Az Amazon egyik szabadalma legalábbis erről árulkodik. A dolog elsőre inkább frusztráló, mint hasznos, de az eladásokra biztosan jó hatással lesz.

Az Amazon virtuális segédje, az Alexa kapcsán legutóbb azokról a fejlesztésekről írtunk, amelyektől jobb eredményeket remélnek a kiegészítő kérdések feldolgozása és általában az alkalmi beszélgetések terén – ez ugyanis olyasmi, ami sokszor állítja megoldhatatlan feladatok elé a digitális asszisztensek jelentős részét. A Google eközben a Continued Conversation nevű funkcióval jött ki a Home okos hangszórókhoz, amely érzékeli, ha a felhasználó felveszi egy beszélgetés fonalát, így nem kell minden esetben külön utasításokkal ébresztgetnie az eszközt.

A Business Insider most egy újabb irányról számolt be, ami segítene még emberibbé tenni a gépekkel való interakciót. Az Amazon múlt héten benyújtott egyik szabadalma a felhasználók testi, érzelmi és viselkedési állapotának értékeléséről szól. Mivel hangvezérlésről van szó, a technológia az olyan árulkodó hangokra vadászik, mint egy köhögés vagy a hangszínek változása, ezekből pedig következtetéseket von le az illető mentális vagy fizikai helyzetéről, és ennek megfelelő válaszokat ad, vagy akár saját felvetésekkel is szolgál.

Szuper élmény, meg egy kis extra költekezés

Ennek a leginkább kézenfekvő esete, ha az algoritmus például azonosítja, hogy a vacsora iránt érdeklődő felhasználó szipog, és magától felajánlja, hogy a kaja mellé rendel neki zsebkendőt vagy torokcukorkát is. Ennél szofisztikáltabb dolog, amikor már figyelembe veszi a demográfiai és viselkedési mintákat is, mint amilyen az életkor, a földrajzi helyzet, az akcentus, a korábbi keresések vagy a vásárlási szokások jellemzői, és ezek alapján finomítja a javaslatait. Az ilyen, valós idejű monitorozás és válaszadás nyilván az interakció új szintjét jelentené.

A digitális asszisztens felhívhatja mondjuk a felhasználó figyelmét olyan képességekre vagy szolgáltatásokra, amelyeket magától eszébe sem jutott volna igénybe venni. Ott vannak persze a még jobban célozható értékesítési ajánlatok is: bár az Alexa egyelőre nem ad lehetőséget a direkt hirdetésekre, ennek technikailag semmi akadálya sem lenne, a hirdetők pedig nyilvánvalóan imádnák, ha valakit egy jól meghatározott érzelmi-fizikai állapotban szórhatnának meg az oda illő termékekkel és akciókkal.

Más kérdés, hogy a felhasználók lenyelnék-e a legszemélyesebb információ begyűjtésének és értékelésének ennyire szélsőséges módját. A fenti módszer minden bizonnyal még természetesebbé tenné az Alexával való kommunikáció élményét, mivel az MI releváns visszakérdezésekkel és a beszélgetés oda-vissza jellegének megteremtésével javíthatná az élményt. Ennek árát azonban a már megszokott módon fizetné meg mindenki, amire lehet, hogy az utóbbi időszak botrányai és a személyes adatok védelmére irányuló figyelem közepette egyre kevesebben hajlandók.

Cloud & big data

100 dollárért ad mesterséges intelligenciát az Intel

Persze nem egy komplett mesterséges intelligencia rendszert kap a vásárló, hanem egy olyan eszközt, amivel tud kísérletezni. A Neural Compute Stick 2 mindössze 99 dollár lesz.
 
Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.