Oktatási, gyártási és szoftverfejlesztési célokat egyaránt kiszolgálhatnak a valós idejű mélységérzékelésre képes eszközök.

Két RealSense kamerát is bemutatott a chipgyártó vállalat. A D415 és D435 típusjelzésű eszközökkel szinte bármilyen eszköz felruházható 3D-s képességekkel. Az USB-s készülékek ezt a funkciót a vadonatúj RealSense D4-es processzorral érik el.

Elérhető áron

"Napjaink számítógépeinek és digitális eszközeinek többsége kétdimenziós képfelismerésre alapuló gépi látást alkalmaz, de az Intel RealSense mélységérzékelő technológiája révén emberszerű látásmódot kínál számukra" – nyilatkozta a bejelentés kapcsán az cég RealSense csoportjának vezetője, Sagi Ben Moshe.

A kompakt kialakítású, a csomagolásból kivéve azonnal használható kamerákkal a tervek szerint a fejlesztők a korábbiaknál könnyebben hozhatnak létre háromdimenziós, mélységérzékelésre alapuló megoldásokat. Az Intel RealSense SDK 2.0-t támogató kamerák most először keresztplatformos kialakításúak, és a nyílt forrásokon nyugvó RealSense Software Developer Kitre alapulnak.

Olyan új, mélységérzékelést magában foglaló lehetőségeket kínál ezzel a fejlesztők, az OEM-ek és ODM-ek, illetve a rendszerintegrátorok számára az Intel, mint például a 3D-s pontfelhő felvételek megjelenítése, vagy több kamera gyors beállítása és kalibrálása. A két kamera kül- és beltéri használatra egyaránt alkalmas, és a chipgyártó állítása szerint megvilágítási környezettől függetlenül jó képminőséget produkálnak.

Ennek köszönhetően akár nagyobb méretű, virtuális- és/vagy kiterjesztett valóságot támogató drónokon és robotokon is jó szolgálatot tehetnek. Ezeken a területeken alkalmazva a mélységérzékelés új lehetőségeivel az eszközök intelligensebbé válhatnak és eddig nem tapasztalt élményekkel gazdagíthatják tudásukat - vélekedik az Intel.

A kamerák jelenleg előrendelhetőek, áruk 30-40 ezer forint (149 és 145 dollár) között alakul.

Folyamatos a fejlődés a gépi látás területén

Távolodóan az Intel hagyományosan erős üzletágától, a chipgyártó az elmúlt években több olyan befektetést is eszközölt, mellyel a gépi látás területén igyekezett erősíteni piaci pozícióját. 2016-ban Brian Krzanich vezérigazgató hirdette meg az új irányvonalat: lefaragnak minden olyan területet, amely nem hoz elég pénzt, vagy nem segíti a vállalat vezető szerepét a még csak formálódó IoT vezérelte új világban.

Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az új irány szellemében a felvásárlások is. Ugyanazon év augusztusában például a mély tanuláshoz saját chipet is fejlesztő Nervana Systemset vásárolták meg 400 millió dollárért, ősszel pedig a gépi látáshoz speciális SoC lapkákat fejlesztő dublini székhelyű Movidiust kebelezték be. 2015-ben 30 százalékos részesedést szereztek a VR és katonai optikai eszközöket fejlesztő Vuzixban, majd teljes egészében felvásárolták az okos szemüvegeket és viselhető eszközöket gyártó Recon céget.

Elengedhetetlen, hogy tartsa a lépést az Intel, hiszen vetélytársai sem késlekednek. Mint azt 2017 végén írtuk, a Google a témát a mesterséges intelligencia irányából megközelítve olyan MI-t alkotott, ami saját magánál jobban teljesít, vagyis az emberi programozás hatékonyságát felül tudta múlni. Tárgyak, pontosabban objektumok valós idejű videóban történő felismerésére trenírozták a NASNet nevű MI-t.

Az önnön fejlesztésére képes AutoML ezt követően felmérte a NASNet teljesítményét és a saját maga által létrehozott MI fejlesztésére használta fel. Több ezerszeri ismétlést követően kiderült, hogy a NASNet az "edzésnek" köszönhetően minden más, számítógépes látás témájában létrehozott rendszert felülmúló képességgel rendelkezik. A Google kutatói szerint átlagosan 82,7 százalékos pontossággal dolgozik, ami minden korábban publikált eredményt lepipál.

Konzumer tech

E-kereskedelem: naponta egymilliárd forintot költöttünk

A hazai online kiskereskedelem növekedése még mindig háromszor akkora, mint a hagyományosé, de a bővülés üteme már lassul. Azért így is sikerült 365 milliárd forintos forgalmat összehoznia a mintegy 5 ezer webáruháznak.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.