A Microsoft a mesterségesintelligencia-fejlesztéseket akarja így felpörgetni. A pénzt természetes dollárban adják, összesen 3,5 milliót.

Magyar startupok is jelentkezhetnek arra a nemzetközi versenyre, melyen a Microsoft közel egymilliárd forintnyi pénzdíjat oszt ki három partnerével. Mielőtt még mindenki rohanna startupot alapítani, hogy a december 31-ei határidőig beadhassa az AI Innovate nevű versenyre a jelentkezését a Microsoft Ventures oldalán, annyit azért érdemes végiggondolni, hogy a pénzre egész Európai Unióból, Észak-Amerikából és hasonló jellegű stratupokban igencsak erős Izraelből is rá lehet startolni.

Ugyanakkor maga a cél nagyon érdekes: nem feltétlenül valamiféle forradalmian új AI-technológiát kell felmutatni. Olyan megoldásokkal kell pályázni, melyek közelebb hozzák a felhasználókhoz a mesterséges intelligenciát, azaz a technológia valamiféle felhasználóközeli hasznosítást, legjobb felhasználási módját kell felmutatni mobilalkalmazáson, digitális szolgáltatásban vagy online platformon.

A startupversenyt a Microsoft Ventures három másik kockázati tőkealap-kezelővel, a Madrona Venture Grouppal (Észak-Amerika), a Notion Capitallal (EU) és a Vertex Ventures Israellel (Izrael) együttműködve rendezi, azaz négyen adják össze a 3,5 millió dollárnyi díjat (kb. 910 millió forint). fog szétosztani azon startupok között.

Ezek a fontosabb feltételek

A versenyre Magyarországról is jelentkezhet bármely startup, amely megfelel az amúgy nem túl szigorú feltételeknek. Egyrészt feltétel – értelemszerűen –, hogy AI-t alkalmazó vagy azt felhasználótermék, szolgáltatás vagy platform bevezetését tűzze ki célul, másrészt a jelentkezés napjáig 4 millió dollárnál kevesebb tőkével és/vagy hitellel rendelkezzen. (Ez utóbbit a magyar startupok többségének szintén nem nehéz megugrani.)

A versenytől a Microsoft nem csak felhasználóközeli ötleteket várnak, hanem arra is számítanak, hogy rábukkannak olyan fejlesztésekre, amelyek jelen állapotukban még "radar alatt" zajlanak, azaz nem ütik át a befektetők ingerküszöbét.

A versenynek három győztese lesz: egy-egy európai, észak-amerikai és izraeli startup örülhet majd. A győztesek 1-1 millió dollárt (kb. 260 millió forint) kapnak. A pénzhez jár 500 ezer dollár (130 millió forint) értékben Microsoft Azure szolgáltatás, amit három év alatt lehet felhasználni, hozzá standard támogatás, valamint egy évre 100 licencet Office 365-höz.

Lesz egy negyedik díj is, amely annak a startupnak jár, amely a leghasznosabb módon képes az AI-t a társadalom szolgálatába állítani.

A részleteket a Microsoft Ventures oldalán lehet megnézni, és ott is lehet beadni a jelentkezést.

Cloud & big data

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.