A Nokia Lumia 930, 630 és 635 az első modellek, amelyek már az új rendszerrel érkeznek.

A Microsoft Build 2014-es fejlesztői konferenciáján az előadók olyan erősen megsorozták bejelentésekkel a népet, hogy még most is csak szédeleg a szakma. Tegnapi cikkünkben Stephen Elop és a Nokia jelenéséről csak érintőlegesen tudtunk beszámolni, pedig három készüléket is bemutatott a gyártó. A Lumia 930 az új csúcskészülék, ami mellé két olyan modell társult (630, 635), amelyek az olcsó, dual SIM-es készüléket kedvelő piacok számára készültek.

Új csúcsmodell full HD-ban

A 930 csak az európai piac számára jelent újdonságot, mivel a készülék az amerikai Verizon számára készített Lumia Icon ikertestvére. De úgy is megközelíthetjük, hogy a négymagos Qualcomm Snapdragon 800-as lapkakészletet használó, 2 GB RAM-al szerelt, 32 gigabájtos tárhellyel gazdálkodó 930-as nem más, mint a hatalmas kijelzőjű 1520 kisebbik kiadása. A 930 esetében az 5 colos, ClearBlack technológiát használó AMOLED kijelző full HD (1920 × 1080 képpont) felbontású, ami így 441ppi-s képpontsűrűséget tud felmutatni.

Nokia Lumia 930

A Nokia hagyományainak megfelelően a 930 is egy jó képességű, 20 megapixeles PureView kamerát kapott, ami optikai képstabilizátorral, és egy dupla LED vakuval kiegészülve készíti a fotókat, vagy az 1080p felbontású videókat. A már emlegetett 1520-hoz és a 1020-hoz hasonlóan ez a készülék is képes egyidejűleg alacsonyabb felbontású fotók készítésére, és megtalálhatók rajta azok a fotós appok (Nokia Camera, Creative Studio, Cinemagraph), amelyek a felvételek módosítására, megosztására szolgálnak.

A hálózati kapcsolatok terén semmi sem marad ki a szokásos repertoárból: Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC és USB 2.0 szerepel a kínálatban, ami mellett érdemes megjegyezni, hogy már ez a mobil is a legkisebb méretű nano SIM kártyát használja és az FM rádiót sem hagyta ki a Nokia.  Az eddig megszokott dizájnnál kicsit sarkosabb kialakítású 930 2420 mAh-s akkuját a Qi szabványú vezeték nélküli töltővel is elláthatjuk energiával. A Lumia 930 júniusban kerül piacra, utána Ázsia, a Közel-Kelet országai, illetve Ázsia következik, a tervezett, kártyafüggetlen ár 435 euró, ami átszámítva közel 133 ezer forintot jelent.

Alsóház dual SIM kínálattal

A Lumia 630/635 duó a jóval megfizethetőbb kategóriát célozzák, viszont ezek a készülékek is már az új Windows Phone 8.1-es rendszerrel érkeznek, tarka színekben kerülnek a piacra és cserélhető a hátlapjuk. Az alacsonyabb árfekvés miatt ide már csak a Qualcomm Snapdragon 400-as SoC-je, 512 MB RAM, és 8 GB tárhely (micro SD bővítési lehetőséggel) fért be a készülékházba. A kijelző egy 4,5 colos, 854 × 480 képpont felbontású IPS LCD, a hátlapi kamera 5 megapixeles, és az NFC kivételével itt is az összes hálózati modul megtalálható a mobilokban.

Nokia Lumia 630/Dual SIM

A HSPA+ hálózatot támogató Lumia 630 májusban jelenik meg a piacon elsősorban Európában, utána Ázsia, Oroszország és Kína következik 159, illetve 169 eurós (48-51 ezer Ft) áron attól függően, hogy a dual, vagy normál SIM-es kialakítású modellről van szó (ez az első ilyen készülék a Windows Phone történetében). Az LTE-képes Lumia 635 júliustól kerül a piacra 139 eurós áron (kb. 42 ezer forint), ennek nem lesz dual SIM-es verziója, hiszen nem a fejlődő országok piacaira szánják, hanem az olyan fejlett piacok, mint többek között az USA.

Konzumer tech

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.