A magyar-olasz együttműködésben készülő telerehabilitációs rendszer Európa-szerte támogathatja a fogyatékossággal élők terápiájának folyamatosságát a járvány időszakában, sőt kiegészítő eszközként azon túl is.

A koronavírus-járvány nyomán számos tevékenység terelődött át kényszerűen az online csatornákra, a hétköznapi aktivitástól kezdve egészen az összetett szakmai feladatokig. Ez utóbbiakhoz tartozik az értelmileg sérült emberek rehabilitációja, amelynek során a folyamatos személyes jelenlétet igénylő terápiás foglalkozások leállásával megnőtt a veszélye a fogyatékossággal élők állapotromlásának, társadalmi elszigetelődésének és gondozóik túlterhelődésének is.

A megoldást a szokásos videohívások funkcióin túlmenő, a terapeuta, a szülő és a páciens együttműködésének elősegítő és a személyes jelenlétet leginkább visszadó rendszerek jelentheik, amelyek a terapeuta megfigyeléseit digitálisan támogatják. Ilyen telerehabilitációs rendszer létrehozására irányul az az EIT Digital projektjében megvalósuló fejlesztés, amelyben az ELTE Informatikai Kar Lőrincz András vezette Neurális Információfeldolgozási Csoportja mellett az olasz Milánói Műszaki Egyetem (Politecnico di Milano) is részt vesz.

A játékalapú megközelítést alkalmazó szoftverplatform fő célja az Informatikai Kar mai közleménye szerint az, hogy a terápiás játékokat személyre szabható módon, a páciens, a terapeuta és a szülő vagy gondozó közötti folyamatos interakción alapulva lehessen elvégezni.

Később is hasznos eszköz lesz belőle

Ennek alapján a terapeuták az ülés előtt konfigurálhatják a játékokat, kiválaszthatják a megfelelő tartalmat, beállíthatják a bonyolultsági szintet, emellett futás közben ellenőrizhetik a játék viselkedését és dinamikáját. A multiszenzoros technológia révén a terápiás tevékenységek során automatikusan gyűjtött adatokból elemzik a páciens viselkedését és teljesítményét, figyelembe véve, hogy a felhasznált technológia (például a webkamera) ne zavarja vagy befolyásolja a páciens viselkedését.

A rendszer kialakításakor a kutatók számos terápiás központtal dolgoztak együtt. A játékok hatékonyságát a központokban végzett empirikus vizsgálatok támasztják alá az emlékezet és a figyelem előmozdításában, a problémamegoldás, az asszociációs és absztrakciós funkciók vagy nyelvi képességek területén. A cloud támogatással működő asztali és webes platform a tervek szerint jövőre már Európa-szerte támogathatja a rehabilitációs munkát kizárólagos vagy kiegészítő eszközként – attól függően, hogy a terápiás központok milyen ütemben nyithatják meg újra.

A 2008-ban létrehozott Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának szerves része, Európa legnagyobb innovációs közössége. Bár az EIT Digital 2012 óta idehaza is jelen van, Magyarország 2017-ben vált teljes jogú tagjává. A szervezet legfontosabb hazai partnere az ELTE, melynek Lágymányosi Campusa egyben az EIT Digital magyar együttműködési központjának helyszínéül is szolgál.

Piaci hírek

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.