Két hónappal azután, hogy végleg leállították a Samsung Galaxy Note 7 gyártását, a vállalat csúcsmobilja még mindig népszerűbb például az LG zászlóshajójánál. Mostanra azért akad, ami lenyomja.

Két hete írtunk arról, hogy végre lehet tudni, mi vezetett az akkumulátorok túlhevüléséhez. Az indoklás szerint túlságosan szűk volt az energiatárolók helye a telefonban; így egy másik, de hasonló méretűre való csere értelemszerűen nem oldhatta meg a problémát. Az akkukban a minél vékonyabb okostelefon-kialakítás miatt túlságosan vékonyak lettek a szeparátorok, aminek egyenes következménye lett, hogy az energiatároló telepek töltésük során méretváltozáson estek át, kicsit megdagadtak.

Noha ez természetes és kezelhető jelenség, az így igényelt extra 10 százaléknyi hely kialakítása – vagyis meghagyása – elmaradt a Note 7-esekben. Amikor tehát tulajdonosuk tölteni kezdte, az akku térfogata növekedésnek indult, csakhogy nem volt hova tágulni. Ezt a stresszt párszor még képes volt elviselni a készülék, de huzamosabb használat után a már többször ismertetett jelenséggel kimúlt.

Holtában is erősebb

A dél-koreai vállalat a gyártás leállítása mellett visszahívta a készülékeket, és több korlátozást is bevezetett. Egyes piacain – jellemzően az angolszász országokban – a szolgáltatókon keresztül olyan frissítést erőltetett fel a telefonokra, amitől azok teljesen használhatatlanná váltak. Más államokban pedig drámaian korlátozta az akkumulátor kapacitását: először harminc, majd pár héttel később újabb harminc százalékkal csökkentve a maximum töltéstároló képességet. Sőt, egyes amerikai légitársaságok akár 100 ezer dolláros pénzbírság kirovását is kilátásba helyezték azokkal szemben, akik a tiltás ellenére felcsempésznek egy ilyen okostelefont valamelyik repülőre.

Mindezek ellenére az emberek egy része még mindig nem szolgáltatta vissza a Note 7-esét. Habár most már valahol 95 százalék környékén jár a leadott okostelefonok szintje, a tulajdonosok egy kis része csökönyösen ellenáll beszolgáltatási kötelezettségének. Míg arányaiban ez nem tűnik soknak, volumenét tekintve százezres nagyságrendről van szó, ami egyáltalán nem kevés.

Kattintson a nagyobb változatért!

Annyira nem, hogy az Apteligent piackutató felmérése szerint ezzel az értékkel még mindig van olyan szereplője a csúcskategóriás készülékek piacának, amelyiket megelőzi a Samsung zászlóshajója. Adataik alapján az LG V20-akból - noha ezekkel a készülékekkel semmilyen ismert probléma nincsen - kevesebbet használnak az emberek, mint a Samsung Galaxy Note 7-esekből.

Sokkal kevesebbet: utóbbi készülékből körülbelül kétszer annyi lóg fent jelenleg is különböző mobilhálózatokon, mint amennyi az LG csúcstelefonjából. A Motorola Moto Z terméke is csupán alig van a Note 7-esek előtt, ráadásul a grafikon szerint visszaesni látszik a japánok készülékének kedveltsége.

A Google Pixel készülékei sem sokkal előzik meg a Samsung csúcstelefonját, ha különállóként kezeljük a két változatot. A nagy kivétel a Sony Xperia XZ, ami a grafikon szerint a Note 7 fiaskó legnagyobb nyertesének tűnik jelenleg.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.