A MeeGo alapokon nyugvó készülék Európában kezd, 400 euróba kerül, és barátja lesz az Androidnak.
2013-ban eldőlhet, hogy az iOS, Android, Windows Phone és BlackBerry négyes mellé odafér-e egy újabb mobilos platform, vagy marad minden a régiben. Már csak azért is izgalmas lesz az év hátralévő része, mert a MeeGo utódjaként emlegetett, finnek által dédelgetett Sailfish OS-en kívül ősz környékén piacra kerülnek a Firefox OS-alapú olcsó mobilok, amelyeket elsősorban a fejlődő országok piacára szánnak, és akkor még ott van a Samsung és Intel közös gyermeke, a Tizen OS is.

Helló, MeeGo!  A korábban a Nokiánál, az N9-en dolgozó csapat által létrehozott, a MeeGo alapjaira épített Sailfish OS elkészült, és az is kiderült, hogy az azt elsőként futtató készülék neve a céghez hasonlóan Jolla lesz. Egyelőre annyit lehet tudni a mobilról, hogy valamikor az év vége felé kerül piacra elsőként néhány európai országban (pontos listát nem tudunk), ami később továbbiakkal bővül. A Jolla egy 4,5 colos kijelzővel rendelkező, dupla magos, közelebbről meg nem nevezett processzorral ellátott okostelefon, ami 16 GB belső tárhellyel rendelkezik, ami bővíthető microSD kártyával. A bizonyos piacokon az LTE-hálózatokat is támogató Jolla hátlapja eltávolítható, az akku cserélhető, sőt, az Other Half névre keresztelt hátsó rész a jövőben cserélhető is lesz. 


Jolla: lesz neki elég hely a piacon? (a kép nagyítható)

A Jolla weboldala szerint aki most előrendeli a telefont, az a megjelenéskor garantáltan 399 euróért jut majd hozzá (kb. 115 ezer forint), amibe persze nem tartoznak bele a szállítással kapcsolatos költségek, illetve az esetleges helyi adók. A gyártó információi szerint a Sailfish operációs rendszer támogatni fogja az Android alapú alkalmazások futtatását, de arról semmi hír egyelőre, hogy a felhasználók honnan és hogyan juthatnak majd hozzá az appokhoz.

Gesztusos  A Sailfish OS sokban emlékeztet a Nokia N9-es Harmattan felületre, de mivel a finnek nem rendelkeznek az ahhoz fűződő jogokkal, így egy teljesen új kezelőfelületet kellett tervezniük. A Sailfish a gyökereknek megfelelően gesztusvezérlésen alapszik, a képernyők között függőlegesen lehet scrollozni, a további opciókat pedig az oldalról, alulról történő lapozással, simítással lehet előcsalni. Az összes elem, a futó alkalmazások képernyője, a korábbi oldalakhoz való visszalépés erősen emlékeztet az Android és a BlackBerry rendszerekre, azokon belül is inkább az utóbbira, hiszen a Sailfish sem rendelkezik külön navigációs gombokkal, minden a kijelzőn alkalmazott mozdulatokkal (gesztusokkal) történik.Az előrendelések három csomagban várják a vásárlókat, amelyek közül a legegyszerűbbe egy készülék tartozik. Ha 40 eurót ráteszünk az árra, akkor egy „limited edition”, vagyis valamiben különleges mobilt kaphatunk majd kézhez, megtoldva egy pólóval, illetve elsőbbséget évezhetünk a többi, mezei előrendelőhöz képest. Ha pedig 100 eurót is áldoznánk élvezetekre, akkor az előző pluszokon felül jár egy 100 eurós kedvezmény a telefon árából, illetve egy plusz Other Half hátlap.

A Jolla nagy erőkkel igyekszik toborozni a fejlesztőket, bár egyelőre csekély információval szolgálnak a részletekről, főleg, ami az Android kompatibilitást illeti. Hazánkból minden további nélkül működik az előrendelés, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a forgalmazás első körébe beletartozik-e majd Magyarország.

Finn startup támad az Androidra és az iOS-ra
Tényleg kell nekünk még egy okostelefonos rendszer?
Az indulás évében egy százalékot adnak a Firefox OS-nek 
 
Hirdetés

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.