A szervezeti átalakításnak és a költségcsökkentéseknek hála a korábbiakhoz képest nagyobb eredményt produkált a Synergon Csoport, amely a külföldi terjeszkedésben és a cloud szolgáltatásokban látja a jövőt.
Az elmúlt hónapokban elkezdett szervezeti átalakításoknak és költségracionalizálásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kedvezőbb eredményekről számolt be szerdán kiadott negyedéves gyorsjelentésében a Synergon: a csoport 2011 első kilenc hónapjában 12 791 millió forint árbevételt ért el, ami 11 százalékos árbevétel emelkedést jelentett, az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedévben az előző esztendőhöz képest jelentős, 1 620 millió forintos árbevétel pozitívummal zárt a cégcsoport, ami 51 százalékos negyedéves növekedést jelentett.

A csoport magyar társaságai az idei év harmadik negyedében 57 százalékos árbevételnövekedést produkáltak. A cseh leányvállalat idei árbevétele folyamatosan megelőzte (átlagosan 11 százalékkal) a korábbi évben elért szintet, a harmadik negyedévben azonban várakozásokon felüli, kiugróan magas 23 százalékos növekedést sikerült elérni.

Átalakított cégcsoport Jeszenszky Zoltán, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az idei esztendő feszített időszakot jelentett a társaság életében, mivel mind a cégcsoport stratégiáját, mind a szervezetet át kellett alakítani, miközben a gazdasági környezet továbbra sem alakult kedvezően. Hozzátette: a stratégiaváltás nehezén már túl vannak, nyártól megkezdődött a szervezeti átalakítás is. Az operatív cégirányítást szeptemberben Jutasi Zoltán igazgatótanácsi tag (aki korábban a Navigatornál, illetve a KÉSZ Holdingnál töltött be felsővezetői pozíciókat), akivel sikerült felgyorsítani a folyamatot - tette hozzá Jeszenszky Zoltán.

Ugyan valóban kevés még mostanában is az új piaci lehetőség, ezzel együtt a Synergon piaci pozíciói sok esetben jobbak, mint a konkurenciáé - állítja Jutasi Zoltán. A Synergon egyik fő értéke a meglévő 10 milliárd forint feletti meglévő szerződésállománya, a másik pedig a szakemberállománya. Ezek jelentették egyben a fő problémát is: a meglévő munkák miatt egy kicsit elkényelmesedtek, míközben sok olyan területtel is foglalkozott, amelyek ugyan innovatív irányba mutattak, de nem sikerült velük különösebb sikert elérni, így pedig a sikeresebb tevékenységekből kellett ezeket a veszteségeket finaszírozni.

A közelmúltban kinevezett vezérigazgató úgy véli: egy gazdasági válság közepén nem kisérletezhetnek, csak olyan tevénységekkel foglalkozhatnak, amelyek stabil eredményt hoznak a társaságnak. Az új stratégia alapján ezért csak azokat a szakmai területeket tartják fenn, amelyekben jobbak, mint a konkurencia, és egyfajta "generál kivitelezőként" az egyéb területeket - példaként az ERP-rendszer bevezetését említették - stratégiai partnerekkel oldják meg.

Már a felhőben vannak
A rendszerintegrációt a jövőben szolgáltatáscsomagokban kell elképzeni, és közműjelleggel kell az ügyfeleknek szolgáltatni - tette hozzá Jutasi Zoltán. Jánosi Tibor László, a Synergon műszaki vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: az IT outsourcing mellett a jövőben egyre több üzletet remélnek a cloud technológiákból is, amely piacon a Synergon elsősorban a különböző - elsősorban privát, illetve hibrid - felhőszolgáltatások integrátoraként lépnének fel, de nem zárható ki az sem, hogy saját szolgáltatásokkal jelennek majd meg a piacon. A székház egy hete lezajlott költöztetése kapcsán a Synergon maga is a "felhőbe" költözött, és immár felhőszolgáltatásként veszi meg az IT infrastruktúrát, amelyen a rendszerei futnak.

Jutasi Zoltán szerint az "új műsorszámhoz új zenészek kellenek": a Synergon az elmúlt hónapokban komoly, 10 százalék felett létszámleépítésen esett túl, és megújult a vezetése is. A vezérigazgató mellett a műszaki vezérigazgató-helyettes és Sipos Levente gazdasági vezérigazgató-helyettes is az elmúlt időszakban kezdett el a cégnél dolgozni. A stratégia részeként a külföldi terjeszkedéstől, az újabb szolgáltatások és termékek bevezetésétől, az átszervezéstől, illetve a leszűkített költségektől azt várják, hogy az elkövetkező 2-3 éven belül a Synergon Csoport 30 milliárd forintot elérő forgalmat produkáljon.

Csehországban terjeszkedik a Synergon-csoport
Felmondott szerződések miatt veszteséges a Synergon

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.