Az igazán átfogó megoldásokkal már nem nyűg a mobilkészülékek központosított, egyszerű és biztonságos felügyelete.

Az elmúlt években csak gyorsult a minket körülvevő elektronikai, informatikai eszközök számának növekedése. Ezek zöme ráadásul már nem is a „hagyományos” asztali PC, laptop szegmensből származik, hanem az okoseszközök és a dolgok internetének világából. A Business Insider januári beszámolója szerint az évtized közepére már nagyjából 64 milliárd ilyen készülék veszi majd körül az emberiséget.

Míg egy számítógép felügyelete viszonylag egyszerűen megoldható, addig a mobil eszközöknél, szenzoroknál, tévéknél, okosautóknál és egyéb készülékeknél már több területen is kihívásokkal kell szembenézni. Jellemzően a biztonság témaköre kapcsán merülnek fel a legnagyobb aggályok, ez azonban jelentős részben a megfelelő menedzsment megoldás hiányából adódik.

Gondot okozó mobil eszközök

Csatlakozott világunkban az adatok védelme minden korábbinál nehezebbé vált, nem kis részben a különböző eszközök közötti gyors adatkapcsolat miatt. Az egyik pillanatban még a mobiltelefonon van az információ, a következő pillanatban a weben láthatjuk viszont, ami egyben a felhőbe való feltöltést is jelenti. Eközben számos alkalommal következhet be adatszivárgás.

Pusztán emberi erőforrással nem biztosítható a komplex rendszerek elvárt szintű felügyelete. Az ezt felismerő szervezetek egy része már áttért autonóm működésű rendszermenedzsment megoldásokra, amivel jelentősen csökkenthető az IT-csapatra nehezedő terhelés. Ugyanakkor nagy felelősséget jelent ezek alkalmazása, hiszen már egyetlen téves beállítás is biztonsági kockázatot jelenthet. Szélsőséges esetben akár üzemi leállással is járhat egy rosszul megválasztott konfiguráció, vagy akár ártó szándékú tevékenységeket hagyhat figyelmen kívül, akaratlanul is kiszolgáltatva az informatikai eszközparkot a külvilág kénye-kedvének.

Jelentős előnyben vannak a holisztikus megközelítésű rendszerek a szigetszerű megoldásokkal szemben. Előbbiek ugyanis teljeskörű megoldást adnak: leltárt tudnak készíteni a hardverekről és szoftverekről, szoftverterjesztési és patch-menedzsment feladatokat látnak el, javítják a szolgáltatási szinteket, távoli adminisztrációt nyújtanak és mindezt egységes, központi felületről biztosítják. Ezzel szemben a különböző feladatokra külön-külön beszerzett felügyeleti eszközök nem csak eltérő koncepciót jelentenek, hanem többnyire hiányzik az a szoros integráció közöttük, amit egy komplett rendszer adni tud.

Ha ezeket a veszélyeket sikeresen el is tudta kerülni egy vállalat, akkor többnyire kénytelen szembenézni a menedzsment-szolgáltatások megugró költségeivel. Egy nem megfelelő körültekintéssel megválasztott megoldás jelenthet ugyan informatikai szemszögből tökéletes választ a kihívásokra, költségek szempontjából viszont sok fejfájást okozhat.

Többé nincsenek megoldhatatlan helyzetek

Mindegyik problémára megoldást kínálnak a Quest végponti rendszermenedzsment (Endpoint Systems Management, ESM) termékei. Az átfogó, könnyen használható megoldáscsalád vállalatmérettől függetlenül minden igényt kielégít. Használatukkal a teljes IT infrastruktúra kezelhető, karbantartható és védhető, legyen szó szerverekről, Windows PC-kről, Mac-ekről, mobil eszközökről vagy egyéb, hálózati, nem számítástechnikai eszközről, mint amilyenek a nyomtatók vagy az IP-telefonok. A Quest ESM termékei elmozdítják a szervezeteket az incidensekre adott válaszok irányából a megelőzés felé.

A Quest KACE egy nagyvállalati szintű végponti rendszermenedzsment termékcsalád. A KACE Systems Management Appliance átfogó megoldás - minden eszközfelügyeleti igényt kielégít, és hatékonyabbá teszi a végfelhasználók támogatását. IT eszközmenedzsment, szoftverlicenc-menedzsment, szerverfelügyelet, szoftverterjesztés, patchmenedzsment, illetve végponti sebezhetőség-felderítési és –megszüntetési képességekkel bír.

A KACE Systems Deployment Appliance eszköztelepítési célokat szolgál Windows-os és Mac-es környezetben. Leltározási, operációs rendszer- és alkalmazás-telepítési, illetve migrációs, valamint rendszerhelyreállítási képességével azonosíthatóvá és biztonságossá teszi a szervezeti tulajdonban levő eszközöket.

Egy valóban jól használható mobileszköz-menedzsment megoldástól egyszerűbbé és biztonságosabbá válik az okostelefonok és tabletek felügyelete. Pontosan ezt kínálja a KACE Cloud Mobile Device Manager; a Quest megoldása bármekkora flotta esetén használható, kiterjesztve az asztali végpontoknál használt eszközmenedzsment-lehetőségeket az okostelefonok, tabletek világára. Biztonságos felügyeletük még akkor is biztosított, ha a készülék nem a munkaadó, hanem az alkalmazott tulajdonában van. Támogatja a VoIP kommunikációt, a felhőtárhelyeket és az alapvető vállalati alkalmazásokat is.

A Quest Enterprise Mobility Management egy átfogó megoldás, amely kifejezetten rugalmas a vállalati mobilstratégia támogatásában, függetlenül attól, hogy az a vállalati eszközökre, a BYOD trendre vagy ezek keverékére támaszkodik. Iparágvezető technológiája egységes megoldást nyújt a mobil eszközök, a laptopok és az asztali gépek felügyeletéhez. Biztonságos munkaterületek létrehozását és felügyeletét kínálja a nem vállalati tulajdonban levő készülékeken is. A KACE Systems Management Appliance-szel való integrációjának köszönhetően részletes eszközleltárt készíthet az összes felügyelt eszközről.

A Quest Desktop Authority Management Suite a felhasználói környezet testreszabhatóságával egészíti ki a KACE eszközöket. A Windows-t futtató gépeken, alkalmazásokban és a felhasználói fiókokban is egységes munkafelületet biztosít a munkavállalók számára. Egyszerűbb biztonságot ígér már az első bejelentkezéskor: konfigurálja a tűzfalat és a böngésző biztonsági beállításait, illetve felügyeli a külső eszközökhöz való hozzáférést.

A Quest fenti megoldásai a hazai értéknövelt disztribútoránál, a Balasysnél elérhetők.

Cloud & big data

Felszaporodtak a kiberbűnesetek

A kiberalvilág is szeret a zavarosban halászni, és most halászik is rendesen.
 
A legfejlettebb szoftvereszközökkel egyszerűsíthető az adatbázisok összetettsége, csökkenthető az információkezeléssel kapcsolatos kockázat és költség, valamint javítható a teljesítmény. Nézzük, mit tehetünk az adatainkban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásáért!

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.