Közép-Kelet-Európára még alapozhatnak a számítógépgyártók. A hagyományos PC-k piaca a régióban a harmadik negyedévben közel 6,5 százalékkal nőtt, kivéve nálunk, ahol néhány nagy állami megrendeléssel is csak egy szerény stagnálásra futotta.

A globális trendhez hasonlóan az európai, afrikai és közel-keleti piacon (EMEA) is az egy évvel ezelőtti szinten stagnált a számítógépek értékesítése az idei harmadik negyedévben. Egyedül a közelebbi régiónk kereskedői örülhettek, Közép-Kelet-Európában még volt elegendő tartalék a növekedéshez.

Itt az asztali gépek reneszánsza?

Az IDC legfrissebb jelentése szerint az EMEA térségben július és szeptember között összesen 17,7 millió asztali gép, notebook és munkaállomás talált gazdára, azaz fél százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az üzleti célú eladások a vállalati eszközcseréknek, valamint az oktatás PC-keresletének tulajdoníthatóan alig 0,1 százalékos javulást hoztak a szegmensnek. A lakossági piacon pedig az év végi ünnepek promóciói tartották a felszínen az érdeklődést.

A három termékkategóriából a notebookok értékesítése EMEA-szinten 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a közép-kelet-európai régióban egy tisztes 5,6 százalékos bővülést sikerült összehozni. Nyugat-Európa stagnált, a térség többi része viszont 4 százalékkal teljesített alul. Az asztali gépek a régiónkban még a notebookoknál is jobban teljesítettek, piacuk ezekben az országokban együttesen 8 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi teljesítményt. A térség egészét figyelembe véve viszont a desktopoknál 2,9 százalékos csökkenésről számol be az amerikai piackutató.

Nyugat-Európában ismét kezd erőre kapni a hagyományos PC-piac. A fő hajtóerő továbbra is a hordozható gépek kategóriája, ahol lényegében már a mindössze 0,1 százalékos visszaesésnek is örülni kell. Az asztali gépek ottani pozíciója is erősödőben, ami abban mutatkozik meg, hogy a visszaesés mértéke most csak 5,2 százalékos volt.  

Európa nyugati fele kapcsán érdekes megfigyelést tesz az IDC, kimutatása szerint manapság inkább a dél-európaiak, a spanyolok, portugálok és görögök pénztárcája nyílik meg jobban a hardvervásárlásra, mint a fejlettebb északi országoké. A három legnagyobb európai gazdaság közül viszont most egyértelműen a franciák az éllovasok, lekörözve a német és a brit piacot.  

Az éllovasok egyre erősebbek, küzd az Asus és az Acer

Közép-Kelet-Európára továbbra is mint bezzeg régióra tekinthetnek a PC-gyártó. A 6,4 százalékos növekedésben mind az üzleti, mind a lakossági keresletnek szerepe volt. Az asztali gépeknél már említett 8 százalékot meghaladó látványos felfutás néhány nagy állami és vállalati megrendelésnek tulajdonítható, a konzumer szektor pedig alig 0,5 százalékkal maradt el tavalyi szinttől.

A régiós trendek kapcsán az IDC említésre méltónak tartja a játék célú hardverek iránti kereslet felfutását, annak ellenére, hogy itt még nem beszélhetünk jelentős mennyiségekről. A régióban eladott notebookok száma 5,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ami a lakossági keresletnek volt köszönhető.

Az elmúlt évek PC-piaci fejleményeinek a hektikussága megtizedelte a szóba jöhető gyártók körét. A piaci konszolidáció a jövőre nézve is folytatódik, a három vezető szállító részesedése negyedévről negyedévre növekszik. A top három eladásai adták az idei harmadik negyedévben a piac 60,2 százalékát, szemben az egy évvel korábbi 57 százalékkal.

Az EMEA-ban a piacvezető továbbra is a HP Inc., piaci részedését 1,3 százalékkal 27,7 százalékra tudta növelni. Az amerikai gyártó mind a notebook, mind a desktop értékesítésben tudott javulni, 4,4 százalékkal többet szállíthatott.  

Az IBM hardverprofilját is megörökölt kínai Lenovo a második 21,3 százalékkal, ami 1,2 százalékkal jobb a tavalyi harmadik negyedévinél. A Lenovo a jó teljesítményét főként az üzleti megrendeléseknek köszönheti, ahol a piaci átlag feletti mutatókkal büszkélkedhet. Szállításait éves viszonylatban 5,3 százalékkal növelhette.

Majd 10 százalékpont a különbség a Lenovo és a dobogó harmadik fokán álló Dell között. Az amerikai gyártó az egy évvel korábbihoz képest 0,8 százalékkal 11,7 százalékra növelte a részesedését. Notebookjai és asztali gépei jól fogytak az üzleti szegmensben, a konzumer piacon inkább a hordozható gépeit vitték. Összességében 6,8 százalékkal többet szállított az EMEA piacra.

Újabb kihívásokkal terhelt negyedév elé nézhetett az ASUS, amely a meghatározó szállítók közül a legnagyobb, 13,6 százalékos visszaesést könyvelhette el. Piaci részaránya az egy évvel korábbi 10,3 százalékról 8,9 százalékra csökkent. Asztali gépekből tovább csökkenő mennyiséget értékesített, de konszolidálni tudta notebookpiaci pozícióját főleg az EMEA Nyugat-Európán kivüli régióiban.

A vezető ötös másik nagy vesztese az Acer, amely 12,2 százalékkal kevesebbet szállított, ezzel a korábbi 9,5 százalékos részesedése 8,4 százalékra esett vissza. A térségből számára egyedüli aranybányaként a régiónk maradt, ahol már jó pár éve biztos lábakon áll, most is kétszámjegyű növekedést produkált.

Az itthoni piacnak betett az árfolyamhatás

De hogy állunk Magyarországon? Az IDC budapesti irodájának elemzője, Tóth László a hazai PC-piac harmadik negyedévéről egyelőre előzetes adatokkal szolgált. Elmondta, hogy a tavalyi időszak 126 ezres darabszámáról nem sikerült elmozdulni idén sem. Meglehetősen hektikusan alakult ugyanakkor a két meghatározó szegmens dinamikája. Míg az asztali gépeknél, amelyből a piac mérete 31 ezer darab volt, nagyjából 28 százalékos bővülés következett be, a notebookoknál viszont 8 százalékos volt a visszaesés.

Az előbbiben az államigazgatás költései húzták a piacot, az utóbbiban viszont úgy tűnik, elmaradt az ilyenkor szokásos "back to school"-hatás. Nem tett jót a negyedévnek az euró/dollár-árfolyam alakulása, ami forintban érezhetően megdrágította az eszközöket. A szakértő szerint az utolsó negyedévben az árfolyam normalizálódása miatt akár 8-10 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet. A Q4-re az év végi ünnepek várható keresletélénkülése is rásegíthet.

Ami a főbb szállítókat illeti, itthon is a vezető hármasfogat (Lenovo, Dell, HP) uralja a piacot, együttes részesedésük jóval az EMEA-átlag fölött van, eléri a 71,5 százalékot – tudtuk meg az IDC budapesti elemzőjétől. Hozzátette még, hogy a harmadik negyedévi piaci fejleményekre még bizonyos részegységek – memória, kijelző és a videokártya – hiánya is rossz hatással volt. Utóbbit a nagy számban megjelent bitcoinbányász-farmok is súlyosbították.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.