A Mozilla tegnap tette elérhetővé böngészője 64. kiadását. Az új verzió hozott újdonságokat, de több biztonsági rést is foltoztak benne.

Tegnap jelent meg a Firefox 64. kiadása. A Mozilla hiánypótló funkciókkal is bővítette a böngészőjét. Intelligensebb lett a tabok kezelése, és a feladatkezelő is megújult.

Végre csoportosan kezelhetők a tabok

Az egyszerre sok oldallal dolgozóknak segít, hogy mostantól egyes műveleteket több lapon is végre tudnak hajtani egyszerre. Windowsos és linuxos gépeken a Ctrl, Maceken a Command billentyűt lenyomva lehet egérrel kiválasztani a csoportosítani kívánt lapokat. Utána ezeket egyszerre lehet mozgatni, bezárni, áthelyezni egy új ablakba vagy eltenni a Bookmarkba.

Egyszerűsítették a megosztást: az URL-sáv menüjéből lehet a kiválasztott alkalmazáson megosztani oldalakat.

Szintén hasznos újításokat hozott az új feladatkezelő, amely az erőforrás-zabáló böngészők korában szinte nélkülözhetetlen eszköz lehet. Abban segít, hogy pontosan meg lehessen nézni, mely megnyitott lapok és futó böngészőkiegészítők, mennyi erőforrást használnak. Akár az egyes lapok beágyazott tartalmainak erőforrás-igényét is meg lehet nézni. Ehhez kapcsolódik, hogy a Mozilla egyszerűbbé tette a böngésző-kiegészítők eltávolítását. Egy erre szolgáló ikonra kattintva megjelenik a kiegészítők listája, és ott kell kilőni a nem kívánatosakat.

A kiegészítők készítéséhez egyébként a fejlesztők is kaptak újdonságot. Bevezettek egy új API-t (Application Programming Interface), amellyel a kiegészítő tartalmak (oldalsávok, felugró elemek stb.) helyi menüjét lehet teljes körűen testre szabni.

Szintén a fejlesztőket érinti, hogy megpróbálták sztenderdizálni az eddig nem szabványos CSS-szolgáltatásokat is, mint például a görgetősáv szélességének és színének beállítása.

Vállalati felhasználókra is gondoltak

Az új verzióval közelebb került egymáshoz a windowsos, a linuxos és a MacOS kiadás. Mostantól ugyanis utóbbi két verzió is támogatja az LTO (Link Time Optimizaton) funkciót. A maces verzióban továbbfejlesztették a vállalati környezetben használható policy-motor konfigurációs profilok lehetőségével.

Az új kiadásban két kritikus, öt magas, három közepes és egy alacsony veszélyességű biztonsági rést javítottak. Mindkét kritikus hiba memóriakezelési problémákkal függ össze, és tetszőleges kód futtatására ad lehetőséget. Az öt magas besorolású biztonsági rés közül négyet összeomlás előidézéséhez, egyet pedig adatlopáshoz lehet kihasználni.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.