Idén gyorsabb ütemben épülhet a Magyar Telekom szélessávú vezetékes hálózata, mivel a saját erő felett belépnek az uniós fejlesztési pénzek is.
Hirdetés
 

Az ország legnagyobb távközlési vállalata ebben az évben saját forrásból mintegy 530 ezer újabb háztartást szerel fel a legkorszerűbb vezetékes internettel, a tavalyi 461 ezer után. Ennek keretében vidéken többek között Siklós, Csongrád, Lepsény bekapcsolása a cél, Budapesten pedig a 12. kerületben indul el a korszerűsítés. Idén már elérhetővé válnak az újabb uniós fejlesztési ciklus több tízmilliárd forintos forrásai is, amire már be is adták a pályázatukat. Folytatódik a szélessávú 4G/LTE mobilhálózat fejlesztése is, de itt már nem a 97 százalékos területi lefedettség további növelésén van a hangsúly, hanem elsősorban a beltéri lefedettséget kívánják javítani - hangzott el a cég sajtótájékoztatóján.

Bevételi mínuszok az energiapiaci kilépőből

Az idei első negyedévre a lassan beinduló piac volt a jellemző, csak márciusra állt helyre a szokásos rend az új ügyfelek szerzésében. A társaság Magyarországon a legtöbb szegmensben nagyjából tartani tudta eddigi részesedését, a vezetékes szélessávban 5,5 százalékkal míg a TV piacon fél százalékkal javított a pozícióján.

A 145,1 milliárd forintos bevétel összességében mégis mintegy 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de ez nem okozott meglepetést a csoportnak. A bevételi mínusz legfőbb oka a társaság energiapiaci kilépője volt a lakossági szegmensből, illetve az üzleti energiaprofilra a MET Zrt-vel létrehozott vegyesvállalat januári indulása. Utóbbi cég eredményeit pedig nem konszolidálja a Telekom. Az alaptevékenységből származó bevételek ugyanakkor 1,8 százalékos javulást mutatnak.

Jól indult az év a rendszerintegráció/IT üzletágban

Az első három hónapos periódus egyik legjobban teljesítő szegmense a rendszerintegrációs és IT üzletág volt, amely több nagy értékű közlekedési és pénzintézeti projektnek köszönhetően mintegy 3 milliárd forinttal javította negyedéves bevételét. Ezúttal a külföldi leányvállalatok sem okoztak túl nagy csalódást, sőt Macedóniában sikerült a cég piaci helyzetét stabilizálni, a bevételeket legalább szinten tartani. Montenegróban még volt egy 3 százalékos forgalmi mínusz, amit Szabó János vezérigazgatóhelyettes a nagyon megerősödött ottani vezetékes piaci versennyel magyarázott.

Látványosan, mintegy 13,6 százalékkal javult a csoport jövedelmezősége, a 6,1 milliárd forintos EBITDA-mutató jelentős részben két nagy egyedi tétel számlájára írható. Az Origo értékesítése 2,1 milliárddal, az ingatlanvagyon egyik értékes elemének az értékesítése pedig 3 milliárddal dobta meg a profitmutatót. A távközlési csoport tavaly egy nagyarányú ingatlanfejlesztésről határozott, aminek eredményeként a vállalat 2018-ban egy közös budapesti székházba költözik. A jelenlegi ingatlanvagyon többi elemének az eladása is abban az évben várható.  

A napokban bejelentett munkavállalói résztulajdonosi programmal kapcsolatban a vezérigazgatóhelyettes elmondta, hogy az új kezdeményezéssel új szintre lép a cégen belüli ösztönző rendszer, ami a teljesítménytől függően eddig közvetlen hatással működött, most bejön a részvény érték közvetett hatása is. A program megvalósítását segítette a hazai szabályozási környezet előnyös változása is – tette hozzá.

A várható frekvenciapályázatok egyik legértékesebbje a 700 MHz-es lehet

Szóba kerültek a hírközlési hatóság(NMHH) által a közelmúltban meghirdetett frekvenciák. (Erről részletesen a Vári Péter főigazgatóval folytatott beszélgetésünk alapján számoltunk be korábban.) Szabó János az éppen aktuális 3,4-3,6 gigaherzes aukcióval kapcsolatban az eljárás lezárultáig nem kívánt nyilatkozni, de annyit megtudtunk, hogy a következő évekre  előrejelzett újabb tenderek közül a távközlési cégek számára a mobil szélessáv bővítését célzó 700 MHz-es sáv eladása lehet a legértékesebb falat. A sávot jelenleg az Antenna Hungária használja, frekvenciahasználati joga pedig 2020-ban jár le.

Piaci hírek

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.