A legutolsó frissítéssel megszűnt a Windows Embedded POSReady 2009 kiadás támogatása is, így a Windows XP közel két évtizedes útjának végére ért.

A Microsoft tizenkét év után 2014. április 8-án adott ki utoljára biztonsági frissítést az asztali Windows XP-hez, de az operációs rendszer különböző variánsait ettől esetenkén eltérő éleciklussal kezelte. Ilyen variánsok a beágyazott rendszerekhez írt Embedded verziók, amelyek pénztárgépeken, digitális információs táblákon, bankautomatákon, önkiszolgáló terminálokon vagy akár játékgépeken működnek. Itt a határidők kitolását az OS-ek rendkívüli, 95 százalék fölötti elterjedtsége mellett az is indokolta, hogy a fenti eszközök estében a frissítés is nagyobb feladatot jelent.

A Windows Embedded termékek közül az ugyancsak XP alapú (egészen pontosan a Service Pack 3-ra épülő) Windows Embedded POSReady 2009 húzta a legtovább. Az alternatív meghatározás szerint ez a rendszer is olyan alkalmazások futtatására való, amelyek azt kiabálják, hogy "ismeretlen árucikk a csomagolóterületen", és kiterjesztett támogatási időszaka az összes XP közül a legtovább, 2019. április 9-éig tartott. A legutolsó, KB4487990 hivatkozású frissítést április 5-én adták ki, és az időzónák változását kezeli a közép-afrikai São Tomé és Príncipe, illetve a kazah Kizilorda esetében.

Mostantól a trükkös frissítgetés sem működik

A 2001-ben bemutatott Windows XP sok windowsos munkaállomáson tartott ki időn túl is, nem utolsósorban a Windows Vista katasztrofális szereplése miatt. Bizonyos felhasználó szervezetek, köztük kormányzati szervek vagy akár az amerikai hadsereg, a támogatási határidők lejártával is komoly pénzeket fizettek a Microsoftnak a rendszerfrissítésekért, amelyek azonban már nem voltak publikusan hozzáférhetők. Utóbb persze kiderült, hogy a Windows Embedded POSReady 2009 rendszerhez kiadott biztonsági frissítéseket a megfelelő trükkel, a rendszerleíró adatbázishoz hozzáadott új kulccsal a Windows XP-re is telepíteni lehetett a Windows Update-en keresztül.

Az asztali Windosok között a StatCounter 1,74 százalékra mérte a Windows XP márciusi részesedését, ami nagyjából megfelel a Windows 8 szintjének, és még ebben a tartományban is magasan előzi a Vistát. Ugyanez az arány Magyarországon 2,4 százalék volt, ami a globális átlagnál magasabb ugyan, de érdemben nem mutat más képet. Ugyanakkor érdekes, hogy tavaly augusztusban az XP még 20 százalék fölött állt itthon, amit egy komoly Windows 10-es frissítási hullám lökött azóta a mélybe. Összehasonlításként, az XP ugyanekkor valamivel 3 százalék fölötti részesedéssel állt világszerte.

A szakértők a kiöregedett rendszert futtató gépekkel kapcsolatban megjegyzik, hogy a Windows XP nyilván termékeny talajt jelent a csalóknak és kiberbűnözőknek, de WannaCry zsarolóvírus esetében pont nem ezek a gépek, hanem a rosszul frissített Windows 7-es eszközök voltak a járvány terjedésének fő ágensei. Maga a Windows 7 egyébként már jövőre a támogatási időszak végére ér, vagyis a Microsoft ebben az esetben sokkal gyorsabban rövidre zárja majd a dolgokat, mint tette azt az XP kapcsán.

A POSReady 2009-es gépekhez a válallat a Windows 10 vagy a Windows 10 Pro rendszereket javasolja, de nehéz elképzelni, hogy a csere zökkenőmentesen megoldható lenne a meglévő hardverek érintetlenül hagyásával. Így a dolog vége sok esetben úgyis a POS berendezések elemeinek cseréje lesz.

Piaci hírek

Új pályázat nemzetközi sikerekben gondolkodó informatikai projekteknek

Az ITM Input Programjának kiírására a jövő hónap közepéig jelentkezhetnek a hazai startupok.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.