A nyílt forrású Poro lefedné a kisebb-nagyobb európai nyelveket, és az átláthatóság vagy a megfelelőség tekintetében is igazodna az uniós követelményekhez.

Ha a finn Silo AI által fejlesztett Poro beváltja a hozzá fűzött reményeket, demokratizálhatja a hozzáférést a hatékony többnyelvű LLM-modellekhez (large language models), saját alternatívát nyújtva Európának az amerikai technológiai vállalatok megoldásaival szemben – olvasható a VentureBeat riportjában, amelyben az új rendszer bemutatkozását fontos mérföldkőnek nevezik a nyelvi mesterséges intelligencia felszabadításában a szabadalmaztatott rendszerek között. A helsinki székhelyű MI-startup nyílt forrású nagy nyelvi modelljének célja az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvével összefüggő képességek fejlesztése a cég SiloGen részlege és a Turku Egyetem együttműködésében.

A cikkben Peter Sarlint, a Silo AI vezérigazgatóját idézik, aki szerint az európai digitális szuverenitás egyikfontos kérdése az itteni kultúrát és nyelveket megragadó modellek létrehozása. A 34,2 milliárd paraméterrel operáló Poro 34B modellt, amelynek neve finnül rénszarvast jelent, angol és finn adatkészleteken, illetve programozási nyelveken képezték az ugynacsak finnországi Kajaaniban található LUMI szuperszámítógépen. A Poro azzal az alapvető kihívással próbál megbirkózni, hogy hatékony LLM-eket képezzen a szűkebb forrásokkal rendelkező európai nyelvekhez, ebben pedig képes felhasználni a gazdagabb forrásokkal rendelkező nyelvekből, például az angolból származó adatokat is.

Szélső pályán előznék a nagyokat

A Poro 34B már a második olyan nyílt forrású LLM, amely Európából származik, a francia Mistral AI 2023. szeptember végén bemutatott a Mistral 7B modelljét követően. Egyedi vonása a Poro Research Checkpoints program, illetve annak keretei között az ellenőrzőpontok képzése a modell tanításában. Az első ilyen pont a folyamat 30 százalékát fedi le, de a Silo AI benchmarkjai alapján a Poro már ezen a szinten is kiválóan teljesített: meghaladta az egynyelvű finn MI-modellek hatékonyságát, a rokon nyelvek mintáinak kiaknázásával pedig előnyhöz jut más, kevesebb képzési adattal rendelkező nyelvek terén is, miközben többnyelvűsége nem ment angol teljesítményének rovására.

Sarlin úgy látja, hogy a Poro és a hozzá hasonló modellek jelentik a mesterséges intelligencia jövőjét, átlátható és etikus választást kínálva a nagy technológiai cégek zárt modelljei ellenében. A nyílt forrás mellett alapvetőnek tartja a teljes rálátást a modellek működésére és architektúrájára, emellett a Silo AI már a kezdetektől komoly erőfeszítéseket tett, hogy az alkalmazot adatok és a modell tervezése kapcsán is megfeleljen az európai törvényeknek. A cég partnerei között ott van az Allianz, a Rolls Royce, a Honda, a Philips és más nagy márkák, akik Sarlin szerint aggódnak a szabályozások és a tulajdonosi modellek későbbi alkalmazása miatt – számukra a Poro ebben is megoldást jelenthet.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.