A szervezeti átalakításnak és a költségcsökkentéseknek hála a korábbiakhoz képest nagyobb eredményt produkált a Synergon Csoport, amely a külföldi terjeszkedésben és a cloud szolgáltatásokban látja a jövőt.
Az elmúlt hónapokban elkezdett szervezeti átalakításoknak és költségracionalizálásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kedvezőbb eredményekről számolt be szerdán kiadott negyedéves gyorsjelentésében a Synergon: a csoport 2011 első kilenc hónapjában 12 791 millió forint árbevételt ért el, ami 11 százalékos árbevétel emelkedést jelentett, az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedévben az előző esztendőhöz képest jelentős, 1 620 millió forintos árbevétel pozitívummal zárt a cégcsoport, ami 51 százalékos negyedéves növekedést jelentett.

A csoport magyar társaságai az idei év harmadik negyedében 57 százalékos árbevételnövekedést produkáltak. A cseh leányvállalat idei árbevétele folyamatosan megelőzte (átlagosan 11 százalékkal) a korábbi évben elért szintet, a harmadik negyedévben azonban várakozásokon felüli, kiugróan magas 23 százalékos növekedést sikerült elérni.

Átalakított cégcsoport Jeszenszky Zoltán, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az idei esztendő feszített időszakot jelentett a társaság életében, mivel mind a cégcsoport stratégiáját, mind a szervezetet át kellett alakítani, miközben a gazdasági környezet továbbra sem alakult kedvezően. Hozzátette: a stratégiaváltás nehezén már túl vannak, nyártól megkezdődött a szervezeti átalakítás is. Az operatív cégirányítást szeptemberben Jutasi Zoltán igazgatótanácsi tag (aki korábban a Navigatornál, illetve a KÉSZ Holdingnál töltött be felsővezetői pozíciókat), akivel sikerült felgyorsítani a folyamatot - tette hozzá Jeszenszky Zoltán.

Ugyan valóban kevés még mostanában is az új piaci lehetőség, ezzel együtt a Synergon piaci pozíciói sok esetben jobbak, mint a konkurenciáé - állítja Jutasi Zoltán. A Synergon egyik fő értéke a meglévő 10 milliárd forint feletti meglévő szerződésállománya, a másik pedig a szakemberállománya. Ezek jelentették egyben a fő problémát is: a meglévő munkák miatt egy kicsit elkényelmesedtek, míközben sok olyan területtel is foglalkozott, amelyek ugyan innovatív irányba mutattak, de nem sikerült velük különösebb sikert elérni, így pedig a sikeresebb tevékenységekből kellett ezeket a veszteségeket finaszírozni.

A közelmúltban kinevezett vezérigazgató úgy véli: egy gazdasági válság közepén nem kisérletezhetnek, csak olyan tevénységekkel foglalkozhatnak, amelyek stabil eredményt hoznak a társaságnak. Az új stratégia alapján ezért csak azokat a szakmai területeket tartják fenn, amelyekben jobbak, mint a konkurencia, és egyfajta "generál kivitelezőként" az egyéb területeket - példaként az ERP-rendszer bevezetését említették - stratégiai partnerekkel oldják meg.

Már a felhőben vannak
A rendszerintegrációt a jövőben szolgáltatáscsomagokban kell elképzeni, és közműjelleggel kell az ügyfeleknek szolgáltatni - tette hozzá Jutasi Zoltán. Jánosi Tibor László, a Synergon műszaki vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: az IT outsourcing mellett a jövőben egyre több üzletet remélnek a cloud technológiákból is, amely piacon a Synergon elsősorban a különböző - elsősorban privát, illetve hibrid - felhőszolgáltatások integrátoraként lépnének fel, de nem zárható ki az sem, hogy saját szolgáltatásokkal jelennek majd meg a piacon. A székház egy hete lezajlott költöztetése kapcsán a Synergon maga is a "felhőbe" költözött, és immár felhőszolgáltatásként veszi meg az IT infrastruktúrát, amelyen a rendszerei futnak.

Jutasi Zoltán szerint az "új műsorszámhoz új zenészek kellenek": a Synergon az elmúlt hónapokban komoly, 10 százalék felett létszámleépítésen esett túl, és megújult a vezetése is. A vezérigazgató mellett a műszaki vezérigazgató-helyettes és Sipos Levente gazdasági vezérigazgató-helyettes is az elmúlt időszakban kezdett el a cégnél dolgozni. A stratégia részeként a külföldi terjeszkedéstől, az újabb szolgáltatások és termékek bevezetésétől, az átszervezéstől, illetve a leszűkített költségektől azt várják, hogy az elkövetkező 2-3 éven belül a Synergon Csoport 30 milliárd forintot elérő forgalmat produkáljon.

Csehországban terjeszkedik a Synergon-csoport
Felmondott szerződések miatt veszteséges a Synergon

Az idegenekre vadászó MI máris gyanús jeleket talált az űrben

Az űrből érkező rádiójelek átfésüléséhez és a zaj kiszűréséhez is nagy segítséget jelent a mesterséges intelligencia, lehetővé teéve az óriási adattömeg hatékonyabb feldolgozását.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.