Az Egyesült Államok egyik legkisebb államában nem egyszerű a fiatalok élete. 21 év alatt nem cigarettázhatnak és fegyvert sem vásárolhatnak. Úgy tűnik, áttételesen ez utóbbi miatt bukhatják a mobiljaikat is.

A tizenévesek rémálmának is nevezhető az a törvénytervezet, amelyet egy vermonti demokrata szenátor nyújtott be a helyi törvényhozásnak. John Rodgers szerint, ha Vermontban 21 év alatt nem szabad többek között dohányozni és fegyvert tartani, akkor olyan káros eszközöktől is el kell tiltani őket, mint amilyen az okostelefon.

Nem az, aminek látszik

Jóllehet a rövidke szövegezés igyekszik megfelelően alátámasztani a mobilokban rejlő veszélyeket, a beadvány igazából a fegyvertartáshoz való jog körüli huzakodásról szól. Rodgers ugyanis bár demokrata párti, ám nagy támogatója a nyugati országok közül egyedül az Egyesült Államok alkotmánya által biztosított fegyverviselési alapjognak. Erre az alaptörvény 1791-ben elfogadott második kiegészítése óta van lehetőségük az ország lakosainak, de a vásárlás és viselés szabályaival kapcsolatban az egyes államok külön hatáskörrel rendelkeznek. Ez pedig Vermontban túl szigorú a szenátor szerint, ezért a mobilos törvénytervezetét használja arra, hogy mindezt szemléltesse.

Bármennyire is oldalvágásnak készült a jogszabály-tervezet, az abban szereplő megállapítások elgondolkoztatók. A vezetés közbeni telefonozást ugyanis az országban a leggyakoribb halálokok között tartják számon a fiatalok körében. Szintén sok problémát jelent a telefonos zaklatás, amely nem egy esetben öngyilkossághoz is vezetett már.

Jelenleg az USA egyik tagállamában sincs életkorhoz kötve a mobiltelefonok használata, ám 38 államban kifejezetten tiltja a tizenéveseknek, hogy a telefonjukat nyomkodják vezetés közben. A tervezet egyébként a törvényt megsértőket akár 1 éves elzárással és 1000 dolláros bírsággal fenyegeti.

Simán átmehet

A faramuci helyzetet jól mutatja, hogy a jogszabály beterjesztője maga úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem szavazza meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tinik fellélegezhetnek. A láthatóan meglehetősen szigorú vermonti honatyáknál ugyanis bőven benne van a lehetőség a tervezet elfogadására. Rodgers egyébként teljesen biztos benne, hogy átmegy a törvényhozáson a javaslata.

Konzumer tech

Repkednek a súlyos büntetések a hazai telkókra

Ezúttal a Magyar Telekom kapott egy 350 milliós pakkot a GVH-tól. A fogyasztókat megtévesztő reklámokért kirótt büntetés azonban csökkenthető az ügyfelek kompenzálásával.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.