Tavaly több mint megduplázódott a versenyszerű internetes játékba ömlő éves befektetői tőke, de az összeolvadásokat és felvásárlásokat is kapacitálta a különleges helyzet.

A profi szinten zajló internetes játékok szegmense a korábbi években is egyre nagyobb közönséget és így pénzt vonzott, ám a koronavírus miatti bezárkózási kényszer ezt a folyamatot csak felerősítette.

Ömlik a pénz

A témában szakértőnek számító tanácsadó cég, a Quantum Tech Partners rendszeresen készít összeállítását a szegmensben zajló üzleti folyamatokról. A 2020-as eseményeket összefoglaló friss tanulmányuk szerint tavaly 2,3 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett a területen érdekelt cégekhez. Ez értékben 116 százalékos erősödést jelent a tavalyelőtti számokhoz képest. Párhuzamosan a forrásbevonások száma is jelentősen emelkedett, ám itt a 2019-es 123 ügyletről "csak" 200-ra szaporodott a mennyiség, azaz egy-egy megállapodás átlagosan lényegesen magasabb összeget mozgatott meg.

 

Tőkebevonások alakulása negyedévenként az esport piacán (Forrás: Quantum Tech Partners)

 

Ahogy a fenti grafikonból is szépen kirajzolódik: a befektetőknél úgy jött meg az étvágy, ahogy a vírus egyre komolyabb problémákat okozott a világban. A legaktívabb időszaknak a nyári hónapok bizonyultak, miközben az a periódus normál esetben a legcsendesebb szokott lenni. A nagy nekibuzdulást aztán év végéhez közeledve kicsit ki is kellett pihenni, az ünnepi negyedévben jelentősen mérséklődött az aktivitás.

Mindenki helyezkedik

Mivel a terület még messze nem tekinthető kiteljesedett, érett piacnak, így az sem véletlen, hogy tavaly a felvásárlások és összeolvadások (M&A) is egymást érték. Majdnem minden hétre jutott egy komolyabb üzlet, hiszen a szektorban összesen 50 ilyen jellegű megállapodást regisztáltak. Ezek összértéke elérte a 658 millió dollárt. Összehasonlításképpen: tavalyelőtt 33 M&A-üzlet köttetett, együttesen 475 millió dollárt megmozgatva.
 

Felvásárlások és összeolvadások az esport területén (Forrás: Quantum Tech Partners)


A játékipar egészére nagyon jó hatással volt a bezártság, mivel azok is elkezdtek játszani, akik eddig nem, vagy csak alig foglalkoztak ilyesmivel korábban. A sok képernyő elé került emberből pedig értelemszerűen mindig lesznek olyanok, akiknek felkelti az érdeklődését a téma versenyszerű művelése.

A köretből lett a főmenü

Az elemzésből az is kiderül, hogy mostanában nem feltétlenül a kirakatba rakott professzionális csapatok körül forog az üzleti világ és a befektetők érdeklődése. Helyette a hangsúly inkább az egész műsort kiszolgáló technológiára, a médiacsatornákra, a marketingben rejlő lehetőségekre és egyéb kisegítő területekre tevődött át.

Sőt, egyesek már a vírus utáni korszakra készülve igyekeznek megfelelő helyszíneket felvásárolni/lekötni, ahol a karanténintézkedések feloldása után nagy tömegek előtt lesznek újra rendezhetők élő versenyek. Ezeket a terveket most nagyban segíti az, hogy az ingatlanpiaci árak globálisan nyomottak a gyenge kihasználtság miatt.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.