Egy világszintű kutatás szerint a nagyvállalatok informatikai vezetői más büdzsét kapnak attól függően, hogy férfiak vagy nők.

Ha valamelyik cégnél nő felel az informatikáért, ott valószínűleg többet költenek IT-re, mint más helyeken, ahol egy férfi irányítja a területet. Többek között ez derült ki a Gartner globális CIO-kutatásából, amelynek keretében több mint 2800 nagyvállalati informatikai vezetőt kérdeztek meg a világ 84 országában.

A női varázslat

Idén a CIO-k átlagosan 2,4 százalékkal többet költhetnek, mint egy évvel korábban. Már amennyiben női vezetője van az adott cégnek, hiszen a férfiak esetében az átlag mindössze 0,8 százalékos növekedést mutat. A Gartner CIO Agenda elnevezésű kutatásában minden hatodik megkérdezett volt hölgy, így azt sem lehet mondani, hogy a rendkívül kicsi bázis miatt adódott ez a markáns különbség. Már csak azért sem, mert a 2014-es kutatás is hasonló eltérést mutatott.

A két nem között tényszerűen fennálló különbség okáról a szakértők is csak találgatni tudnak. Az egyik magyarázat szerint az ok a nők érzékenysége a kockázatokra. A válaszok alapján a hölgyek sokkal inkább félnek attól, hogy alulbecsüljék az informatikai rendszerek működtetésével, fejlesztésével egyre inkább együtt járó veszélyeket. És éppen ezért hangsúlyosabban kommunikálják ilyen irányú igényeiket az üzleti vezetők felé. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a női informatikai vezetők félősebbek lennének. Interpretálhatók úgy is a kapott eredmények, hogy a férfiak hajlamosak a kelleténél kevesebb figyelmet fordítani a rizikófaktorok kezelésére.

Az sem mindegy, kitől kell kérni

A részletes kutatás azt is vizsgálta, hogy változnak a büdzsék annak függvényében, hogy a CIO-k kinek tartoznak közvetlen jelentési kötelezettséggel. Itt a férfiak esetében mutatkoztak nagyon komoly eltérések. Ha egy férfi IT-vezető közvetlenül a vezérigazgató alá tartozik, akkor még több pénzt is tud idén kiharcolni (2,8 százalékos éves emelkedés), mint egy átlagos női CIO. Ám ha a vállalati struktúrában egy, netán több szinttel alacsonyabb helyen áll az informatikai vezető, akkor gyakorlatilag a tavalyival megegyező költségkeretből kell gazdálkodnia. Kivételt az ügyvezető igazgatóknak (Chief Operations Officer) jelentő férfi CIO-k képeznek: az ő esetükben még szűkült is a financiális mozgástér az egy évvel ezelőtti keretekhez viszonyítva.

A nőknél ezzel szemben szinte mindegynek tűnik, hogy ki a közvetlen felettes, általában néhány százalékkal sikerül megfejelni a 2014-es költségvetést. A legjobban azok a női vezetők járnak, akik a pénzügyi igazgató alá tartoznak, vagy éppen egy vállalatcsoport szintű CIO a főnökük. Esetükben 3,2-4,2 százalékos növekmény rajzolódott ki az idei évre. 

Van, ahol nem számít a nem

Természetesen a válaszokból az is látszik, hogy több szakmai kérdésben nincs számottevő különbség a két csoport között. Ilyen az öt aktuálisan legfontosabb technológiai terület meghatározása. Ezek között ugyanúgy az analitikát, az adatközponti megoldásokat, a cloudot, a vállalatirányítási rendszereket és a mobil technológiákat említették a válaszadók, teljesen mindegy, melyik nemhez tartoztak.

Szintén nem mutatkozott említésre méltő különbség abban sem, hogy meglátásuk szerint mivel kell töltenie munkaidejét egy CIO-nak. Mindkét alcsoport nagyon fontosnak ítéli a technológiai fejlődés által kikényszerített szerepkörváltozás megértését és lekövetését. Igaz, a hölgyeknél egy árnyalattal többen vannak azok (79 vs. 74 százalék), akik szerint emiatt már a közeljövőben is komoly változtatásokat kell eszközölniük saját vezetői gyakorlatukban.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.