Négy éve várnak a Mac-rajongók erre a frissítésre. OLED-es érintőkijelzőre kerülnek a funkciógombok.
Hirdetés
 

Hosszú évek óta nem nyúlt az Apple a MacBook Pro laptopokhoz, de a Bloomberg értesülései szerint nemsokára véget érhet ez az áldatlan időszak. A "témában járatos forrásokra" hivatkozva állítják, hogy vékonyabb lesz az új modell, nagyobb teljesítményű grafikus megoldással rendelkezik majd, és tartalmazni fogja a Touch ID ujjlenyomat-érzékelőt is. Extraként pedig megjelenik egy érintőkijelzős csík, ami a megszokott funkciógombokat cseréli le.

Négy éve már, hogy utoljára komolyabb vérfrissítést kapott a modell. Ez az utóbbi idők eladásaiban meg is látszott: a MacBook Pro-k értékesítése az idei év során már visszaesett, igaz, az utolsó negyedévben némi javulást tudott felmutatni. A döcögő eladások fő oka, hogy a típus utoljára 2012-ben tett jelentős technikai előrelépést, ekkor döntött úgy az Apple, hogy felszereli a modelleket Retina kijelzővel. Azóta inkább csak apróbb változtatásokat eszközölt a modelleken.

Annak ellenére, hogy egyre égetőbbé válik a MacBook Pro-k revitalizálása, nem úgy tűnik, hogy a Steve Jobs által alapított vállalat elsietné a dolgot. Míg az iPhone-ok legfrissebb generációja már szinte a nyakunkon van, várhatóan szeptember 7-én debütálnak, addig a laptopok új verzióinak megjelenéséről nincsen konkrét információ. Még az sem kizárt, hogy az idei év is eltelik komolyabb ráncfelvarrás nélkül.

Pedig érdekes dolgokat hozhat, ha a Bloomberg forrásai igazat mondanak. A fent említett érintésérzékeny csíkot a billentyűzet fölé pozícionálja a gyártó, kifejezetten azért, hogy leváltsa vele a hagyományos funkciógombokat. A csíkon OLED-es ikonok biztosítanák a megszokott funkcionalitást, állítja Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője.

Le a bedrótozott tudással

A fenti kialakítás előnye, hogy nem fixen rögzített feladatuk lenne az egyes ikonoknak, mint most a funkciógomboknak, hanem képesek lennének viselkedésük megváltoztatására, attól függően, milyen alkalmazást használ a laptop kijelzője előtt ülő éppen. Például az iTunes megnyitásával ezek az ikonok lejátszógombokká válhatnak, amivel a felhasználó saját igényeinek megfelelően irányíthatja a dalok lejátszását. A szövegszerkesztő megnyitásával az ikonsor szerkesztőfunkcionalitást kaphat, leegyszerűsítve többek között a szövegmásolási, -beillesztési feladatokat.

Az új Mac természetesen már USB-C portokkal fog érkezni, annak minden előnyével együtt. Alkalmazásával vékonyabbá tehetők a laptopok és a korábbi technológiához képest a kompatibilis eszközök töltése is gyorsabban mehet végbe.

A források szerint várhatóan több színben jelenik majd meg a megújuló MacBook Pro: szürke, arany és ezüst színek egyaránt elérhetőek lesznek. Ez ugyanakkor még nem vehető száz százalékos információnak, mert az Apple egyelőre nem kívánta hivatalosan kommentálni az értesüléseket.

Konzumer tech

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.