Oktatási, gyártási és szoftverfejlesztési célokat egyaránt kiszolgálhatnak a valós idejű mélységérzékelésre képes eszközök.

Két RealSense kamerát is bemutatott a chipgyártó vállalat. A D415 és D435 típusjelzésű eszközökkel szinte bármilyen eszköz felruházható 3D-s képességekkel. Az USB-s készülékek ezt a funkciót a vadonatúj RealSense D4-es processzorral érik el.

Elérhető áron

"Napjaink számítógépeinek és digitális eszközeinek többsége kétdimenziós képfelismerésre alapuló gépi látást alkalmaz, de az Intel RealSense mélységérzékelő technológiája révén emberszerű látásmódot kínál számukra" – nyilatkozta a bejelentés kapcsán az cég RealSense csoportjának vezetője, Sagi Ben Moshe.

A kompakt kialakítású, a csomagolásból kivéve azonnal használható kamerákkal a tervek szerint a fejlesztők a korábbiaknál könnyebben hozhatnak létre háromdimenziós, mélységérzékelésre alapuló megoldásokat. Az Intel RealSense SDK 2.0-t támogató kamerák most először keresztplatformos kialakításúak, és a nyílt forrásokon nyugvó RealSense Software Developer Kitre alapulnak.

Olyan új, mélységérzékelést magában foglaló lehetőségeket kínál ezzel a fejlesztők, az OEM-ek és ODM-ek, illetve a rendszerintegrátorok számára az Intel, mint például a 3D-s pontfelhő felvételek megjelenítése, vagy több kamera gyors beállítása és kalibrálása. A két kamera kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmas, és a chipgyártó állítása szerint megvilágítási környezettől függetlenül jó képminőséget produkálnak.

Ennek köszönhetően akár nagyobb méretű, virtuális- és/vagy kiterjesztett valóságot támogató drónokon és robotokon is jó szolgálatot tehetnek. Ezeken a területeken alkalmazva a mélységérzékelés új lehetőségeivel az eszközök intelligensebbé válhatnak és eddig nem tapasztalt élményekkel gazdagíthatják tudásukat - vélekedik az Intel.

A kamerák jelenleg előrendelhetőek, áruk 30-40 ezer forint (149 és 145 dollár) között alakul.

Folyamatos a fejlődés a gépi látás területén

Távolodóan az Intel hagyományosan erős üzletágától, a chipgyártó az elmúlt években több olyan befektetést is eszközölt, mellyel a gépi látás területén igyekezett erősíteni piaci pozícióját. 2016-ban Brian Krzanich vezérigazgató hirdette meg az új irányvonalat: lefaragnak minden olyan területet, amely nem hoz elég pénzt, vagy nem segíti a vállalat vezető szerepét a még csak formálódó IoT vezérelte új világban.

Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az új irány szellemében a felvásárlások is. Ugyanazon év augusztusában például a mély tanuláshoz saját chipet is fejlesztő Nervana Systemset vásárolták meg 400 millió dollárért, ősszel pedig a gépi látáshoz speciális SoC lapkákat fejlesztő dublini székhelyű Movidiust kebelezték be. 2015-ben 30 százalékos részesedést szereztek a VR és katonai optikai eszközöket fejlesztő Vuzixban, majd teljes egészében felvásárolták az okos szemüvegeket és viselhető eszközöket gyártó Recon céget.

Elengedhetetlen, hogy tartsa a lépést az Intel, hiszen vetélytársai sem késlekednek. Mint azt 2017 végén írtuk, a Google a témát a mesterséges intelligencia irányából megközelítve olyan MI-t alkotott, ami saját magánál jobban teljesít, vagyis az emberi programozás hatékonyságát felül tudta múlni. Tárgyak, pontosabban objektumok valós idejű videóban történő felismerésére trenírozták a NASNet nevű MI-t.

Az önnön fejlesztésére képes AutoML ezt követően felmérte a NASNet teljesítményét és a saját maga által létrehozott MI fejlesztésére használta fel. Több ezerszeri ismétlést követően kiderült, hogy a NASNet az "edzésnek" köszönhetően minden más, számítógépes látás témájában létrehozott rendszert felülmúló képességgel rendelkezik. A Google kutatói szerint átlagosan 82,7 százalékos pontossággal dolgozik, ami minden korábban publikált eredményt lepipál.

Konzumer tech

Előfizetésekből és pólókból is tollasodhatnak a youtuberek

Bár a YouTube-on lehet a legjobban keresni, a videósok túlnyomó többségének a hideg vízre való sem jön össze. A platform új szolgáltatásai most a sok követővel és kevés bevétellel futó csatornákon segítenének.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.