodást regisztáltak. Ezek összértéke elérte a 658 millió dollárt. Összehasonlításképpen: tavalyelőtt 33 M&A-üzlet köttetett, együttesen 475 millió dollárt megmozgatva.
 

Felvásárlások és összeolvadások az esport területén (Forrás: Quantum Tech Partners)


A játékipar egészére nagyon jó hatással volt a bezártság, mivel azok is elkezdtek játszani, akik eddig nem, vagy csak alig foglalkoztak ilyesmivel korábban. A sok képernyő elé került emberből pedig értelemszerűen mindig lesznek olyanok, akiknek felkelti az érdeklődését a téma versenyszerű művelése.

A köretből lett a főmenü

Az elemzésből az is kiderül, hogy mostanában nem feltétlenül a kirakatba rakott professzionális csapatok körül forog az üzleti világ és a befektetők érdeklődése. Helyette a hangsúly inkább az egész műsort kiszolgáló technológiára, a médiacsatornákra, a marketingben rejlő lehetőségekre és egyéb kisegítő területekre tevődött át.

Sőt, egyesek már a vírus utáni korszakra készülve igyekeznek megfelelő helyszíneket felvásárolni/lekötni, ahol a karanténintézkedések feloldása után nagy tömegek előtt lesznek újra rendezhetők élő versenyek. Ezeket a terveket most nagyban segíti az, hogy az ingatlanpiaci árak globálisan nyomottak a gyenge kihasználtság miatt.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.