Ha átjössz egy konkurens szolgáltatótól, nem kell fizetned – amíg a másik szolgáltatónál él a szerződésed.

Nem cizellálta túl azt a marketingfogását a Microsoft, amivel új OneDrive for Business-ügyfeleket szeretne szerezni. A nagyobb üzleti ügyfeleknek szóló ajánlat a faék bonyolultságával vetekszik: ha valaki hajlandó a Boxról, a Dropboxról vagy a Google-ről átköltözni a Microsoft OneDrive for Businessére, mindaddig nem kell fizetnie a szolgáltatásért, amíg az előző, konkurens szolgáltatóval kötött szerződése él. Az ajánlattal június 30-áig lehet élni.

Ez mind nagyon szép, de azért van néhány megkötés: egyrészt csak vadonatúj vállalati ügyfél veheti igénybe, tehát olyan, amelynek nincs sem OneDrive for Business-, sem Office 365-előfizetése. Emellett vállalni kell azt is, hogy a vállalat legalább 500 felhasználójának előfizet a szolgáltatásra.

Az ajánlat elsőre jól hangzik, hiszen a Microsoft szolgáltatására migrálók alsó hangon is megtakarítanak évi 60 dollárt felhasználónként – ennyibe kerül a OneDrive for Business alapcsomagja, ami 500 felhasználóra vetítve már egy vállalatnak is szép summa. Ha viszont a vállalatnak a biztonsági és megfelelőségi szolgáltatásokra is vesz hozzá, máris a duplája a költség, felhasználónként évi 120 dollár, Office 365-tel együtt pedig 150 dollár. Ebből következően a havi megtakarítás legalább 5 dollár lenne felhasználónként. De csak lenne!

Mennyi az annyi?

A váltani készülő vállalatok ugyanis csak addig használhatják ingyen a Microsoft szolgáltatását, amíg a konkurens szolgáltatónál él a szerződésük, azaz kapnak egy ingyenes szolgáltatást a Microsofttól, közben egy már nem használtért fizetnek egy másik szolgáltatónak.

Egyébként a Boxnál a csomagok ára felhasználónként havi 4 dollárról indul, de ha kell például adatszivárgás elleni védelem, már 12 dollár a havi díj. A Dropbox üzleti csomagjainak induló ára felhasználónként havi 10 dollár, de ezért már az Office 365-integráció lehetőségét és néhány megfelelőségi szolgáltatást is biztosít.

A legnagyobb konkurens itt kétségtelenül a Google lehetne, amelynek ott van a G Suite csomagja is a felhős Office ellensúlyozására. Az éves G Suite-előfizetés egyébként 50 dollárnál indul felhasználónként, ha valaki havi előfizetési konstrukciót választ, akkor egy évre már 60 dollár jön ki (havi 5 dollár).

Egyelőre azonban a Google sem fenyegeti a Microsoft hegemóniáját, hiszen utóbbi irodai csomagjaira kvázi szabványként tekintenek a vállalatok. Ráadásul amióta megjelent az OneDrive-on keresztül biztosítható co-authoring funkció, amely a valós idejű közös dokumentumszerkesztést támogatja OneDrive-on keresztül (ilyen csoportmunka-támogató lehetőséget a Google már régebb óta biztosítot), az Office 365-re építő vállalatokat nem is nagyon kell terelni az OneDrive felé.

Cloud & big data

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.