A Microsoft is belecsap a lecsóba, az Insider-résztvevők már kezdhetik is az end-to-end titkosítással zajló csevegést.
Hirdetés
 

A Microsoft csevegőalkalmazásában is megjelenik a végpontok közötti (end-to-end) titkosítás, vagyis az a fajta biztonságos üzenetküldés, amikor a küldő és a fogadó fél közötti adatforgalom teljes egészében titkosított formában zajlik, a feloldásra pedig csak a végpontokon van lehetőség a felhasználókhoz rendelt publikus és privát kulcsok alkalmazásával.

Bár a Skype-kommunikációt kiszolgáló szerverek eddig is a 256 bites AES titkosítást használtak, lényeges különbség, hogy az end-to-end megoldás nem csak a kommunikációs csatornát védi, hanem a kiszolgálókon tárolt kód is csak azok által fejthető visssza, akik részt vesznek a csevegésben – végső soron maga a szolgáltató sem láthatja, hogy mi folyik a hálózatában.

Most még csak a bennfenteseknek

A Skype ezzel egy fontos és ma már alapvető területen zárkózik fel olyan versenytársaihoz, mint amilyen az Apple iMessage, a facebookos WhatsApp, a Signal vagy a Telegram. Érdemes megjegyezni, hogy a Skype új készsége a hanghívások, szöveges üzenetek, kép-, hang- és videofájlok átjátszására terjed ki, vagyis a videohívásokra egyelőre nem vonatkozik.

A Microsoft oldalain csütörtökön megjelent üzenetből kiderül, hogy a végpontok közötti titkosítással zajló csevegést első körben az Insider program (a legújabb, nem támogatott buildek) résztvevői tesztelhetik. Ők az új privát beszélgetések indításával egymás között kezdhetik meg az adott készülékekhez kötött beszélgetést – értelemszerűen kettesben, vagyis csoportos csevegésre itt nem lesz lehetőség.

A Skype-beszélgetések end-to-end titkosítása az Open Whisper Systems iparági szabványként kezelt Signal kriptografikus protokolljára épül, és a szoftver 8.13.76.8 verziójára van hozzá szükség, amely elérhető az asztali Windows, az iOS, az Android, a Linux és a Mac platformokon is. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a valóban titkos kommunikáció lehetőségét mikor nyitják meg a Skype teljes felhasználói tábora előtt.

Biztonság

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.