Izraeli kutatóknak sikerült a világon először kizárólag emberi szövetekből nyomtatott szívet kreálni.
Hirdetés
 

Az egészségügy az ipar mellett a másik olyan terület, ahol a lehető legkorábban alkalmazni kezdték a háromdimenziós nyomtatásban rejlő lehetőségeket. A személyre szabott hallókészülékek, fogprotézisek már régóta kereskedelmi forgalomban vannak, de több év telt már el azóta is, hogy az emberi szervezet számára befogadható bőrszövetet helyettesítő anyagot sikerült nyomtatni. A szívgyógyászatban sem példa nélküli már a 3D-s nyomtatók megjelenése, de arra, amit most értek el egyetemi kutatók, még nem volt példa.

Ember küldi szívnek szívesen

A Tel Aviv University szakemberei által jegyzett, frissen publikált tanulmányból kiderül, hogy különleges nyomtatási módszerükkel sikerült kizárólag egy páciens sejtjeinek és egyéb biológiai "nyersanyagainak" felhasználásával, az eredetivel teljesen megegyező felépítésű szívet gyártani. Ezzel úttörő dolgot vittek véghez, mivel eddig csak állati eredetű sejtekkel és szintetikus anyagok bevonásával tudtak 3D-s szívet nyomtatni. A mesterségesen, de természetes anyagokból előállított szívnek vannak sejtjei, véredényei, kamrái és pitvarai is.
 


 

Az eljárás sematikus ábrája


Ahogy a fenti ábrán is követhető, az eljárás a pácienssel kezdődik és végződik. Első lépésben a zsírszövetből vesznek mintát, amelyet aztán "átprogramoznak" és szív- vagy véredénysejtek felépítésére alkalmas biotintává változtatnak. Innen pedig már csak a nyomtatónak kell megfelelő pontossággal dolgozni ahhoz, hogy lassan felépüljön a komplex szövetstruktúrákat tartalmazó szerv.

Van még teendő

Bármennyire is jól hangzik a dolog, azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy egyelőre ez csak egy kezdeti lépés a tényleges gyógyászati alkalmazás felé. A szív ugyanis jelen állapotban nem alkalmas az emberi beültetésre, mivel méretben egyelőre egy nyúlszívnek megfelelő nagyságot sikerült elérni.

Ráadásul a mesterségesen előállított szívnek először még meg kell "tanítani", hogy működjön úgy, mint egy eredeti szerv. Ezt követően pedig elkezdődhetnek a kísérletek állati beültetésekkel. Amennyiben azonban sikerrel veszik a kutatók ezeket a fázisokat, az teljességgel megváltoztathatja a gyógyászatot, hiszen a transzplantációra váró betegek így kézenfekvő módon juthatnának hozzá az életmentő pótszervhez.

Piaci hírek

Fehérkalapos hekkereket tett milliomossá a HackerOne

Nyolcan vittek el több mint egymilliót abból a százmillió dollárból, amit a portál eddigi története során kifizetett. Mindenkinek adott a lehetőség a csatlakozásra...
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.