A nyílt forrású Poro lefedné a kisebb-nagyobb európai nyelveket, és az átláthatóság vagy a megfelelőség tekintetében is igazodna az uniós követelményekhez.

Ha a finn Silo AI által fejlesztett Poro beváltja a hozzá fűzött reményeket, demokratizálhatja a hozzáférést a hatékony többnyelvű LLM-modellekhez (large language models), saját alternatívát nyújtva Európának az amerikai technológiai vállalatok megoldásaival szemben – olvasható a VentureBeat riportjában, amelyben az új rendszer bemutatkozását fontos mérföldkőnek nevezik a nyelvi mesterséges intelligencia felszabadításában a szabadalmaztatott rendszerek között. A helsinki székhelyű MI-startup nyílt forrású nagy nyelvi modelljének célja az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvével összefüggő képességek fejlesztése a cég SiloGen részlege és a Turku Egyetem együttműködésében.

A cikkben Peter Sarlint, a Silo AI vezérigazgatóját idézik, aki szerint az európai digitális szuverenitás egyikfontos kérdése az itteni kultúrát és nyelveket megragadó modellek létrehozása. A 34,2 milliárd paraméterrel operáló Poro 34B modellt, amelynek neve finnül rénszarvast jelent, angol és finn adatkészleteken, illetve programozási nyelveken képezték az ugynacsak finnországi Kajaaniban található LUMI szuperszámítógépen. A Poro azzal az alapvető kihívással próbál megbirkózni, hogy hatékony LLM-eket képezzen a szűkebb forrásokkal rendelkező európai nyelvekhez, ebben pedig képes felhasználni a gazdagabb forrásokkal rendelkező nyelvekből, például az angolból származó adatokat is.

Szélső pályán előznék a nagyokat

A Poro 34B már a második olyan nyílt forrású LLM, amely Európából származik, a francia Mistral AI 2023. szeptember végén bemutatott a Mistral 7B modelljét követően. Egyedi vonása a Poro Research Checkpoints program, illetve annak keretei között az ellenőrzőpontok képzése a modell tanításában. Az első ilyen pont a folyamat 30 százalékát fedi le, de a Silo AI benchmarkjai alapján a Poro már ezen a szinten is kiválóan teljesített: meghaladta az egynyelvű finn MI-modellek hatékonyságát, a rokon nyelvek mintáinak kiaknázásával pedig előnyhöz jut más, kevesebb képzési adattal rendelkező nyelvek terén is, miközben többnyelvűsége nem ment angol teljesítményének rovására.

Sarlin úgy látja, hogy a Poro és a hozzá hasonló modellek jelentik a mesterséges intelligencia jövőjét, átlátható és etikus választást kínálva a nagy technológiai cégek zárt modelljei ellenében. A nyílt forrás mellett alapvetőnek tartja a teljes rálátást a modellek működésére és architektúrájára, emellett a Silo AI már a kezdetektől komoly erőfeszítéseket tett, hogy az alkalmazot adatok és a modell tervezése kapcsán is megfeleljen az európai törvényeknek. A cég partnerei között ott van az Allianz, a Rolls Royce, a Honda, a Philips és más nagy márkák, akik Sarlin szerint aggódnak a szabályozások és a tulajdonosi modellek későbbi alkalmazása miatt – számukra a Poro ebben is megoldást jelenthet.

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.